The Nationalin kitaristi säveltää uutta musiikkia suomalaisen perinnemusiikin inspiroimana – ja saapuu esittämään sitä Tuusulaan!

The National -bändin kitaristi ja säveltäjä Bryce Dessner esiintyy ensi viikolla Suomessa. Ja kaikista paikoista Tuusulassa! Kyseessä on poikkitaiteellinen Meidän festivaali, jossa kuullaan Dessnerin sävellyksiä sekä muiden että miehen itsensä esittäminä.

24.07.2015

Vaikka Bryce Dessner tunnetaan parhaiten indierock-yhtye The Nationalin riveistä, on hänellä pitkä tausta myös klassisen ja nykymusiikin parissa. Dessner on säveltänyt musiikkia muun muassa Los Angelesin filharmonikoille ja maineikkaalle Kronos-kvartetille. Parhaillaan työn alla on sävellys New York City Ballet -balettiryhmälle.

Meidän festivaaleilla kuullaan The National -kitaristin teoksia muiden esittämänä kolmessa eri konsertissa Järvenpään Kallio-Kuninkalassa. Niiden lisäksi Dessner itse soittaa sävellyksiään kolmessa eri konsertissa: perjantaina Kamus-kvartetin kanssa Tuusulan kirkossa, ja lauantaina sekä soolona että yhdessä Pekka Kuusiston kanssa. Yhdessä miehet kantaesittävät uuden teoksen, joka syntyy Dessnerin Suomen-vierailun aikana.

Ajatus yhteistyöstä sai alkunsa kun Pekka Kuusisto oli Bryce Dessnerin pyörittämillä Crosslinks-festareilla soittamassa.

”Mulla oli siellä kokoelma musaelektroniikkaa mukana ja soitin useita settejä. Bryce kävi kuuntelemassa keikkaani ja varmaankin tunnisti jotain omaa estetiikkaansa siitä mun soitosta, kun ehdotti että tehtäisiin jotain yhdessä”, Kuusisto muistelee.

Niinpä Kuusisto kutsui Dessnerin vierailulle Suomeen, omille festareilleen. Dessnerin pyynnöstä Kuusisto äänitti 1700-luvun perinneviulubiisejä ja lähetti ne Dessnerille etukäteen kuunneltaviksi. Niiden pohjalta miehet säveltävät ensi viikolla musiikkia, joka kantaesitetään lauantaina 1. elokuuta Tuusulan Peippolassa.

Pekka Kuusisto.

Pekka Kuusisto.

Keikkapaikka on yksityinen piha, joka on Kuusiston sanojen mukaan mahtava paikka.

”Pihapiiristä löytyy paljon soittamiseen sopivia tiloja. En tiedä vielä missä aiomme soittaa: huvimajassa vai kesäkeittiössä. Tai jos sää sallii niin ehkä rannassa olevalla, flyygelinmallisella laiturilla.”

Päätösten tekeminen vasta viime hetkellä on mahdollista kun konsertteihin otettavat yleisömäärät ovat suhteellisen pieniä.

”Kun keikkaelämyksestä leikkaa sen perusbisseporukan jutustelun pois, on kokemus hyvin toisenlainen. Ja kun yleisöä on vähän, jokaisesta narahduksestakin tulee osa sitä keikkaa”, Kuusisto sanoo.

Bryce Dessner saa Kallio-Kuninkalan kartanosta oman säveltäjäkammarinsa, jossa Pekka Kuusisto vierailee kun omilta keikoiltaan ehtii. Kuusisto arvelee, että viikosta tulee kiireinen. Normaaliolosuhteissa 25 minuuttia yhteistä sävellysaikaa ei ole mitään, mutta hektisen festariviikon keskellä, energiapuuskassa, lyhyet luomisen hetket saattavat hyvinkin toimia.

Viime vuonna Meidän festivaaleilla kuultiin samankaltainen tapaus, kun tanskalainen Efterklang soitti viikon aikana Suomessa säveltämäänsä musiikkia yhdessä Tatu Rönkön kanssa. Ainakin silloin lopputulos oli huumaavan hyvä. Yhteistyö on sittemmin jatkunut.

Meidän festivaali 26.7.-1.8.2015 Tuusulassa ja Järvenpäässä.

Lisää luettavaa