Amon Düül II – Vive La Trance

Krautrockin kantaisien tuntemattomat aarteet.

Amon Düül II oli 70-luvun merkittävimpiä saksalaisia yhtyeitä Canin, Tangerine Dreamin ja Guru Gurun kaltaisten krautrock-nimien kanssa. Jo 60-luvun lopulla uransa aloittaneen yhtyeen kulta-aika ajoittuu vuosien 1970–72 välille, jolloin se julkaisi neljä albumia. Näistä peräti kaksi, vuoden 1970 Yeti ja seuraavana vuonna ilmestynyt Tanz Der Lemminge, oli tuplia.

Edellä mainittujen varjoon ovat syyttä jääneet syksyllä 1973 julkaistut Vive La Trance sekä vuotta tuoreempi Live in London. Vaikka levyillä kuultava musiikki onkin edeltäjiinsä verrattuna jossain määrin konventionaalisempaa tavaraa, ne ovat itsellisinä taideteoksina yhtä kaikki mielenkiintoisia opuksia.

Amon Düül II ei koskaan briljeerannut teknisellä virtuositeetilla, vaan ennemminkin mielikuvituksellisella instrumentaatiolla ja sumeilemattoman brutaalilla soundilla. Vertaus Hawkwindin kulta-aikaan ei ole kaukaa haettu.

Jos kokeellinen 70-luvun rock kiinnostaa, kannattaa yhtyeeseen tutustua. Siihen on näistä julkaisuista kenties paremmin omiaan Live in London, sillä se hyötyy vahvemmasta kappalemateriaalista – onhan mukana kelpo versioita yhtyeen klassikkoalbumeilta. Ja laulajatar Renate Knaupin ilmaisu saa miellyttävällä tavalla väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin.