Kirsi Piha fanitti, media söi kädestä, bändi esiintyi jopa televisiomainoksissa – kulttiyhtye 20 vuoden takaa tekee paluun

The Duplo! tekee paluun. Luoja meitä auttakoon.

The Duplo! tekee paluun alkuperäiskokoonpanossaan.

Aleksi Pahkalan, Lasse Kiehelän ja Wallu Valpion räminäpartio The Duplo! teki nipun seiskatuumaisia ennen vuonna 1999 julkaistua debyyttialbumia We Love Duplo! Kaiken todennäköisyyden ja järjen vastaisesti levystä tuli etenkin pääkaupunkiseudulla pikkuhitti Summer of ’99 -kappaleen ja vähintäänkin tapahtumarikkaiden keikkojen ansiosta. Bändi esiintyi myös esimerkiksi Image-lehden bileissä, ja Kirsi Piha piti yhtyeen T-paitaa päällään julkisuudessa esiintyessään. Esiintyipä The Duplo! myös Pantterit-makeisten hämmentävässä televisiomainoksessa.

Debyyttilevyn jälkeen Valpio jatkoi uraansa median monitoimiottelijana, ja Pahkala tunnettiin Stupido-levykaupan intohimoisena myyjänä. Nykyään hän työskentelee Radio Helsingissä juontajana ja soittaa Kiehelän kanssa surinapoppia Gim Kordonissa.

Vuonna 1996 Vantaan Rajatorpassa perustettu yhtye viettää ensi vuonna juhlavuotta, ja alkuperäiskokoonpano pala yhteen ainakin hetkeksi. Otimme yhteyttä Aleksi Pahkalaan kysyäksemme, mistä idea paluuseen oikein sai alkunsa.

Kuinka paljon rahaa teille tarjottiin, että kaivoitte alkuperäiskokoonpanon esiin naftaliineista?

Tajuttiin tovi sitten Lars Dupleen eli Lasse Kiehelän kanssa, että perustettiin The Duplo! vuonna 1996. Juteltiin Wallun Kasinolla (eli Henry’s Pubissa Helsingissä, missä Valpio järjestää viikottaisia klubi-iltoja, toim. huom.) Gim Kordonin kanssa soittaessa, että voitais sumplia jotain 20-vuotisjuhlavuodelle ja Waikiki No Tom Tom oli heti messissä.

Rahaa on liikkunut jo nyt mukavasti, dollarin kurssi on sen verran kova euroon verrattuna, ettei ihan 90-luvun tasoilla vielä olla. Päätimme silti, että 2016 on sopiva vuosi iskeä nyrkillä naamaan ja näyttää millainen on rock’n’rollin tulevaisuus. ”Welcome to the future” on paluumme slogan, vähän neonväristä keskisormea ja paljon Hurriganesia töttöröön.

Onko tarkoituksena keskittyä vanhaan materiaaliin, vai aiotteko tehdä myös uusi kappaleita alkuperäiskokoonpanolla?

Mehän julkaistiin kolme 7″ ep:tä ennen ensimmäistä levyämme. Niitä ei löydy diginä mistään ja ne on kyl hiton kovia. Ekan Time To Fight, Time To Kill julkaisimme itse Hola Hola Rec. -merkillämme, toisen julkaisi legendaarinen tanskalainen Bad Afro Records (Hellacopters, Backyard Babies, Flaming Sideburns, Turbonegro) ja kolmas tuli Stupidoilta. Palaamme takaisin tohon lähiö/no brain/futu -garageosastoon, josta se kaikki alkoi. Varmasti joku biisi ekalta We Love Duplo -poppilevyltäkin kuullaan livenä. Keskitytään muistuttamaan skidejä rokkenrollin vaaroista nyt kuitenkin enemmän. Rocket Girl, C’mon Love Me ja punkkiversio Summer of 99’stä.

Kyllä meillä on pari uutta biisiä tulossa, Didier jo lupautui nauhoittamaan. Sit olis vielä Lehtisen Janne ja sen legendaarinen kasettiraituri, jolla Lepakossa ekat ep:tkin nauhoitettiin.

Ekat ep:t on tarkoitus julkaista vähintään digitaalisesti ensimmäistä kertaa ikuna. Ja ehkä RSD-vinyylinä joku kokoelma. Levytysdiili uusintajulkaisuista on tehty jo. Onhan nykyjengin aika vihdoin saada vähän likaisuutta nokkaansa kaiken paskan keskelle.

Onko keikkoja jo sovittuna?

On. Vappuna big explosion ja keväälle sekä kesälle on jo hyvin buukattu ympäri Suomea. Ehkä me käydään Amerikassakin vihdoin, Netflix miettii jopa dokkarin tekoa. Mut nää on näitä. Julkistetaan kun on varmaa. Keikoista saa ottaa yhteyttä toki.

Kirsi Piha käytti I <3 Duplo! -t-paitaa ja olitte Pantterit-mainoksessa 2000-luvun taitteessa. Kenen poliitikon haluaisit käyttävän The Duplo! -paitaa vuonna 2016 ja mihin mainokseen haluaisit tällä kertaa esiintymään?

Kyllä me mainoksiin lähetään aina, make money. New York Times, Uberille rokkitaksi, Keskustakirjastolle räkärodeo – kyllä me uusi vuoden mainoskampanja voidaan taas luoda. Olli Immoselle ja Laura Huhtasaarelle ehdottomasti The Duplo! -paitaa. Me ammennetaan alkujuurista, syvältä ja lujaa. Siitä on monokulttuurisuus kaukana, tervetuloa todellisuuteen edustajat, tervehdi tulevaisuutta lujaa – lopetetaan pelleily ja tervetuloa ulos kaapista kaikki muutkin rasismilla flirttailevat tollot – The Duplo! -rock ’roll iskee lujaa päin näköä ja todellisuus on back in action.

Duplo täyttää 20 vuotta. Tunnetko olosi vanhaksi, kun katsoit nykyisiä kotimaisia indieyhtyeitä?

En. Mä katson mun idoleita, ne on vielä vanhempia. Moni kuollut, mutta niin on meidänkin kavereita. Full speed.

Olet tunnettu musanörtti ja indie- ja DIY-liikkeen kannattaja. Mikä on kotimaisen indien tila vuonna 2015?

No onhan se tavallaan aika nörtti. Onneks on Teksti-TV 666. Mutta jos miettii vaikka Sweetheart-yhtyettä, niin aika pumpulista menoa tarjoilee Suomi. Ehkä siksi tarttee lisää vauhtia ja vaarallisia tilanteita, muuten tää maa luhistuu mikroaaltobasaan. Warnerillakin juhlittiin, kun he olivat signanneet bändin just – rokki kuoli just siihen, joku muisti, että on olemassa bändejä. Pox. Päät takas pyllyyn tai pyllystä pois, äkkiä anyway jotain boom.