Äitienpäivänä kovakin räppäri herkistyy – esittelyssä rap-biisien hyvät, pahat ja hurjat äidit

Gangstereilla on oma äiti aivan kuten kaikilla muillakin. Rumba tarjoaa äitienpäivän kunniaksi kattauksen rap-musiikin monenkirjavista äitihahmoista.

Räpissä nainen on valitettavan usein joko ”ho” tai ”bitch”. Äiti on kuitenkin rap-musiikissa hahmo, joka on kaiken arvostelun yläpuolella. Hän on suuri kunnioituksen kohde, jolle eivät pärjää edes raha ja maine.

Tietenkään asia ei ole aina näin ruusuisesti. Suomestakin löytyy (tosin fiktiivisillä sanoituksilla) Heikki Kuula, joka Blacksuami-levyn kappaleessa Kurita mua mutsi kertoo äidin käyttämästä väkivallasta.

Täysin todenperäisillä ja tietysti sitäkin surullisemmalla äititarinalla on ollut liikenteessä Eminem. Kappale My Mom on jo itsessään materiaalia, jonka jälkeen laulun aihetta ei lepytetä edes useammalla ruusukimpulla. Toisaalta muistelut valiumista ruoan joukossa eivät välttämättä laita Eminemiä suurimpaan vastuuseen.

Kappaleen sanoitukset koostuvat muutenkin siitä, miten Eminemin äidin Debbie Mathers Briggsin kitaan upposi useampikin erilainen pilleri. Kappale Kill You taas on osastoa, jossa osansa saa myös räppärin omien lasten äiti Kim. Kaikki kuitenkin kulminoitui kappaleeseen Cleanin’ Out My Closet, jonka kertosäessä pyydetään anteeksi sitä, mistä koko muu kappale kertoo. Kappaleesta tuli myös yksi Eminemin uran isoimmista hiteistä.

Kaikki kuitenkin muuttui 11 vuotta myöhemmin Eminemin Marhall Mathers LP 2:lla olevan Headlights-kappaleen myötä. Siinä Eminem käy uraansa läpi ja juurikin kappaleet kuten Cleanin’ Out My Closet ja My Mom saavat tyrmäyksen. Eminem pyytää anteeksi kärkkäitä sanoituksiaan ja katuu käytöstään, josta kärsivät lähimmäiset ja lopulta myös hän itse.

Headlights sai myös videon, jonka lopussa Eminem halaa äitiään. Videolla oleva nainen ei ole hänen oikea äitinsä, mutta anteeksipyyntö on ilmoilla. Video julkaisiin Yhdysvalloissa viime vuoden äitienpäivänä.

Näin suoraan negatiiviseen sävyyn äitiään kohtaan ei ole kukaan muu isompi nimi hyökännyt, mutta toisten äidit ovat olleet kunnon alakouluhengen mukaisesti huulenheiton kohteena. Esimerkiksi Notorious Bigillä on hävyttömät laininsa Dead Wrongissa, Chief Keefillä Love Sosa -hitissä ja Method Man aukoo päätään Bisquitsissa.

Pharcyde-ryhmä taas omisti kokonaisen kappaleen aiheelle. Biisi kantaa nimeä Ya Mama.

On hämmentävän hankalaa edes löytää Eminemin kaltaisia äitivihamielisiä tapauksia. Modernin rapin nuoret ”sekopäät” Tyler the Creator ja Hopsin eivät sitä osastoa edusta. Tyler the Creatorin musiikissa disautukset kohdistuvat hänen isäänsä.

”My mother raised me a single parent so it’s apparent
That I got love for my mother, none of you other fuckers!”
– Tyler the Creator, Bastard

Yksi äideistä kertovien rap-biisien ehdottomista klassikoista, ellei se kaikista suurin, on tietysti 2Pacin Dear Mama. Siinä 2Pac katuu nuoruuden temppujaan, haukkuu poissaolleen isänsä ja nostaa äitinsä framille. Kappale on niin merkittävä, että se pääsi kolmantena rap-kappaleena Yhdysvaltain Kongressin kirjastoon.

Samanlaista ghettoelämän vuodatusta oli myös esimerkiksi Beanie Sigelin Mom Praying. Siinä Beanie kertaa saamansa selkäsaunat ja kertoo toki arvostavansa niitä. Osansa kehuista saa myös isoäiti.

Useimmiten räppäreillä kappaleet koostuvat siitä, että on eletty vain yksinhuoltajaäidin kanssa. J. Cole on nostanut asian useammassa kappaleessa esiin, Jay Z:stä puhumattakaan.

Periaatteessa J. Colen uusin levy on yksi iso oodi äidille. Se sisältää muistelua vanhoista ajoista ja esimerkiksi asunnosta, jonka hänen äitinsä menetti. Asunnon osoite 2014 Forest Hills Drive on myös albumin nimi. Samaisen levyn julkaisun yhteydessä Cole kertoi halustaan viettää enemmän aikaa äitinsä kanssa.

Jay Z ei ole urallaan varsinaista suoraa äiti-oodia tehnyt, mutta hänen äitinsä shoutouttaa aavistuksen narsistisella vivahteella December 4th -kappaleessa, miten Jay Z:n syntymä oli niin helppo. Blueprintillä, yhdellä koko raphistorian merkittävimmistä albumeista, toki on nimikkobiisi Blueprint (My Momma Loves Me).

Joskus voi äiti olla vain viittauksena. LL Cool J sai aikanaan huonot levyarviot, mutta isoäiti lohdutti ohjeella: ”Unohda ne typerät kriitikot”. Syntyi Mama Said Knock You Out, yksi rap-historian tunnetuimmista biiseistä.

Tuorempaa mommaskeneä edustaa Future, joka ei-niin-nöyrässä My Mommassa räppää kertosäkeessä ”My Momma ain’t raise no ho”.

”Dad lost his job, momma works at Mrs. Winner’s / Gun pulled in her face, she still made dinner / ’Donald, watch the meter so they don’t turn the lights off’ / Working two jobs so I can get into that white school.”
– Childish Gambino, Outside

Isoäitirap on jo seuraavaa leveliä, heitäkään ei ole unohdettu. Big Sean omisti One Man Can Change the World -kappaleen omalle edesmenneelle isoäidilleen esiintyessään Jimmy Fallonin Tonight Show’ssa. Räppäri täsmensi tietenkin, ettei ”Man” tarkoita tässä tapauksessa miestä.

Chance the Rapperin ja Donnie Trumpetin Sunday Candy taas kertoo sunnuntaipäivistä yhdessä isoäidin kanssa. Suomessa skeneä edustaa Asan ja Fintelligensin yhteisbiisi Eläköön Mummola.

Drake ja Tehch N9ne eivät ole hekään unohtaneet perheenjäseniään. Tech N9nen Mama Nem kattaa koko lähipiirin, ja Drake juuri tällä viikolla perusti uuden sporttibaarin Torontossa isovanhempiensa muistoksi.

Herkkä, villapaitaan pukeutuva ja kenties tällä hetkellä hiphop-maailman suurin nimi Drake on keskittynyt aiheeseen muutenkin. Sen lisäksi, että läpimurtoalbumi Take Carella on kappale Look What You’ve Done, löytyy uusimmalta albumilta hänen äidilleen omistettu You & the 6.

Ylipäätään varsin Toronto-orientoituneen If You’re Reading This It’s Too Late -albumin äitibiisi sisältää Torontoon sijoittuvia muisteluita, perheen (äidin) kiittämistä tuesta ja vaikean isäsuhteen perkaamista.

Oma surullinen lukunsa ovat kuollutta äitiä muistelevat kappaleet. Saigon omisti äidilleen kappaleen If (My Mommy), Evidence kappaleen I Still Love You ja Nas kenties sen veretseisauttavimman kappaleen Dance. Complex-lehti nosti jälkimmäisen Life Is a Bitch -lauseestakin tutun räppärin kappaleen yhdeksi masentavimmista biiseistä, mitä rap-musiikissa on ikinä julkaistu.

Kanye Westissä muuttui moni asia hänen äitinsä Donda Westin kuoltua. Kanye julkaisi eräänlaisen trilogiansa (College Dropout, Late Registration ja Graduation) jälkeen monen yllätykseksi varsin futuristisen 808s & Heartbreaks -albumin. Tämä teos on valittu muuan muassa Rolling Stonen listauksessa yhdeksi merkittävimmistä levyistä musiikin historiassa.

Kehutulta levyltä löytyy kaksi kappaletta, jotka kertovat Donda Westin kuolemasta: Bad News ja Coldest Winter. Kanye on julkaissut myöhemmin samasta aiheesta kappaleen Only One, jossa rap-verset tulevat Kanyen äidin näkökulmasta. Kappale sai inspiraationsa Westin tehtyä yhteistyötä Paul McCartneyn kanssa. Samoissa äänityksissä McCartney kertoi Let It Be -kappaleesta, joka sai alkunsa unesta, johon hänen kuollut äitinsä ilmestyi.

Sitten on vielä Hey Mama. Oodi, jonka Kanye teki äidilleen vuosia ennen tämän kuolemaa. Grammy-gaalassa West esitti kappaleesta aavistuksen muutellun version tribuuttina. Olennaista on se, että biisi julkaistiin jo 2005. Esiintyminen tapahtui vuonna 2008.

Tapoja räpätä äidistä on toki vielä erilaisia. Outkastin She’s Alive -kappaleessa André 3000 muistaa muutkin äidit kuin omansa (Ms. Jacksonia unohtamatta). Stepa käy monologia taloudellisten asioiden kautta Viimeiset Dollarit -kappaleessa.

Action Bronsonin Galagtic Love -kappaleessa on ”kertosäkeessä” hänen äitinsä. Bronson kyselee, miten polvi jakselee – tekopolvi, jonka Bronson oli hänelle ostanut. Samassa biisissä Bronsonin äiti tietysti haukkuu erään räppärin, joka jäi kuitenkin kappaleessa ilman mainintaa.

Tänäkin sunnuntaina moni kotipoika heittää hetkeksi kultaketjunsa syrjään ja laittaa All That I Got Is Youn soimaan.