Kari Peitsamon Skootteri – Liskon laki

Kari Peitsamon kone ei hyydy.

”Pakko päästä Helsinkiin”, Peitsamo lauloi vuonna 1989. Viime vuonna hän muutti tänne. Liskon laki -levyllä stadilaistuminen kuuluu kappaleessa Voisitko ystävällisesti siirtyä mokkakenkäni päältä pois. Yli kuuden minuutin eeppiseen mittaan kasvavassa teoksessa ryömitään Eiraan suojaan keskiyöllä ja kuljetaan Ehrensvärdintietä suureen maineeseen.

Risto Ylihärsilän tuottamalla levyllä ote on asiaankuuluvan luonnosmainen, maanläheinen ja paikoin rupinenkin. Viidentoista vuoden keikkatauon jälkeen uudelleen käyntiin polkaistun Skootterin boogiekone puksuttaa kuin ennenkin, mitä nyt välillä hiukan horjahdellaan.

Varsinaisia klassikoita biisien joukosta ei nouse, mutta ajassa kiinni olevia kappaleita kyllä. Varokaa pornoblondeja kertoo sivaltavilla riveillä – ”lavalla on tanssiryhmä / melko tuhma muttei tyhmä” –, miten entisen ministerin uskollisena seurana on nykyisin ”nyrkkikyllikki”.

Tänä iltana: Bo Diddley -kappale puolestaan on pelottavankin ajankohtainen kunnianosoitus – Diddley menehtyi 2. kesäkuuta ja Liskon laki ilmestyi vain kaksi päivää myöhemmin. Jos levyn päättävä Me räjäytetään ei ole saanut innoitustaan YouTube-klassikoksi nousseen Pepe Jürgensin Cisse Häkkis -haastattelun avainlauseesta, se on vielä hyytävämpi yhteensattuma.