Yksi vuosituhannen merkittävimmistä vaativamman maun hiphop-duoista esiintyy kahdesti Suomessa

Dan Monick

Teksti: Niko Toiskallio

Minneapolisin henkevä, ilkeä ja uskomattoman sävytietoinen hiphop-yksikkö Atmosphere tekee kaksi Suomen-keikkaa kesällä. Ant ja Slug esiintyvät Pipefestissä Himoksella 22. heinäkuuta, jonka jälkeen klubiympäristössä Helsingin Tavastialla 23. heinäkuuta. Pipefestissä kuullaan myös losangelesilaista tylytystä Dilated Peoplesin tarjoamana.

Ahkerasti ympäri maailmaa kiertävän Atmospheren edellisestä suomenkeikasta on ehtinyt vierähtää tovi: se kävi Rhymesayers-levymerkkitoverinsa Brother Alin kanssa Tavastialla vuonna 2008.

Slug on outo yhdistelmä ilkeyttä ja runopoikamaista syvällisyyttä. Antin biiteille lasketellut tarinat ovat välillä hyvinkin tunteikkaita. 1990- ja 2000-lukujen taitteessa ilmestyneet Lucy-tarinat ovat ahdistuneita, päihteiden täyttämiä tilityksiä, kun taas edellisen Suomen visiitin aikoihin ilmestyneellä When Life Gives You Lemons, You Paint That Shit Gold -albumilla kuullaan aavistuksen valoisampaakin lähestymistä niin kuulijaan kuin kerrottuun tarinaan.

Atmosphere on suuressa määrin myös maineikkaan indie-levymerkki Rhymesayersin takana. Lafka on julkaissut muiden muassa Grievesin, Brother Alin, Aesop Rockin, Dilated Peoplesin ja Profin levyjä, ja ollut hyvin aktiivinen toimija vaativamman hiphopin saralla perustamisvuodesta 1995 näihin päiviin saakka.Tämän vuoden puolella Atmosphereltä on ilmestynyt kaksi sinkkua digitaalisessa muodossa, joten uutta albumiakin saattaa odottaa, kahden vuoden takaisen Southsidersin jatkoksi.

Atmosphere esiintyy sekä duona että livebändin kanssa, mutta onpa kyseessä näillä keikoilla kumpi tahansa, odottaa saattaa hyvää kokemusta. Slugin suomalaiseen mielenlaatuun sopiva huumori ja sopivan pidättyvä flirttailu yleisön kanssa toiminee ainakin klubioloissa kuin… Atmosphere.