Asa Foetida: Use Your Illusion III – Levy, jonka edessä ei voi kuin nöyrtyä

”Use Your Illusion III osoittaa jälleen kerran, että Asa on suomalaisten puhelaulajien joukossa täysin omalla tasollaan”, ylistää Jussi Mäntysaari arviossaan.

Teksti: Jussi Mäntysaari, kuva: Pasi Salminen

Asa Foetida: Use Your Illusion III
Roihis Musica

Musiikillinen anti vs. sanallinen anti.

Mikäli yllä oleva artistinimi ei niin sanotusti soita kelloja, voin paljastaa, että Asa Foetida tunnetaan lyhyemmin Asana ja virallisemmin Matti Salona, suomalaisena rytmisen sanataiteen mestarina.

Hän on aiemmin julkaissut kaksi Foetida-nimistä mixtapea eli “epävirallista julkaisua”, joissa käytettyihin sampleihin hänellä ei ollut lupaa.

Viime vuoden alkupuolella levisi huhu, että Asa olisi julkaisemassa Universalin kautta pitkään suunnittelemansa levyn, jolla hän samplaa Love Recordsin tuotantoa (jonka oikeudet Universal nykyään omistaa). Tuota levyä ei tullut vaan sen sukulaisteos Use Your Illusion III, jonka päräyttävyys – jos vuosimallin 2006 ilmaisu sallitaan – ei rajoitu pelkästään nimeen.

Albumilla ei samplata progeklassikoita, vaan Polarsoulin, Helmi-Levyjen puuhamiehenä tunnetun Arwi Lindin ja DJPP:n tuottamilla biiseillä soittaa suomalaisista eturivin muusikoista koottu sakki. Progehtavaa rockia ja klassisesti samplaavaa hiphopia ei ole aiemmin naitettu näin hienosti ainakaan Suomessa, jos muuallakaan.

Musiikillinen anti jää silti tällä tripillä sanojen varjoon. Asa on aiemminkin käynyt pitkin runouden ja raplyriikan rajaviivaa, mutta Use Your Illusion III:lla hän pistää pinnan väreilemään niin, ettei rajaa enää ole. Sanat eivät ole teennäistä runoutta tai taiteellista hoppia vaan väkevästi kirjoitettua värssyä, joka taitavasti käyttää rapin muotokieltä, mutta jonka kutsuminen rapiksi ei jotenkin vain ole sopivaa.

Levyllä Asan Via Karelia -levyn (2009) kannesta tutuksi tullut Korppi-kertojahahmo katsoo pimeyden sydämeen ja avaa kuuntelijan silmät tuijottamaan asiasisältöjä, jotka ajattomasta kielestä huolimatta ovat konkreettisia ja ajankohtaisia. Teemat ovat myös tuttuja miehen aiemmilta levyiltä: maailman ymmärtäminen luonnon kautta, rehvakas maalaisjärki ja kohtuullisuus.

Vaikka Asan toivoisi joskus sukeltavan vielä syvemmälle runouteen ja vähentävän entisestään hiphop-elementtejä, ei Use Your Illusion III:n edessä voi kuin nöyrtyä. Levy on tyylipuhdas (kenties yliarvostetun Julma-Henrin vierailua lukuun ottamatta) ja osoittaa jälleen kerran, että Asa on suomalaisten puhelaulajien joukossa täysin omalla tasollaan. Vuoden levyjä, joka ilmestyi harmi kyllä vasta vuoden levyjen listaamisen jälkeen.

Arvio on julkaistu Rumbassa 1/13. Lue Arwi Lindin haastattelu ja katso Murheen musta mieli -video täältä.