Arviossa Pyhimys: Medium – ”Levy toimii kuin tuntemattoman väläyttämä hymy: se yllättää iloisesti ja hilpeyttää mielen”

"Mediumilla Pyhimykselle ominainen ilmaisutyyli on kiteytynyt huippuunsa. Joka sana on paikallaan", ylistää Heini Strand arviossaan.

19.06.2011

Pyhimys: Medium
Monsp

”Elämä on liivatelehti: yllättävän hyydyttävä.”

Ensikosketus Mediumiin toimii kuin tuntemattoman vastaantulijan väläyttämä hymy: se yllättää iloisesti ja hilpeyttää mielen. Laskutavasta riippuen Pyhimyksen kolmas, viides tai vaikka sitten kymmenes soololevy soi aiemmista poiketen livebändin säestyksellä.

Alkupisteestä nykyhetkeen kulkeva kokonaisuus on täynnä ajatuksia. Kappaleissa käsitellään ainakin nykynuorison luontosuhdetta (Ei mennä enää koskaan landelle), parisuhteiden psykologiaa (Kaunotar ja Sirviö, Odotellessammekin) ja linjasta poikkeavaa vähemmistön edustajaa (Bättre folk). Levyä kuuntelee mielellään yhä uudelleen, sillä joka kerralla riimeistä irtoaa jotain lisää.

Pyhimys on ainutlaatuinen rap-lyyrikko, sillä hän kykenee kuulostamaan samanaikaisesti sekä vaivattomalta että oivaltavalta. Mediumilla miehelle ominainen ilmaisutyyli on kiteytynyt huippuunsa. Joka sana on paikallaan.

Anni Mattilan sävellykset saavat levyn funkkaamaan. Mattilan johtamassa orkesterissa on käytetty perussetin lisäksi kontrabassoa, torvia ja siellä täällä jousiakin. Välillä soitanta kasvaa jopa big bandin mittoihin, mutta Pyhimyksen vakavan virneen läpi suodatettuna lopputulos ei ole aikuismaisen tylsä vaan äärimmäisen svengaava.

Arvio on julkaistu Rumbassa 8/11. Kuuntele levy Spotifyssa.

Lisää luettavaa