”Ei paskaa paketissa, vaan asiaa paskassa paketissa” – Julma-Henrin Al-Qaida Finland julkaistiin tasan 10 vuotta sitten

Julma-Henrin esikoislevy Al-Qaida Finland julkaistiin 23. toukokuuta 2007. Loppuunmyyty levy on noussut vuosikymmennessä kulttiklassikon asemaan, vaikka sitä ei tuoreeltaan osattu ennustaa. Lue alta Rumbassa 11–12/07 julkaistu arvio.

23.05.2017

Julma Henri & Syrjäytyneet
Al-Qaida Finland

Ähky

Piristävää ja puuduttavaa terroristiräppiä.

Al-Qaida Finland herättää ristiriitaisia tunteita jo ennen kuin on kuullut sisällöstä pihaustakaan. Tämän on pakko olla vitsi. Vai voisiko joku olla oikeasti niin uhkaava ja tosissaan kuin levyn kannet antavat ymmärtää?

Julma Henri & Syrjäytyneet on jo ehtinyt herättää keskustelua osuvan uhittelevasti nimetyn levynsä vuoksi. Naamioituneena ja artistinimen suojassa toimivan Julma-Henrin albumi noudattaa kauttaaltaan artistin omaksumaa terrorismiteemaa. Kansilehdet sisältävät epämääräisiä otoksia suomalaisista itsemurhamaisemista ja otteita Henrin toivottomista lääkärinlausunnoista, kun taas takakannen suttuiset päivämäärämerkinnät erottavat kappaleet toisistaan.

Ilmaisun äärimmäisyys saa epäilemään musiikin uskottavuutta. Julma-Henrin & Syrjäytyneiden ulosanti ja biitit ovat kuitenkin sen verran ammattitaitoisia, ettei levyä ainakaan leikkimielellä ole tehty. Henrin ääni on selkeä ja miellyttävä, joskin pärisevät ärrät ja vellovat ällät menettävät toistettuna tehostearvonsa.

Kreditoimattomat taustat yllättävät iskevyydellään ja vivahteillaan. Al-Qaida Finland puhuu syrjäytyneiden elämästä asiaankuuluvalla aggressiolla, jonka turvin naisia huoritellaan ja parempiosaisia uhkaillaan.

Vaikka Julma-Henrin käsittelemät aiheet ovat vakavia ja kritiikki perusteltua, riimittelyssä olisi hieman parantamisen varaa. Kuudentoista kappaleen joukosta ei muutaman päivän kuuntelulla ole montaa lainia muistiin jäänyt. Muutenkin levyn pituus ja tuhtius puuduttavat kuulijansa äkkiä turtuneille taajuuksille, mikä on sanomalliselle hiphopilla kuolemaksi.

Kesäisen juhlapyhän alla kuunneltuna levy ei varsinaisesti virittele oikeaan tunnelmaan. Ei paskaa paketissa, vaan asiaa paskassa paketissa.

Lisää luettavaa