YouTube-käyttäjät huomio, harmillinen sopimuskiista saattaa viedä lukuisten indiebändien videot pois palvelusta

23.05.2014

YouTube ja riippumattomat levyfirmat ovat ajautuneet riitaan YouTuben tulevan musiikkipalvelun sopimusehdoista.

Teksti: Jari Setälä

Googlen omistama YouTube-videopalvelu suunnittelee lanseeraavansa tämän vuoden aikana oman musiikin suoratoistopalvelun. Yhtiön toimet palvelun käynnistämiseksi ovat kuitenkin joutuneet viime päivinä hieman epämiellyttävään valoon riippumattomia levy-yhtiöitä edustavan kansainvälisen The Worldwide Independent Network -järjestön (WIN) osoittamien syytösten takia.

WIN-järjestö julkaisi nimittäin eilen sivuillaan lausunnon, jossa se syyttää YouTuben painostavan epärehdeillä keinoilla indie-levy-yhtiöitä allekirjoittamaan sopimuksen musiikkipalveluun liittymisestä. Järjestön mukaan YouTube on uhannut poistaa levymerkkien artistien musiikkivideot YouTubesta, mikäli firmat eivät allekirjoita sopimusta.

Lausunnossa sanotaan lisäksi, että YouTuben musiikkipalvelu maksaisi artisteille huomattavasti pienempiä rojalteja kuin esimerkiksi alan muut vakiintuneet toimijat Spotify, Rdio ja Deezer. Levymerkeille lähetettyihin sopimusehdotuksiin YouTube ei ole WIN:in mielestä jättänyt minkäänlaista neuvotteluvaraa.

Järjestön lausuntoon on myös kerätty kommentteja lukuisilta paikallisilta toimijoilta eri puolilta maailmaa. Suomesta kommentin on antanut Suomen riippumattomien levy- ja tuotantoyhtiöiden yhdistys IndieCo ry.

WIN antoi lausuntonsa yhteydessä YouTubelle vaatimuksen kumota musiikkivideoiden poistamisella uhkaavat sopimusehdotuksensa 24 tunnin sisällä, mutta The Guardian -lehden mukaan viimeisen vuorokauden aikana WIN:in ja YouTuben välillä käydyt neuvottelut ovat ainakin toistaiseksi pysähtyneet tuloksettomina.

The Guardian onnistui saamaan myös YouTuben edustajalta kommentin, jossa yhtiö ei kuitenkaan halunnut suoraan ottaa kantaa kiistaan:

”YouTube tarjoaa artisteille maailmanlaajuisen alustan, jonka kautta he voivat olla yhteydessä faneihinsa ja kehittää musiikillaan tuottoa. YouTubella on menestyksekkäät sopimukset satojen riippumattomien ja suurten levy-yhtiöiden kanssa eri puolilla maailmaa. Meneillään olevia neuvotteluja emme kuitenkaan kommentoi.”

Sopimuksen YouTuben musiikkipalveluun liittymisestä ovat tällä hetkellä allekirjoittaneet Universal, Sony ja Warner, eli kolme suurinta monikansallista levy-yhtiötä.

Lisää luettavaa