Kurt Cobainin kuolemasta tänään 20 vuotta – tässä kahdeksan faktaa, joita et ehkä tiennyt grunge-ikonista

Kurt Cobain

Nirvanan Kurt Cobain teki itsemurhan 5. huhtikuuta vuonna 1994. Muistopäivän kunniaksi kasasimme kahdeksan kohdan knoppitietolistan vaihtoehtorock-legendan elämästä.

Teksti: Jari Setälä

1) Cobain ja Nirvanan basisti Krist Novoselic soittivat 1980-luvun alkupuolella Creedence Clearwater Revival -tribuuttibändissä kotikaupungissaan Washingtonin Aberdeenissä esiintyen paikallisissa baareissa.

2) Ennen Nirvanaa Cobain toimi perustamansa Fecal Matter -punkbändin laulaja-kitaristina vuosina 1985–1986. Vain kaksi vuotta kasassa pysynyt yhtye ehti äänittämään ainoastaan Illiteracy Will Prevail -kasettidemon, jolta irroitettu Spank Thru -biisi on ainoa Fecal Matterin nimissä virallisesti julkaistu äänite.

3) Cobain väitti eläneensä nuoruudessaan hetken aikaa kodittomana ja nukkuneensa tuolloin sillan alla Aberdeenin läpi virranneella Wishkah-joella, kun hän oli joutunut lähtemään kotoaan riitaannuttuaan äitinsä kanssa. Kokemus toimi Cobainin mukaan inspiraationa Nevermind-albumin (1991) kappaleelle Something in the Way ja Cobainin kuoleman jälkeen julkaistu livealbumi From the Muddy Banks of the Wishkah (1996) nimettiin joen mukaan. Krist Novoselicin mukaan Cobainin väite sillan alla asumisesta ei kuitenkaan voi pitää paikkaansa, koska Wishkah-joen voimakas nousuvesi olisi tehnyt siitä mahdotonta.

4) Vaikka Nevermindin ensimmäisenä singlenä julkaistusta Smells Like Teen Spiritistä muodostui kolossaalinen hitti ja Nirvanan tunnetuin kappale, kyllästyi Cobain nopeasti biisiin ja alkoi vihaamaan sen esittämistä keikoilla. Kun Cobain joutui myöhemmin vastentahtoisesti esittämään alun perin tietoiseksi Pixies-kopioksi tarkoitettua biisiä, pyrki hän usein tarkoituksella raiskaamaan kappaleen.

5) Yksi Cobainin suosikkikirjoista oli Patrick Süskindin vuoden 1985 romaani Parfyymi, jonka tarinasta Cobain sai innoituksen In Utero -levyn (1993) kappaleeseen Scentless Apprentice. Cobain nimesi myös beat-legenda William S. Burroughsin yhdeksi suurimmista sankareistaan, ja Cobain piti Burroughsin nimikirjoituksella varustettua Alastoman lounaan ensipainosta yhtenä arvokkaimmista esineistään.

6) Cobain siteerasi itsemurhakirjeessään Neil Youngin My My Hey Hey (Into the Black) -biisiä lauseella ”It’s better to burn out than to fade away”. Kirje teki Youngiin niin voimakkaan vaikutuksen, että hän omisti Crazy Horsen kanssa vuonna 1996 julkaisemansa Sleeping with Angels -albumin nimikkobiisin Cobainille.

7) Cobain pyysi kahdesti Dinosaur Jr. -yhtyeen J Mascisia liittymään Nirvanaan, Mascis paljasti Spin-lehden haastattelussa vuonna 2012. Vuonna 1989 Cobain oli ensin tarjonnut Mascisille pestiä Nirvanan toisena kitaristina, silloisen kakkoskitaristi Jason Evermanin korvaajaksi, kun taas vuotta myöhemmin Cobain oli pyytänyt Mascisia soittamaan rumpuja yhtyeen Sliver-singlelle. Sliverillä rumpuja päätyi kuitenkin lopulta soittamaan Mudhoney-bändin Dan Peters.

8) Sitkeiden huhujen mukaan Cobain olisi 1980-luvulla pyrkinyt suuresti ihailemansa Melvinsin kitaristiksi, mutta tullut torjutuksi epäonnistuttuaan bändin hänelle järjestämässä koesoitossa. Sen jälkeen Cobainin on myös väitetty toimineen Melvinsin roudarina. Melvins-johtaja Buzz Osborne kuitenkin tyrmäsi viime vuonna molemmat myytit fanikysymysten pohjalta toimitetussa Guitar World -lehden haastattelussa.

”Katsokaa nyt häntä! Kurt sai hädin tuskin nostettua itsensä ylös sängystä, joten luuletteko tosiaan, että hän olisi voinut työskennellä jonkun roudarina? Vietimme kyllä muuten paljon aikaa yhdessä ja Krist Novoselic toimi hetken aikaa keikkakuskinamme, mutta ei meillä edes ollut roudaria vielä siihen aikaan. Ihmiset myös väittävät Kurtin käyneen meillä koesoitossa. ’Yeah, right’. En ole koskaan järjestänyt Melvinsissä mitään koesoittoja, kenellekään”, Osborne kertoi haastattelussa.