We have a winner: Black Lizard vei tämänvuotisen Tulevaisuuden tusinan voiton!

Psykedeelinen rock oli tänä vuonna eniten musiikkiväen mieleen. Onneksi olkoon!

Toimittanut: Auroora Vihervalli, kuva: Mikko Marjakangas

Tuurilla voi päästä pitkälle, taidolla myös. Black Lizard saa kiittää molempia tekijöitä, mutta ne eivät yhdessäkään selitä sitä, miksi yhtye on päässyt nykyiseen tilanteeseensa.

Bändillä on takanaan liki sata keikkaa, joista osa on soitettu Lontoossa, Brightonissa, Tukholmassa, Tallinnassa ja Tartossa. Heidän debyyttialbuminsa tekijälistassa lukee Anton Newcomben ja Peter Kemberin nimet. Voittivatpa he tämän Tulevaisuuden tusina 2014 -äänestyksenkin. Tämä kaikki johtuu ensisijaisesti työnteosta.

Kun voittajia onnittelee, heidän hymynsä ovat huojentuneita. Määrätietoinen työ on alkanut tuottaa tulosta.

”Olemme alusta asti buukanneet itse niin kotimaan kuin ulkomaan keikat. Emme ole odottaneet, että muut hoitaisivat sen puolestamme”, laulaja-kitaristi Paltsa-Kai Salama kertoo.

Nyt keikkamyyntiä hoitaa Fullsteam, mutta Black Lizard on erinomainen esimerkki siitä, ettei menestys saavu odottamalla. Pohjatyötä on tehty siitä alkaen, kun Salama ja kitaristi Joni Seppänen tarttuivat ensimmäisen kerran kitaroihin yli 20 vuotta sitten.

Black Lizardia voi tituleerata 2010-luvun psykedelian uudeksi ääneksi. Yhtyeen suriseva ja väpättävä soundi kiinnostaa myös muualla Euroopassa, joten siihen suuntaan on viisasta kurotella. Tiedossa on keikkoja ainakin Saksassa, Belgiassa ja Englannissa.

”Tässä vaiheessa alkaa tuntua, että kaikki, jotka ovat halunneet nähdä meidät vaikka Helsingissä, ovat meidät myös nähneet”, rumpali Onni Nieminen arvelee.

Black Lizard äänittää nyt uutta singleä. Nelikolla ei tunnu olevan kiire, toinen albumi on vielä etäinen ajatus. Sekä Newcombe että Kember ovat kertoneet olevansa valmiita jatkamaan yhteistyötä, mutta mitään ei ole vielä sovittu. Basisti Lauri Lyytisen mukaan kiirettä ei ole senkään takia, etteivät he halua kuulostaa samalta kuin debyytillä. Täytyy uusiutua.

”Nyt meitä kiinnostaa vähemmän säröinen ilmaisu. Ollaan mietitty akustista kitaraa ja sähkörumpuja”, Salama valottaa.

Sanottua:

Black Lizardin Velvet Undergroundia ja Jesus and Mary Chainiä muistuttavassa musiikissa ei sinällään ole mitään uutta. Black Lizard tekee kuitenkin asiat erinomaisesti. Se näyttää hyvältä, kuulostaa rosoiselta mutta iskevältä ja siitä huokuu raikas vaaran tunne.” – Joonas Kuisma, Rumba

Black Rebel Motorcycle Clubin kanssa muutakin kuin värin jakava nelikko tekee juuri nyt kiinnostavinta uutta kotimaista hämärärockia. Sillä tuskin noustaan kirkkaimpiin kansainvälisiin valoihin, mutta ainekset kulttimaineeseen ja aktiiviseen Keski-Euroopan klubien kiertämiseen ovat yhtyeen takataskussa.” – Sami Rumpunen, Provinssirock

Black Lizardin nimeen olen vannonut vuodesta 2011 nähtyäni bändin keikalla. Anton Newcomben johdolla valmistunut ensimmäinen pitkäsoitto on niin tyylikäs ja valmis teos, että meinasin jättää äänestämättä orkesteria Tulevaisuuden tusinaan.” – Jukka Hätinen, Meteli.net

Black Lizard tuntee rock’n’rollin muotokielen, mutta ei jää vahvan kappalemateriaalinsa ansiosta vain esittämään muiden keksimiä temppuja. Juuri näin kitaroita pitää soittaa ja sovittaa: dynaamisesti, melodisesti, välillä rujosti ja suttuisesti, välillä helpottavan kevyesti ja puhtaasti.” – Antti Granlund, bloggaaja ja toimittaja