Kommentti: Arpa on heitetty – festivaalien kapina tuskin menee ohi seuraamuksitta

Amorphis tämän vuoden Tuskassa.
Mikko Pylkkö

Perisuomalaiseen keskustelukulttuuriin kuuluu, että kun valitetaan jonkin toisen tahon eriarvoisesta kohtelusta, asia ratkaistaan leikkaamalla. Siis jos jollakulla on vaikkapa enemmän vuosilomaa kuin toisella, isommasta lomasta nauttivan lomapäiviä vähennetään sen sijaan että altavastaajan lomaa pidennettäisiin.

Pian nähdään, päteekö tämä sääntö myös helsinkiläisten festivaalien melurajoituksissa. Ainakin kulttuurijohtaja Stuba Nikula pelkää, että näin käy.

”Tämä [Weekendin ja Flow’n välinen] vastakkainasettelu tuskin johtaa Weekendin lupien pitenemiseen vaan Flow’n lyhenemiseen”, Nikula mainitsi muutama päivä sitten Rumban Jarkko Fräntilälle.

Suomi on niin pieni maa, että täällä musiikkiväki kokee useimmiten olevansa samassa veneessä. Eri tapahtumat, yhtiöt ja yhtyeet kilpailevat keskenään, mutta ilmapiiri on silti enemmän kannustava kuin muita kampittava.

Esimerkiksi Rumban 3/15 Ammattilainen vastaa -palstalle haastatellut studiotyöläiset totesivat kaikki, etteivät haluaisi nähdä äänitysstudioiden määrän vähenevän Suomessa – vaikka tämä saattaisi vapauttaa enemmän elintilaa heille.

Konflikteja on, mutta niitä selvitellään järjestään kulissien takana ennemmin kuin julkisuudessa. Mitä nyt ennen muinoin eräät Rumba ja Soundi saattoivat tölviä toisiaan kaiken kansan nähden.

Siksi Weekendin, Tuskan, Summer Soundin ja Sidewaysin tänään lähettämä tiedote tuntuu rajulta. Tapahtumajärjestäjät ovat selvästi tuskastuneet Helsingin ympäristökeskuksen linjauksiin melurajoituksista.

Promoottoreita kismittää, ettei soittoajoista voi kunnolla neuvotella. Vielä enemmän tiedotteen lähettäjiä tuntuu ärsyttävän se, ettei tapahtumien kohtelu ole heidän mielestään tasapuolista: Flow-festivaalilla soitto raikaa yhteentoista, muilla kymmeneen.

Flow puolustautuu sillä, että festivaali on kiinnittänyt runsaasti huomiota meluntorjuntaan, sen sijainti on melun leviämisen minimoinnin suhteen otollisempi kuin Weekendillä ja sen viimeiset esiintyjät soittavat teltoissa ulkoilmalavojen sijaan.

Tuskan, Summer Soundin ja Sidewaysin liittyminen Weekendin johtamaan kapinarintamaan aiheuttanee sen, että jonkinlaisia muutoksia tulee. Nyt vain jännitetään, mihin suuntaan tilanne elää.

Antaako Helsingin ympäristökeskus periksi ja myöntää kulttuurijohtajan toiveen mukaisesti tapahtumille auliimmin lisää soittoaikaa? Stuba Nikula on jo kauan harmitellut, miten melusta valitetaan vain harvoin, mutta silti muutamakin valitus otetaan paremmin huomioon kuin kymmenientuhansien festivaalivieraiden ilo.

Vai ratkaiseeko ympäristökeskus ongelman perisuomalaiseen tyyliin tiukentamalla Flow’n soittoaikoja? Tämä olisi tappio kaikille pääkaupunkiseudun musiikinystäville tapahtumanjärjestäjistä yleisöön. Weekend suunnittelee jo muuttoa Helsingistä.

Helsingin ympäristökeskuksen tehtävä on palvella helsinkiläisiä, joten lienee sopiva aika muistuttaa Stuba Nikulan vuonna 2011 antamasta kehotuksesta: lähettäkää, arvon lukijat, ympäristökeskukselle palautetta ja kertokaa, mihin suuntaan toivoisitte melurajoitusten elävän.

Oli suunta mikä hyvänsä, tehtäköön se enemmistön eikä äänekkään vähemmistön ehdoilla.