Jyrock juhlitaan ensi viikonloppuna – Rumban toimittaja listaa viisi varteenotettavaa syytä mennä paikalle

Anna Brotkin arvostaa vanhan kotiseutunsa rocktapahtumaa ja kertoo, miksi juuri sinunkin kannattaisi harkita ensi viikonloppuna suunnata Jyväskylän Ilokiveen.

Teksti: Anna Brotkin, kuva: Kimmo K. Koskinen (Tuomo bändeineen)

Jyväskylässä 11.–12. huhtikuuta järjestettävä Jyrock korkkaa kotimaisen festarivuoden hyvissä ajoin. Vuodesta 1985 lähtien järjestetty sisäfestari panostaa laatuun ja elämyksiin. Tänä vuonna esiintyjälistalta löytyvät muun muassa Jenny Wilson (SWE), Sturle Dagsland (NOR), Tuomo, Ruger Hauer. Black Twig, Cola & Jimmu, Damn Seagulls, Rauhatäti ja Everything is Made in China (RUS). Ei siis mitään kolmen pennin kevätjuhlabändejä.

Omintakeinen ja sympaattinen Jyrock on kotoisan pieni, ja lavoja on vain muutama. Jyväskylän yliopiston kampusalueella sijaitseva Ilokivi toimii festarin ulkopuolella muun muassa opiskelijaruokalana. Kun yläkerran lavalla joku stagedaivaa, napa osuu kattoon. Vähän kuin jonkun olkkarissa olisi.

Jos et vielä innostunut, niin tässä viisi hyvää syytä lähteä Jyrockiin:

1. Kunnianhimoisuus
Jyrock saattaa olla pieni, mutta kiinnitykset usein kiinnostavia ja edellä aikaansa. Vuosien varrella festareilla on nähty sellaisia pikkunimiä kuin 22 Pistepirkko. Zen Café, Don Huonot, Anna Järvinen ja José Gonzalez.

2. Ulkoilmadisko
Vaikka kyseessä on sisäfestari, pääsee uloskin halutessaan bailaamaan. Kattoterassille pystytettyyn telttaan mahtuu olohuoneellisen verran väkeä. Tänä vuonna kannattaa tsekata ainakin Sturle Dagslandin telttakeikka.

3. Päiväklubi Vakiopaineessa
Jyrock on keksinyt loistavan konseptin: kaksipäiväisen festarin taitekohdassa järjestetään päiväklubi, jossa krapulainen sielu saa parannusta. Lisäpisteitä ropisee siitä, että keikat soitetaan Vakiopaineessa, yhdessä Suomen parhaista baareista. Vuonna 2011 näin päiväklubilla sekä Mirel Wagnerin että kanadalaisen Damien Juradon. Lipussa luki ehkä 6 euroa. Tänä vuonna päiväklubilla soittavat Super-Janne ja debyyttinsä julkaissut Sokean Pisteen Heikki Hautala.

4. Maakuntamatkailu kunniaan!
Perinteiset jättifestarit ovat aina samanlaisia, mutta onneksi pieniä ja omituisia festareita järjestetään ympäri Suomea: Porispere Porissa, Klustermus Raumalla, Jättömaa Kouvolassa ja Naamat Muuramessa. Jyrockin aikaan kannattaa ottaa ilo irti maakuntamatkailusta ja kokeilla Jyväskylän klassikoita: oudot bisset Vihreässä Haltiattaressa, tapaksia Soppabaarissa, karaokea Freetimessa ja pilkun jälkeen taksari Grilli 21:stä.

5. Halpa hinta
Kahden päivän lippu Jyrockiin maksaa 35 euroa. Vertailukohtana samalla hinnalla saa bussikyydin Turun keskustasta Ruissaloon ja yhden bissen anniskelualueella tai viime vuoden Flow-kangaskassin ja lastenkokoisen festaripaidan.

Kirjoittaja on Jyväskylässä opiskellut, sittemmin helsinkiläistynyt hyvinkääläinen.

Jyrock 2014 järjestetään 11.-12.4. Ilokivessä, Jyväskylässä. Lisätietoa ohjelmasta ja lipuista www.jyrock.fi.