Mikään ei ole niin pelottavaa kuin toisen ihmisen läheisyys – arviossa The xx

"Mikään ei ole niin pelottavaa kuin toisen ihmisen läheisyys. Tämän englantilaistrio The xx tajuaa", kirjoittaa Samuli Knuuti levyarviossaan.

The xx
I See You
Young Turks
9,3

Mikään ei ole niin pelottavaa kuin toisen ihmisen läheisyys. Tämän englantilaistrio The xx tajuaa, ja tästä he ovat tehneet kaksi valtavan hienoa albumia: vuonna 2009 ilmestyneen debyytin, jolla he yhdistelivät hentoa britti-indietä ja trendikästä r’n’b:tä, ja uuden I See Youn, joka palauttaa yhtyeen huipulle varovaisen Coexistin (2012) jälkeen.

I See Youn on sanottu esittelevän meille uuden, tanssittavamman ja lihaksikkaamman The xx:n, mikä saattaa olla totta – mutta vain vähän.

A Violent Noisen haparoiva trance kertoo, miltä tuntuu pelätä ihmisiä klubeissa. Musertava balladi Performance taas valaisee tilanteen, jossa me kaikki olemme olleet: kuinka kovettaa kasvonsa, vaikka sydän on juuri särkynyt. Jopa single Say Something Lovingin valoisan kuuloinen koukku kätkee surua: ”Sano minulle jotakin rakastavaa, koska olen unohtanut miltä tuntuu olla välitetty”.

Duetoidessaankin Romy Madley Croft ja Oliver Sim laulavat kuin selin toisiinsa, tunnustellen ja haparoiden. Kuin ihmiset siis.