Petri Wallin nousun ja tuhon kartoittava Kingston Wall -kirja on sydäntäsärkevää luettavaa

25.03.2014

Viljami Puustinen kirjoitti erinomaisen kirjan, arvelee Rumban toimituspäällikkö Saku Schildt.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Sony Music

Viljami Puustinen: Kingston Wall – Petri Wallin saaga
Like
5stars

Suuren muusikon surullinen tarina.

KingstonWall_kirjaVuosina 1992–94 kolme albumia julkaisseen Kingston Wallin tarina on odottanut kertomistaan jo kauan. Viljami Puustisen kirja on kuitenkin ennen kaikkea bändin johtajan Petri Wallin tarina. Ja se tarina on traaginen.

Rumban päätoimittajana vuosina 2006–11 toiminut Puustinen piirtää kohteestaan uskottavan ja ehjän kuvan. Tästä saa kiittää kattavaa taustatyötä: kirjan pohjaksi on muun muassa haastateltu yli 70 Wallin ystävää, muusikkotuttavaa ja sukulaista.

Puustinen ei käsittele aihettaan silkkihansikkain. Vuonna 1995 itsemurhan tehnyt Petri Walli oli kirjan perusteella erittäin vahva persoona ja samanaikaisesti sekä filosofinen ja herkkä nuorukainen, valloittava seuramies että tyly ja hankala ”vänrikki Walli”, joka kaveerasi niiden kanssa, joista uskoi hyötyvänsä. On esimerkiksi suoranainen ihme, kuinka hieno levy Kingston Wallin viimeisestä studioalbumista tuli, kun ottaa huomioon sen äänitysten olosuhteet: kappaleita esiteltiin muulle bändille vasta studiossa, ja muista etääntynyt orkesterijohtaja uppoutui alati syvemmälle omaan todellisuuteensa.

Erityisen vaikuttavaa jälkeä Puustinen tekee kirjatessaan Wallin viimeisiä aikoja. Missä vaiheessa Wallin henkinen tasapaino alkoi järkkyä, sitä ei saada koskaan tietää, mutta tajunnan laajentaminen huumeiden avulla ja Ior Bockin harhaisiin opetuksiin tempautuminen vuonna 1994 tuntuvat ratkaisevilta tekijöiltä. Kirjan viimeiset luvut ovat sydäntäsärkevää luettavaa.

Petri Wallin saaga on vaikuttava teos, jonka suljettuaan jää kertaamaan lukemaansa hiljaisena. Tragediaa alleviivaa sekin, että mikäli Walli olisi elossa, hän saattaisi hyvin olla nyt se kunnioitettu ja juhlittu tähti, jollaiseksi hän halusi aina tulla. Kingston Wallin musiikki on arvossaan, ja 2000-luvulla kansainvälistymisestä tuli suomalaisillekin muusikoille helpompaa.

Arvio on julkaistu Rumbassa 3/14.

Lisää luettavaa