Ysärilasten popraamattu MTV aikoo ryhdistäytyä – MTV Unplugged palaa, realityhöttö vähenee

"I want my MTV."

25.04.2016

Music Television oli 1980- ja 1990-luvun lasten nuoruusvuosina tärkein näyteikkuna uuteen popmusiikkiin ja jenkkilän ihmeelliseen maailmaan. MTV oli isossa roolissa musiikkivideoiden suosion kasvussa, ja nuoriso imi kanavalta itseensä ison maailman loistoa ja uusia esikuvia.

MTV:n nimi menetti merkityksensä 2000-luvun alussa, kun se vähensi musiikkiohjelmia ja lisäsi halpojen reality-perseily-sarjojen määrää. Humalaiset ristiin siittäjät Jerseyn rannoilla tekivät brändin uskottavuudelle kolauksen, josta MTV yrittää nyt nousta.

Kanava aikoo tänä vuonna lisätä musiikkilähetyksiä, näyttää joka viikko uutta livemusiikkia ja aloittaa uuden popkulttuuria käsittelevän Wonderland-komediasarjan. Ohjelmat tulevat myös streamattavaksi.

”Vuosi 2016 on oikea aika palata alkuperäiseen MTV:n ideaan”, kanavan tiedote kertoi Rolling Stonelle.

MTV ilmoitti myös, että ikoninen MTV Unplugged palaa ohjelmistoon jo tänä keväänä. Vuonna 1989 aloittanut liveshow nousi suureen suosioon, ja sai vieraakseen isoimmat musiikkialan tähdet. Akustisina versioina hittikappaleitaan ovat käyneet esittämässä ainakin Nirvana, Oasis, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Paul McCartney, Madonna, Pearl Jam ja Aerosmith.

Moni yhtyeistä julkaisi Unplugged-keikastaan livealbumin. Esimerkiksi Nirvanan MTV Unplugged in New York luetaan usein merkittävimpien livekeikkojen joukkoon. Esiintyminen oli bändin viimeisiä, tapahtuen noin neljä kuukautta ennen Kurt Cobainin itsemurhaa. Livelevy on myynyt yli 11 miljoonaa kappaletta.

Vuonna 1981 aloitetun MTV Unpluggedin ja koko MTV-kanavan merkitys musiikkikulttuurille on huomattava. Se nosti paljon uusia artisteja suuren maailman tietoisuuteen, ja vaikutti esimerkiksi Michael Jacksonin ja Madonnan menestyksen kasvuun. Unplugged on jatkunut viime vuosina lähinnä erikoislähetysten muodossa, lähetyksiä on ollut yhä harvemmin, ja ne on toisinaan siirretty eri kanaville.

MTV sai kulta-aikanaan myös paljon kritiikkiä. Sitä syytettiin musiikin ylikaupallistamisesta, nuorten moraalin turmelemisesta, ja se sai kanteluita milloin väkivaltaan kannustamisesta, milloin satanismista.

Tosi-tv-ohjelmien lisääntyessä 2000-luvun taitteessa MTV:llä oli suosiossa The Osbournes, Jackass, Pimp My Ride ja Beavis & Butthead. Nykyisin musiikkivideoita on näytetty lähinnä yöllä. Brittien MTV ei näytä musiikkivideoita enää lainkaan.

Toivottavasti MTV saa ryhdistäytymisellään ansaittua nimensä takaisin.

Alla joitain MTV Unplugged -livevetoja.

Lisää luettavaa