Tallinn Music Week lähestyy – Lue virolaisartistien vinkit Tallinnan parhaista menotärpeistä

Tallinn Music Week -festivaali järjestetään ensi viikolla 27.–29. maaliskuuta. Tapahtuman kunniaksi perehdymme nyt hieman tarkemmin Tallinnan kiinnostavimpiin vierailukohteisiin, kun virolaiset pop- ja rocktähdet kertovat vinkkejä kaupungin sivukujien klubeista, kohtuuhintaisista ravintoloista ja muista tärpeistä.

Teksti: Janne FlinkkiläROBERT LINNA
 / ELEPHANTS FROM NEPTUNE:

Aavikkorock-yhtye Elephants from Neptune on Viron tämän hetken kovimpia vientinimiä Iiriksen ja Ewert and the Two Dragonsin ohella. Suomessa bändin on voinut bongata muun muassa Rock the Beach -festivaalilla. Yhtye on kotoisin pieneltä Võsun paikkakunnalta, mutta Tallinna on tuttu kaupunki bändin laulaja-kitaristille Robert Linnalle.


1. Keskturg, 
raitiovaunut 2 ja 4 keskustasta, Keskturgin pysäkki
(
Avoinna ma–la klo 7–17 ja su 7–16)


”Tartu maanteen varressa sijaitseva keskustori on hulluin paikka ikinä. Sieltä saa mitä tahansa nahkahanskoista raakaan lihaan, bootleg-pornosta tuoreisiin mansikoihin, käkikelloista sinisiin farkkuliiveihin ja niin edelleen.”2. Kohvik Tops
, Soo 15


”Tops on todella siisti baari/kahvila Kalamajassa. Hieno drinkkivalikoima old schoolista uusimpiin cocktaileihin. Suosittelen myös erinomaisia panineja. Joka torstai nais-dj-ilta. Those girls can boogie!”

3. Kulttuurikatla Aed
, Kalasadama 6


”Hippikeidas keskellä kaupunkia. Täällä on teatteri- ja runoustapahtumia, bileitä, Kanala-niminen baari, jonka pihalla on oikea kanahäkki, ja mieletön fillarikauppa. Krominkiiltoa likaisissa käsissä!”

RAINER PETERSON / HIGHMACHINE
:

Viron vahvaa stoner-skeneä edustavan Highmachinen keikkasuosikkeihin kuuluu kappale nimeltä Drunken Burgerstand Fighters. Jos haluaa kokea autenttisen tallinnalaisen snagaritappelun, parhaat mahdollisuudet siihen on laulaja Rainer ”Pez” Petersonin mukaan Balti Jaam -rautatieaseman nakkikioskilla. Aseman vieressä on myös viikonloppuisin auki oleva kirpputori, jolta löytyy kaikkea mahdollista hautakivistä venäläisbabushkojen säilömiin suolakurkkuihin.


1. Telliskivi


”Koko Telliskivi-katu on täynnä ravintoloita ja kahviloita. Siellä on myös olutbaari Pudel, jossa on ehkä kaupungin paras valikoima. Loomelinnakin (”luova linnake”) isolla sisäpihalla on esimerkiksi kirpputori joka lauantaina. Kauempana on vielä Haigla Pidu, jossa dj:t ja bändit kerääntyvät industrial-henkisiin saleihin. Musiikin lisäksi voi nautiskella tynnyrinuotioiden ympärillä vaikka bisseä ja hodareita neljältä aamulla.”

2. Noblessnerin satama


”Noblesserin satama on vähän kauempana kaupungin keskustasta ja vielä hieman tyhjillään, mutta rakennustyöt ovat käynnissä. Rannassa on ravintoloita, museo ja bändikämppiä sekä melkein joka viikonloppu myös dj- ja bändikeikkoja.”


3. Cafe Protest
, Mere puiestee 6a


”Mukava baari Rotermannin korttelin kupeessa ihan 16 € Hostelin naapurissa. Eri bändien tyypit käyvät täällä soittamassa levyjä. Keikkojakin on silloin tällöin. Esimerkiksi Elephants from Neptunen ep-julkkarit järjestettiin Protestissa.” 
IIRIS
:

Suomen festivaali- ja klubilavoilta tuttu Iiris on Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen lempiartisteja. Ilves on kehunut Iiristä Twitterissä ja hänet on bongattu muun muassa Latvian Positivus-festivaalilla tuoppi kädessä diggailemassa keijukaismaisen laulaja-lauluntekijän esiintymistä. Iiriksen tärpit johdattavat hämäriin metsiin ja sivukujille, mutta ei syytä huoleen: Skypen keksijöiden kotimaanakin tunnetussa Virossa ilmaisen wifi-yhteyden löytää miltei mistä tahansa, joten tarkemmat koordinaatit on helppo tarkistaa älypuhelimestaan vaikka paikan päällä.


1. Vanhankaupungin näköalatasanne
, Toompea


”Vanhassakaupungissa Australian suurlähetystön lähellä on yksi vähemmän tunnettu näköalatasanne. Rakastan vanhaakaupunkia kaikkein eniten silloin, kun siellä on vähiten ihmisiä. Sinne on hyvä mennä vaikkapa kolmen aikaan arkiaamuna. Laita kuulokkeet päähän, teeskentele olevasi erakko, aisti vanhoja aavemaisia viboja, kävele näköalatasanteelle ja tuijota taivaanrantaa, kirjoita paskoja runoja tai mitä huvittaa. Jos mahdollista, yritä tsekata kaikki salaiset sisäpihat ja puutarhat. Vielä parempi, jos sinulla on ystävä, jolla on kämppä ylimmässä kerroksessa ja pääset kipuamaan vanhankaupungin katoille. Ota kaikki mahdollisuudet irti!”2. Männikun suo
, Nõmme

”Pidän tästäkin eniten silloin kun liikkeellä on vähiten ihmisiä. Ikävä kyllä täällä on ihmisten lisäksi paljon hyttysiä. Suon halki vievä tie on todella kaunis. Täällä on metsää, lampia ja ankkoja. Parhaiten tänne pääsee pyörällä. Paikka on kahdeksan kilometrin päässä keskustasta.”3. Kalamajan kadut


”Tänne kannattaa tulla hämärän aikaan, koska silloin voi kurkistella ikkunoista boheemien tyyppien kämppiin. Kalamajassa on myös paljon hyviä kahviloita, kuten F-Hoone, Boheem ja Sessoon. Suunnitelma: käy Patarein vankilassa, kävele rantaa pitkin, etsi kahvila ja käy syömässä, lähde sitten kaduille ja päädy bileisiin Telliskiven Loomelinnakiin. Oikeastaan suosittelen vain varaamaan muutaman päivän tutkimusmatkailua varten. Täällä ei voi eksyä, sillä Tallinna on pieni paikka. Aina voi ottaa mukaan GPS:llä varustetun puhelimen tai paikallisen ystävän.”REIN FUKS / IMANDRA LAKE, PIA FRAUS:

Eteeristä indiepoppia soittava Imandra Lake on Viron viileimpiä nimiä juuri nyt. Bändin johtohahmo Rein Fuks on aiemmin soittanut Pia Frausin riveissä, musisoi Tallinn Daggersissa ja pyörittää Viron merkittävintä indielevy-yhtiötä Sek Soundia.


1. Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum, 
Põhja pst 35

”Nykytaiteen museo EKKM:ssä on usein kivoja näyttelyitä. Mikä parasta, tänne on vapaa pääsy.”

2. Elevant, 
Vene 5


”Kiva intialainen ravintola vanhassakaupungissa. Ruokalistasta löytyy kasvisaterioita, joihin olen ihan koukussa.”


3. Sinilind, 
Müürivahe 50


”Sinilind sijaitsee myös vanhassakaupungissa ja on tämän hetken suosituin indieklubi. Mahtavia keikkoja joka viikonloppu.”


KERLI:


Kerli Kõiv osallistui jo 15-vuotiaana Riiassa kykyjenetsintäkilpailuun, jonka voitto toi hänelle levytyssopimuksen Universal Musicille. ”Bubblegothiksi” musiikkityylinsä nimennyt Kerli solmi vuonna 2006 kuuden albumin levydiilin Island Def Jamin kanssa ja asuu nykyisin Los Angelesissa. Pienestä Elvan kaupungista kotoisin oleva Kerli vierailee kuitenkin säännöllisesti kotimaassaan.

1. Loitsukeller, Müürivahe 17


”Maaginen pikkukauppa Tallinnan vanhankaupungin kätköissä. Täällä myydään yrttejä, kristalleja, ennustusvälineitä, metafysiikkaa käsitteleviä kirjoja ja mitä tahansa, jota hullu tiedemies tai velho voi askareissaan tarvita.”

2. NOP, 
Köleri 1


”Mieletön luomukahvila. Hyvä valikoima herkkuruokia terveystietoisille, mutta myös ystävällinen palvelu ja viihtyisä ilmapiiri Kadriorgissa, joka on Tallinnan luonnonläheisimpiä alueita. Ruoan jälkeen voi ostaa luomuelintarvikkeita, -leivonnaisia, -kynttilöitä ja -kosmetiikkaa sekä käydä kivalla kävelyllä puiden reunustamilla lähikaduilla.”

3. Luigetiik, Kadriorgin puisto


”Pieni romanttinen pakopaikka rakastuneille ja unelmoijille. Joutsenlampi suoraan sadusta. Varustettu väriä vaihtavilla led-valoilla. Jos haluaa viedä jonkun treffeille Tallinnassa, tämä on täydellinen paikka.”

RAIVO ”KÕMMARI” RÄTTE
 / KOSMIKUD:

Kosmikud-yhtyeen basisti Raivo Rätte oli aikoinaan perustamassa Rabarock-festivaalia, joka on nyt vetäytynyt tauolle, mutta kesäksi 2014 on jo uusia suunnitelmia vireillä. Rätte järjesti myös Naapurivisa-klubia, joka loi vireää bändivaihtoa Tallinnan ja Helsingin välille. Vuonna 1999 perustettu, ”depressiivistä rockia” soittava Kosmikud on levyttänyt version Kauko Röyhkän Mainostaulujen taakse -biisistä (Iga reklaamtahvli taga), jolla vierailee myös maestro Röyhkä itse. 


1. NoKu, Pikk 5


”Nuorten taiteilijoiden klubi, jonne pääsi alun perin sisään jäsenkortilla. Nykyisin oven kortinlukija on rikki, joten NoKuun voi mennä kuka tahansa. Ruoka on hyvää ja hinta paikallaan (annokset noin 3–7 euroa). Täällä saa istua rauhassa oman seurueen kanssa.”

2. Von Krahl, Rataskaevu 10

”Von Krahlin yläkerran iso sali on Tallinnan paras keikkapaikka. Päivisin alakerta toimii ravintolana, jossa on mahtava hinta–laatu-suhde. Von Krahl on keskellä vanhaakaupunkia ja sadan metrin säteellä turistiravintoloissa voi syödä paskaa ruokaa viisi kertaa kallimmalla.”


3. Must Puudel, Müürivahe 20


”Vanhassakaupungissa sijaitseva kahvila, jossa on kohtuuhintainen ruoka (pääruoat 4,90–6,90 €) ja aito ilmapiiri. Musiikin on valikoinut paikallinen suosittu muusikko Vaiko Eplik. Täällä voi iskeä hipsterityttöjä!”


MAGNUS ANDRE
 / 

TALBOT:

Doom-duo Talbotin musiikkia on kuvattu sanoilla ”mammutin nyrkinisku naamaan”. Roskilden festivaalilla viime kesänä esiintynyt bändi on vieraillut useamman kerran myös Suomessa.

1. Pikakarin ranta
, Paljassaare tee


”Lempipaikkojani. Vaikka ranta on vain muutaman kilometrin päässä vanhastakaupungista Paljassaaren niemimaalla, se tuntuu olevan kaukana sivilisaatiosta. Täällä on myös lintujenbongausalue. Hyvä paikka patikointiin.”2. Loomelinnak, 
Telliskivi


”Neuvostoajan tehdasalue, josta on tehty todellinen kulttuurikompleksi: on studioita, baareja, ravintola, treenikämppiä ja niin edelleen. Täältä löytyy jokaiselle jotakin. Lähellä vanhaakaupunkia ja rautatieasemaa. Meidän studiommekin on täällä.”


3. Valli Baar, 
Müürivahe 16


”Legendaarinen baari vanhassakaupungissa. Suosittelen tilaamaan Millimallikas-nimisen drinkin, joka on sekoitettu tequilasta, tabascosta ja anisvodkasta.”