Hyvää syntymäpäivää, Dr. Alban! Tässä viisi karskia faktaa eurodance-veteraanista

Nigeriassa vuonna 1957 syntynyt Alban Uzoma Nwapa täyttää tänään 56 vuotta. Juhlistamme merkkipäivää luettelemalla viisi SHOKKIFAKTAA ysäripopin veteraanista.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Alexey Yushenkov / Wikimedia Commons

Mikä yhdistää Dr. Albania ja Marilyn Mansonia?

Molemmat ovat tulkinneet uusiksi Eurythmicsin Sweet Dreams (Are Made of This) -hittiä – ja vieläpä samana vuonna. Dr. Alban oli mukana Brooklynista Ruotsiin muuttaneen Swingin dance-remixillä, joka esiteltiin Mansonin kirskuvan metallicoverin tavoin maailmalle vuonna 1995.

Yhdysvaltalaiset eivät ole koskaan ymmärtäneet Dr. Albania.

Ainoastaan It’s My Life -single (1992) on noussut Billboardin Hot 100 -listalle, sekin ainoastaan sijalle 88. Albanin levyt eivät ole yltäneet Billboardille ollenkaan. Muilla eurodance-artisteilla meni Amerikassa paremmin, esimerkiksi Haddawayn What Is Love nousi Hot 100 -listan sijalle 11 ja Rednexin Cotton Eye Joe sijalle 25.

It’s My Life on aito kapinalaulu.

Biisi on osoitettu artistin vanhemmille, jotka halusivat nuorukaisen pois musiikkihumputuksista ja takaisin hammaslääkäriopintojen pariin. Dr. Albanin isä oli lääkäri, ja Albankin ehti tavata Ruotsissa hetken aikaa hammasääkäriopintoja.

2000-luku on synkkää aikaa olla eurojumppamies.

Dr. Albanin suurimmat hittilevyt olivat esikoisalbumi Hello Afrika (1991) ja sitä seurannut One Love (1992). Näistä ensin mainittu myi kultaa Itävallassa, Saksassa ja Sveitsissä, ja jälkimmäinen pisti samoissa valtioissa vielä paremmaksi saavuttaen Itävallassa ja Sveitsissä platinarajan.

Kahden viimeisimmän albumin kohdalla on ollut hiljaisempaa: Prescription (2001) ja kotisivujen kautta mp3-versiona kaupattu Back to Basics (2008) eivät nousseet listoille missään. Viime vuonna julkaistut singlet Loverboy ja Freedom eivät nekään keränneet listamerkintöjä. Epätoivoisin yritys lienee ollut yhdessä Haddawayn kanssa tehty I Love The 90’s -single (2008), jota sitäkään ei huomattu missään.

Dr. Albanin Hello Afrika oli eräänlainen eurodance-aallolle.

Levy oli nimittäin tuottaja Denniz Popin ensimmäinen kaupallinen menestys, ja Denniz Pop oli avainhahmo dance-trendin masinoimisessa. 15-vuotiaana dj:ksi ryhtynyt ja siitä alati repertuaariaan laajentanut Denniz ehti työskennellä lyhyen uransa aikana myös muun muassa Ace of Basen, Backstreet Boysin, Britney Spearsin, E-Typen, Robynin ja N’Syncin kanssa.

Denniz Pop oli yksi Ace of Basen Happy Nation -levyn (1992) tuottajista – albumi on nykyään listattu Recording Industry Association of American 100 kaikkien aikojen eniten myynyttä levyä -listalle – ja hän oli säveltämässä Dr. Albanin suurimpien hittien lisäksi sellaisia ysäripopin ikivihreitä kuin Rednexin Wish You Were Here (1995) ja Backstreet Boysin Everybody (1997).

Tuottajasuuruus Max Martin oli Denniz Popin löytö, ja sekä Martin että Pop ovat tehneet oman It’s My Life -hittinsä: Denniz vastasi Dr. Albanin biisistä ja Max Martin oli yksi Bon Jovin It’s My Lifen (2000) säveltäjistä. Denniz Pop kuoli vuonna 1998 vatsasyöpään. Hän oli 35-vuotias.