Bat for Lashes – Two Suns

Sisäänpäinkääntynyt artisti avaa itseään onnistuneesti

Kun Natasha Khanina siviilielämässä vaikuttavan Bat for Lashesin Two Suns -albumin ensimmäisen singlen kansi ilmaantui nettiin, olin helpottunut. Daniel-singlen kannessa viehko Natasha nimittäin poseeraa rannalla hyvin niukasti vaatetettuna ja esittelee koko selkänsä kokoista piirrosta Karate Kid -elokuvien päähenkilöstä, jonka nimi on tietenkin Daniel.

Helpotuin siitä, ettei Bat for Lashesin maailmassa aivan kaikki olekaan niin vakavaa. Mercury Prize -ehdokkaanakin ollut debyyttialbumi Fur and Gold nimittäin otti itsensä ajoittain turhan vakavasti, vaikka näin jälkikäteen ajateltuna Horse and I -niminen biisi saattoikin olla osoitus omalaatuisesta huumorintajusta eikä lässähtävästä nimipoliitikasta.

En tietenkään väitä, että Two Suns sisältäisi mitään Sleepy Sleepers -meininkiä, mutta pieni ironia on hyvästä myös vakavahenkiselle artistille. Two Suns on muutenkin vähemmän sisäänpäinkääntynyt kun Fur and Gold, mikä kuuluu laulusuoritusten rentoutuneisuutena ja vapautuneisuutena.

Ehkä lisääntynyt rohkeus johtuu Pearl-nimisestä sivupersoonasta, joka saatekirjeen mukaan on itsetuhoinen ja -riittoisa femme fatale. Näin mukaan saadaan myös levyn nimen lupaamaa kaksinapaisuutta. Saman artistin kaksi eri aurinkoa. Beyoncén uudella albumilla rajuksi luonnehdittu sivupersoona Sasha Fierce ei juuri erottunut, mutta Pearl tekee hyvää jälkeä Bat for Lashesin ujoudelle.

Šamanistiset perkussiot toimivat edelleenkin Bat for Lashesin musiikin runkona. Two Sunsille on musiikillisen pohjan laajentamiseksi pyydetty mukaan psykedeelinen indierock-yhtye Yeasayer, jonka panos avaa esimerkiksi Pearl's Dream -kappaleen mahtavaan lentoon.

Pelkistetyimmässä asussaan levy on Two Planetsin hypnoottisessa konerummutuksessa, joka Natashan vaikeroivan laulun vahvistamana viittaa The Knifen suuntaan.

Täytyy sanoa, että juuri vahvemmin instrumentoitu biisirypäs tekee Two Sunsista loistavan, vaikka kaksinapaisessa tasapainossa tarvitaan myös Travelling Womanin kaltaisia intiimejä hetkiä.

Scott Walker -duetto The Big Sleep päättää levyn sopivan hämyisiin tunnelmiin ja korostaa omalta osaltaan levyn kaksijakoisuutta. Ikääntynyt legenda ja keijukaismainen ”lepakko ripsinä”, mikä vastustamaton kombo.

Two Suns antaa debyyttiin verrattuna kuulijalle huomattavasti enemmän mahdollisuuksia rakastua itseensä. Yleisestä musiikillisesta avautumisesta huolimatta Bat for Lashesin biiseissä on monia salaluukkuja, jotka aukeavat vasta huolellisella tutustumisesta. Albumista siis tuskin tulee kaupallista läpimurtoa, mutta laajemman yleisön se varmasti tavoittaa.