Kriitikkoraati Dr. Dren uutuuden kimpussa: ei klassikko, mutta shokeeraavan hyvä levy

Dr. Dre julkaisi eilen ensimmäisen omalla nimellään esitellyn albuminsa 16 vuoteen. Tällainen merkkitapaus vaatii analyysiä: mitä mieltä ovat Rumban rap-orientoituneet avustajat levystä?

Jarkko Fräntilä, Santtu Reinikainen, Teemu Fiilin ja Jukka Hätinen lähettivät toimitukseen oman ensivaikutelmansa Comptonista. Keskimäärin tuotos näyttää saaneen suopean vastaanoton.

Comptonia ei oletettavasti ihan heti YouTubesta tai muualta löydy, joten jos haluat kuulla levyn, Apple Music on oikea osoite.

”Kuten kaikki jo tiennevät, Compton: A Soundtrack By Dr. Dre ei ole 16 vuotta odotettu Iisakin kirkko, Detox. Detoxia emme tule koskaan kuulemaan.

Ehkä hyvä niin. Compton todistaa taas kerran, että ’paska pakettiin/just get on with it’ -tyyppinen lähestymistapa musiikin tekemiseen on useimmiten oikea. Hiomisen pitkittyessä on hyvät mahdollisuudet, että odotukset ja paineet lamauttavat tekijän kuin paniikissa paikoilleen pyörtyvän vuohen.

Ei Compton ehkä ihan klassikko ole, mutta on se shokeeravan hyvä. Lisäksi albumi on ihailtavan vireä ja ajassa mukana säntäilemättä trendien perässä. Sillä on enemmän yhteistä viime vuosien parhaan Los Angeles -räpalbumin – Kendrick Lamarin To Pimp a Butterflyn – kuin Dren edellisen soololevyn kanssa.”

– Santtu Reinikainen

”Ensi kuulemalla levy vaikutti (nimensä lupaamalla tavalla) ihan Hollywoodin action-leffalta, jossa ei ole sekunninkaan hengähdystaukoa. Se alkaakin THX-tunnusäänellä tai vastaavalla. Koko ajan tykitetään tuotannollisia jippoja, efektejä ja sämplejä. Räppäriä ja laulajaa tulee ja menee. Huomio keskittyy koko ajan tällaiseen, jolloin itse kappaleisiin on hieman vaikea keskittyä.

Tämän sanottuani totean, että biitit ovat kautta linjan varsin hyvän kuuloisia ja koukkuja löytyy. Feattaajia on Dre-levylle totuttuun tapaan niin paljon, että Dre on oikeastaan itsekin vain yksi niistä. Mutta se ei haittaa: Dre ei ole missään nimessä yritä ollakaan mikään auteur ja kokonaisuus tuntuu hallitulta, kun kaikki hoitavat oman tonttinsa mallikkaasti.”

– Teemu Fiilin

”Dr. Dre miksi teit sen”

– Jukka Hätinen

”Vähemmälläkin väkimäärällä sitä kai olisi selvitty? Comptonilla on niin paljon porukkaa mukana heittelemässä omia lauseitaan, että lopputulokseksi jää melkoinen sillisalaatti. Kahden ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen käteen ei jää oikein mitään muuta kuin lupauksia.

Compton vaatisi tarkempaa paneutumista sisältöön, mutta koska Apple Music ja YouTubesta poistaminen, pitäköön miljonääri tunkkinsa.”

– Jarkko Fräntilä