Flow Festival alkaa huomenna – Tässä yhdeksän esiintyjätärppiä, joita ei kannata missata

Seuraavaksi vinkkilistana kolme tarkistamisen arvoista esiintyjää jokaiselta Flow-päivältä.

Teksti: Jari Setälä, kuva: Tim Jones (kuvassa Darkside)

Huomenna Helsingin Suvilahdessa käynnistyvä Flow Festival esittelee jälleen viikonlopun aikana mittavan ja monipuolisen ohjelmiston, jonka esiintyjäkaartia tutkiskellessa voi iskeä valinnan vaikeus.

Pääesiintyjistä hiphop-legenda OutKast on tietenkin harvinaisuutensakin puolesta jo oikeastaan melko pakollinen nähtävyys, kun taas Suomessa suht usein viime vuosina keikkaillut The National ja vasta keväällä klubikeikalla käynyt Manic Street Preachers ovat aina turvallisia valintoja.

90-lukuisen kitaraindien perään haikaileville nostalgiannälkäisille tarjolla on perjantaina esiintyvä postrock-konkari Slint sekä sunnuntain shoegaze-suosikki Slowdive.

Tanssibileitä etsiville löytyy RBMA Backyardilta päivittäin lukuisia kiinnostavia dj-esiintyjiä. Näistä mainitsemisen arvoisia ovat vaikkapa Berliinin techno- ja house-katedraali Berghainin Panorama Barissa vakkari-dj:nä toimiva Tama Sumo, loisteliaan Vapor City -albumin viime vuonna julkaissut Machinedrum sekä Black Jazz Consortium -nimelläkin tunnettu deep house -artisti Fred P.

Seuraavaksi kuitenkin biisilinkkeineen jokaiselta Flow-päivältä kolme sellaista pääesiintyjälistan ulkopuolista bändiä ja artistia, joiden keikkojen ohi ei kannata kävellä.

Perjantai 8.8.

Pusha T – Black Tent klo 18.45

OutKast on toki Flow’n hiphop-vetonaula, mutta tapahtuman relevantimmat ja aidosti kiinnostavat rap-artistit löytyvät kyllä rehellisyyden nimissä pienemmiltä lavoilta. Yksi näistä artisteista on Clipse-duon toisena osapuolenakin tunnettu Pusha T, jonka viimevuotinen My Name is My Name -soolodebyytti oli erinomainen.

Jon Hopkins – Black Tent klo 21.30

Brian Enon ja Coldplaynkin kanssa työskennellyt tuottaja-dj Hopkins muokkaa ambientin, technon ja glitchin rajamailta toiseen arkailematta vaeltavaa elektronista musiikkia kokonaisuudeksi, jossa tanssittavuudestaan huolimatta on aina läsnä vaaran ja pimeyden tunne.

Darkside – Lumia Blue Tent klo 00.00

Nicolas Jaarin ja Dave Harringtonin muodostama duo yhdisteli viimevuotisella Psychic-levyllään psykedeelistä kitarabluesia, avaruusdiskoa ja kokeellista elektroa niin vietteleväksi yhdistelmäksi, että albumista muodostui yksi vuoden parhaimmista. Ehdottomasti yksi festivaalin etukäteen odotetuimmista keikoista.

Lauantai 9.8.

Bill Callahan – Lumia Blue Tent klo 18.00

Aiemmin Smog-artistinimellä tunnetun laulaja-lauluntekijä Bill Callahanin lohdullisen haikea baritoniääni ja vähäeleinen kitarailmaisu ovat sellaisia, jotka pysäyttänevät jokaisen Blue Tentiin kulkevan seuraamaan keikkaa sen ansaitsemalla hartaudella.

Joey Bada$$ – Black Tent klo 21.00

Kendrick Lamarin kaltaiseksi seuraavaksi uuden aallon hiphop-ilmiöksi ennakoitu Joey Bada$$ on jo osoittautunut olevansa potentiaalisesti yksi lahjakkaimmista nuorista tarinankertojista nyky-hiphopissa. Vasta 19-vuotiaan artistin loppuvuodesta ilmestyvä B4.Da.$$ lienee vuoden odotetuimpia rap-debyyttejä.

Teksti-TV 666 – Tiivistämö klo 21.15

Tarttumapintaa, punkin kaoottisuutta ja staattisesti transsiin vaivuttavaa meluvallia yhdistelevä helsinkiläisbändi todistaa, että huhut kitaravetoisen rockin rappeutumisesta ovat vahvasti liioiteltuja.

Sunnuntai 10.8.

Blood Orange – Lumia Blue Tent klo 17.30

Brittiläinen tuottajanero Dev Hynes teki artistinimellään Blood Orange niinikään yhden viime vuoden kehutuimmista levyistä, Cupid Deluxen. Virtuoosimaisia pop-sävellyksiä tyylitajuisesti toteutetulla AOR-äänimaailmalla.

Action Bronson – Black Tent klo 19.30

Jo viime vuonna Helsingin Hustle HKI -tapahtumassa kovan keikan soittanut Action Bronson on tätä nykyä yksi planeetan kovimmista hiphop-artisteista. Äärimmäisen sympaattisen oloinen järkäle, jonka karisma pakottaa seuraamaan jokaista lavalla tapahtuvaa liikettä.

Mac DeMarco – Black Tent klo 21.00

Kanadalainen Mac DeMarco on ehkä antanut modernille slacker-hahmolle kasvot, mutta kunnostautunut siinä sivussa myös yhdeksi indierockin tämän hetken kiinnostavimmista biisintekijöistä, joka taikoo kuin varkain upeita ja osin vinksahtaneitakin pop-melodioita. Soittaa omien sanojensa mukaan yhä kaikki keikkansa 16-vuotiaana kirpputorilta ostamallaan 30 dollarin kitaralla.