Saran kiertueblogi, osa 3: ”Voisiko kitaroihin asentaa samanlaisen mekanismin kuin imureissa, jotta piuha rullautuisi itsestään?”

Annastiina Airaksinen ja Sara pääsivät kahden viikonlopun mittaisen minirundinsa puoliväliin. Toimittaja innostui kasaamaan asiantilan kunniaksi oikein kuvagallerian.

Teksti ja kuvat: Annastiina Airaksinen

Soundcheckaaminen on Saralle jo rutiinia. Oulussa tämä alkuillan tärkeä työ sai kuitenkin yllättävän käänteen, kun lavan yli harppoi tuntematon mies. Hän pahoitteli häiriötä ja sanoi vain tulleensa hakemaan edellisiltana takahuoneeseen unohtuneita aikuiten miesten pitkiä Aku Ankka -kalsareita. Jätettäköön salaisuudeksi, kuka Saran jäsenistä tunnusti omistavansa samanlaiset.

Ensimmäinen viikonloppu kiertueesta Saran kanssa on takana ja nyt on aikaa istahtaa kirjoitusvälineiden ääreen. Ennen tulevan viikonlopun keikkakiireitä voisin vilauttaa rakkaille lukijoille roudaamisen saloja havainnollistavien kuvien kera. Tien päällä oleminen on paljon muutakin kuin keikan soittamista ja kaljan lipittämistä takahuoneessa. Monitorimiksaaja Markon lykkiessä keissejä (ei kaljaa, vaan soittokamoja sisältäviä) peräkärrystä ulos kitaristi Antti tosin osoittaa, että roudaamista voi harrastaa myös virvoitusjuomatölkki kädessä

Tarkkasilmäisimmät varmaan huomasivat, että roudausraporttimme on peräisin Oulun Nuclear Nightclubista, viikonlopun viimeiseltä keikalta. Edellispäivien keikat ovat hioneet kamojenpystytys- ja soundcheck-tekniikan jälleen nopeaksi ja sulavaksi. Saran riveissä tosin visioitiin helpotusta loputtomien piuhojen käärintään. Kitaroihin ja pedaaleihin voisi asentaa samanlaisen mekanismin kuin imureissa, jotta piuha rullautuisi helposti kuljetettavaan muotoon kätevästi nappia painamalla. Vinkki laitevalmistajille.

Jos joku vielä tässä vaiheessa ihmettelee keissejen ja vahvistimien kylkiin piirretyä salaperäistä 6162-numerosarjaa, kehotettakoon häntä katsomaan peiliin. Sieltä voi yllättäen löytyä numeroiden sijaan nelikirjaiminen sana. Paljastettakoon tässä toinenkin salaisuus. Sara ei suinkaan ole piilottanut kosketinsoittajaa verhon taakse, vaan turvautuu ajoittain taustanauhoihin. Ohessa kuva kovalevystä, jonka hoitaminen on jätetty Andreaksen harteille. Vielä muodos(tan varjoni), still in shape.

Äänitestauksen aikana miksaaja-Markot kiertävät lavan edessä, keskellä ja sivuilla kuuntelemassa, ovatko säädöt kohdallaan. Nyt julkaistusta todistusaineistosta selviää, että joskus touhu menee laulajan ja miksaajan väliseksi tuijotuskilpailuksi, mutta useimmiten naureskellaan yhdessä vapautuneesti.

Jonkun mielestä voi näyttää omituiselta, etteivät soittajatkaan pysy soundcheckin aikana lavalla, kuten laulaja-kitaristi Joan ja basisti Krissen palaverikuvasta ilmenee. Soittajiemme ei tarvitse seistä paikallaan lavaääntä toistavien monitorien edessä, sillä heillä on käytössään huomaamattomat langattomat korvamonitorit. Tällä reissulla vihdoin paitamyyjänäkin tunnettu kiertuebloggaaja intoutui kuuntelemaan äänenvirityksiä korvanapeista, että pääsisi tunnelmaan.

Ensimmäisessä blogikirjoituksessa muuten vihjattiin minun naamioituneen paitamyyjäksi, vaikka oikeammin olen vain ryhtynyt elämään kaksoiselämää. Debyyttini paitamyyjänä tapahtui jo Kuopiossa syksyllä 2006. Silti vieläkään en ole päässyt poseeraamaan samassa kuvassa yhtyeen kanssa, joten ohessa kuva Saran keikkajulisteilla vuoratusta Nuclear Nightclubin vessanovesta.

Saman naistenvessanoven takaa löytyy koppi, jossa Kristian sai ahaa-elämyksen naisten sielunelämästä. Miesten vessojen seinäkirjoitukset ovat usein täynnä sanoja kuten homo, natsi ja perkele. Naistenvessassa oli puolestaan runoiltu marsuista ja siitä, kuinka elämä on täynnä pieniä puroja ja Joonaskin niin söpö. Tämä löytö sai sankaribasistimme herkistymään. Herkistely loppui kuitenkin lyhyeen, sillä edessä oli viisikielisen basson virittäminen. Kuten kuvasta näkyy, se on vakavaa puuhaa.

Älkäämme unohtako, että myös valojen säätäminen ottaa soundcheckissä aikansa. Laitetaan loppuun kuva siitä, kuinka valon soturina eli Gandalfina tunnettu valomies Jussi koki Oulun keikan aikana onnistumisen elämyksiä. Kattoon nousseeseen tunnelmaan eläytyminen oli niinkin vahvaa, että vieressä miksausta hoitavan Markon oli kehotettava toveriaan laulamaan hiljempaa, kun ei lavalta kantautuvaa laulua meinannut valomiehen laulun alta erottaa.

Suuret aplodit myös erityisen innoissaan mukana riehuneelle ja laulaneelle yleisölle. Tähän on hyvä päättää ja siirtyä punomaan juonia tulevien Turun, Jyväskylän ja Seinäjoen keikkoja silmällä pitäen. Oheen tallennetusta iltapäivälehden lööpistä huomaamme, että ohjaaja Antti Jokisellakin on suunnitelmia Saran varalle. Kuulemiin taas ensi viikonloppuna!