Jyväskylän meininki ei ole visuaalista ilotulitulitusta, mutta mitä sitten! Arviossa talkoovoimin toteutettu punk-dokumentti

Talkoovoimin toteutetusta dokumentista välittyy vaivatta punkin ydinajatus ja tekemisen meininki, mutta ulkoisesti tekijöiden ensikertalaisuus tökkii ajoittain tikun lailla silmään.


Jyväskylän meininki: A Punk Documentary

6,5

Syksyllä 2016 ensi-iltansa saanut Jyväskylän meininki on julkaistu nyt myös dvd:nä. Mikko Järvisen ohjaama, käsikirjoittama ja tuottama dokumentti pyrkii antamaan käsityksen siitä, millainen punk-skene Jyväskylässä on vallinnut vuosina 1976–2016.

Haastatteluissa ja keikkaklipeissä nähdään ja kuullaan Jyväskylässä vaikuttaneita ja koko suomalaiseen punkiin jälkensä jättäneitä artisteja Se-yhtyeestä Shitter Limitediin. Artistien lisäksi äänen saavat pienlehtien tekijät, kaupungin anarkistiset toimijat ja poliisi.

Punk-skenestä ja -asenteesta yleensä dokumentti ei juuri tarjoa uutta tietoa, mutta haastateltavat antavat nimenomaan Jyväskylän punk-historialle ja -nykyisyydelle kasvot. Mukana olleiden ihmisten henkilökohtaisista muistoista ja tarinoista välittyy, mitä punk on kullekin merkinnyt ja merkitsee edelleen. Kertomuksissa korostuu myös muutos 70-luvulta 2000-luvulle.

Erilaisia haastateltavia on melko monipuolisesti. Erityisesti ilahduttaa, että toisenlaista näkökulmaa punk-meininkiin antavat poliisilaitoksen edustajat. Poistetuista kohtauksista löytyy lisää poliisin näkemyksiä, jotka saattavat yllättää ja samalla lieventää ajatuksia mustavalkoisesta vastakkainasettelusta.

Tunnin mittaiseksi rakennettuna dokumentin jaksaa katsoa vaivatta sisältönsä ansiosta, vaikka tekijöiden ensikertalaisuus näkyy läpi elokuvan. Leikkaus töksähtelee, kuvien sommittelu on kokonaisuuden kannalta kömpelöä, eikä dokumentilla ole selkeää alkua tai loppua. Vanhat valokuvat ja keikkaklipit kuvastavat oivasti mennyttä aikaa, mutta Jyväskylän kaupungin olisi toivonut olevan enemmän mukana sanojen lisäksi myös kuvissa.

Visuaaliseksi ilotulitukseksi kokonaisuutta ei voi kuvailla, mutta ketä kiinnostaa! Punkissa tekemisen meininki ja sanoma ovat tärkeämpiä seikkoja – ja se välittyy dokumentista sekä sisäisesti että ulkoisesti. Talkoohengessä ja pääasiallisesti joukkorahoituksella toteutettu dokumentti on juuri sitä mitä sopii odottaa: punk-henkinen tee-se-itse-pläjäys.

Dvd-ekstroista löytyy kahden tunnin edestä lisämateriaalia. Katsojaa hemmotellaan behind the scenes -materiaalilla, poistetuilla kohtauksilla ja kuvagallerialla.