Nas – Hip Hop Is Dead

Odotetun laadukas julkaisu, josta jää silti puuttumaan loistoa.

Hiphopissa on moni asia muuttunut sitten Nasin edelleen ylistetyn Illmatic-debyytin, joka toi uuden tuulahduksen musiikkityyliin vuonna 1994. Siksipä Nasir Jones onkin kokenut tarpeelliseksi julistaa koko musiikkityylin kuolleeksi tällä tuoreimmalla albumillaan.

Nimi on sikäli hämäävä, että levyn mitalta Nas tulee monta kertaa osoittaneeksi, ettei vahvojen sanoitusten, varman flown ja toimivien biittien yhdistelmä ole vielä lähellekään kuollut. Muuttuneiden asioiden joukossa on myös levy-yhtiö. Hip Hop Is Deadin julkaisee perinteikäs Def Jam, ja herra Jonesin siirtymisestä lafkalle vastasi itse Shawn Carter, jonka rap-alias Jay-Z oli Nasin kanssa monta vuotta riidoissa.

Nyt riidat on unohdettu ja New Yorkin suuret miehet esitelmöivät yhdessä Black Republican -raidalla mustan miehen mahdollisuuksista tehdä rahaa. Valitettavasti potentiaalisen timanttinen kollaboraatio kaatuu Jay-Z:n laiskaan nykyvireeseen.

Nasin kunnianhimoinen teemalevy hiphopin kuolemasta onnistuu lähes täydellisesti olemaan se monumentaalinen julistus, jota painava otsikko edellyttää. Nas on edelleen tarkka ja kova lyyrikko, jonka tyyli räpätä sisältää juuri oikean sekoituksen sisältöä ja karismaattisuutta. Tuottajat ovat tuttua tähtikaartia, ja ainoastaan Will.I.Amin tuottama nimibiisi onnistuu ärsyttämään. Mistään biitillisestä mestariteoksesta ei tässä voida puhua, mikä on oikein, kun kyseessä on kuitenkin ensisijaisesti vahvan lyyrikon levy.

Jossain takaraivossa jyskyttää kuitenkin koko ajan tunne, että Nas olisi voinut tehdä levystä paljaamman ja raaemman, alleviivaten näin sanomaansa paremmin. Jos nyt pakotetusti verrataan tätäkin Nas-levyä Illmaticiin, olisi 10 kappaleen kompakti mitta tehnyt levystä huomattavasti paljon paremman. Herkistelybiisit Still Dreaming ja Can't Forget About You olisi voitu jättää pois, samoin hittihakuinen Playa on Playa, jota tähdittää kovassa vireessä oleva Snoop Dogg.

Kaikki on siis mukavasti kohdallaan, mutta se viimeinen puristus, joka tekee levyistä mestarillisia, jää puuttumaan.