Tasan vuosikymmen sitten Hard Rock Hallelujah raikasi Euroviisuissa – Muistatko tämän Lordin megahitistä ja viisuvoitosta?

Suomen euroviisuvoitosta tulee tänään kuluneeksi tasan 10 vuotta, sillä Lordin Hard Rock Hallelujah voitti Eurovision laulukilpailun 20. toukokuuta vuonna 2006. Biisi on kaikille tuttu, mutta tiedätkö tai muistatko sittenkään siitä aivan kaikkea?

Kokosimme yhteen tiukan triviapaketin Suomen ainoasta euroviisut voittaneesta biisistä:

1. Toinenkin biisi oli ehdolla

Hard Rock Hallelujah oli ensimmäinen single-lohkaisu The Arockalypse -albumilta, mutta se ei ollut ainoa vaihtoehto Lordin euroviisukappaleeksi. Suomen karsinnoissa ehdolla edustuskappaleeksi oli myös albumin avausbiisi Bringing Back the Balls to Rock.

2. Piste-ennätys uusiksi

Lordi nappasi Euroviisuissa kaikkiaan 292 pistettä, mikä oli aikanaan suurin yhdenkään edustajan keräämä potti. Ennätys pysyi Lordin nimissä kuitenkin vain kolme vuotta, sillä Norjan Alexander Rybak sai vuonna 2009 kokoon melkein sata pistettä suuremman potin, 387 pistettä, kappaleellaan Fairytale.

Ennen Lordin voittoa Suomen korkein sijoitus Euroviisuissa oli kuudentena, jonka toi Marion Rung vuonna 1973 kappaleellaan Tom tom tom.

3. Karaoken maailmanennätys

Muutama päivä euroviisuvoiton jälkeen, 26. toukokuuta, Lordi esiintyi Helsingin Kauppatorilla järjestetyssä kansanjuhlassa. Samalla tuli rikottua Karaoken maailmanennätys, kun paikalle kerääntynyt yleisö lauloi Hard Rock Hallelujah -kappaletta. Yleisöä oli paikalla noin 80 000, ja tapahtuma pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan.

4. Vuoden paras kappale

Ei tullut suurena yllätyksenä, että Suomelle kaikkien aikojen ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan euroviisuvoiton tuonut kappale palkittiin myös Emma-gaalassa vuoden parhaaksi kappaleeksi. Lordi voitti samassa gaalassa neljä muutakin palkintoa.

Hard Rock Hallelujah nousi single-listoille useissa maissa. Suomessa kappale saavutti tietenkin ykkössijan, mutta toiseksi se kipusi ainakin Belgiassa ja Itävallassa.

5. Albumi yli vuoden listalla

The Arockalypse -albumi viihtyi Suomen virallisella albumilistalla pitkään. Se nousi ykkössijalle heti Lordin voiton jälkeen, ja pysyi listalla kaikkiaan 55 viiikkoa, eli yli vuoden ajan. Joulukuussa 2006 levy oli myynyt Suomessa jo triplaplatinaa, eli yli 90 000 kappaletta. Kaikkiaan albumia on myyty maailmanlaajuisesti 350 000 kappaletta, ja se on myynyt kultaa myös Saksassa ja Ruotsissa.

6. Basisti vaihtui ennen viisuja

Hard Rock Hallelujahin studioversiossa bassoa soittaa yhtyeen aiempi basisti Kalma. Mies kuitenkin erosi bändistä äänitysten jälkeen ja tilalle löytyi nykyinen basisti OX, joka esiintyi yhtyeen kanssa jo euroviisukarsinnoissa. Mr. Lordi ja kitaristi Amen ovat yhtyeen ainoat jäljellä olevat perustajajäsenet.

7. Kaksi eri musiikkivideota

Hard Rock Hallelujah -kappaleelle on tehty kaksi eri musiikkivideota. Ensimmäisen video ohjasi Pete Riski, ja se on julkaistiin keväällä 2006. Toisen videon ohjasi Antti Jokinen vuoden 2007 Euroviisujen avausvideoksi, ja sen lopussa yhtye esittääkin kappaletta myös livenä. Jäkimmäistä videota tähdittää Jasper Pääkkönen.

8. Mukana Euroviisujen 60-vuotisjuhlassa

Euroviisut täyttivät viime vuonna 60 vuotta ja tätä juhlistettiin BBC:n järjestämässä Greatest Hits -konsertissa. Harvojen ja valittujen esiintyjien joukkoon oli kutsuttu myös Lordi, jonka esityksen näet alta.