Yksi kaikkien aikojen parhaista punklevyistä 40 vuotta

Dead Kennedysin debyyttialbumi julkaistiin 2. syyskuuta 1980.

Dead Kennedys -yhtyeen debyyttialbumi Fresh Fruit for Rotten Vegetables julkaistiin päivälleen 40 vuotta sitten. Kalifornialaisbändin soundissa myöhemmin hardcore punkiksi kutsuttu intensiivinen kaahaus yhdistyi kitaristi East Bay Rayn surf-rock-vaikutteisiin ja Jello Biafran poliittisesti ladattuihin ja provosoiviin sanoituksiin.

Nykyisin DK-debyytti on klassikon asemassa ja punkin kaanonissa, mutta aikaismedioissa sen ansioita ei vielä täysin sisäistetty. Brittilehti NME:ssä Dead Kennedysin kirjoitettiin olevan ”hädin tuskin muuta kuin nokkelampi versio UK Subsista”. Newyorkilaislehti Trouser Press luonnehti albumin olevan ainoa verrokki Sex Pistolsin debyytille, mutta vanhentuvan trenditietoisten korvissa nopeasti. Village Voicen legendaarinen kriitikko Robert Christgau toivoi kuulevansa lisää yhdysvaltalaista punkmusiikkia, mutta koki Jello Biafran edustavan rock-kabareeta.

Fresh Fruit for Rotten Vegetablesin julkaisi brittilevymerkki Cherry Red 2. syyskuuta 1980. Biafran oma Alternative Tentacles huolehti USA:n julkaisusta, ja Suomessa albumin julkaisi Poko International. Dead Kennedys -debyytti oli Pokon ulkomaalaislisensointeihin keskittyvän alamerkin enimmäinen julkaisu. Suomalaisjulkaisun mielenkiintoiseksi tekee se, että a-puolelle on ahdettu mukaan vasta seuraavana vuonna singlenä julkaistu Too Drunk to Fuck.