Queens of the Stone Age: …Like Clockwork – QOTSA teki parhaan levynsä sitten Songs for the Deafin

Josh Hommen tekemä uusi materiaali on lähestulkoon sofistikoitunutta vaihtoehtorockia. Vaikea uskoa miehestä, joka on luonut maineensa Kyussin päihteiden täyttämällä aavikkopaahdolla ja Feel Good Hit of the Summerin kaltaisilla soosihiteillä”, kirjoittaa Joonas Kuisma arviossaan.

Teksti: Joonas Kuisma, kuva: Matador

Queens of the Stone Age: …Like Clockwork
Matador

Ikuisen lapsen aikuinen albumi.

Queens of the Stone Age palaa kuuden vuoden levytystauolta kypsempänä kuin koskaan, vaikka yhtyeen diktaattori, 40-vuotias Josh Homme, ei ole haastattelujen perusteella juuri aikuistunut. Edellisen Queens-albumin Era Vulgariksen (2007) jälkeisinä vuosina muun muassa Arctic Monkeysia tuottaneen ja Them Crooked Vultures -superbändissä esiintyneen Hommen tekemä uusi materiaali on lähestulkoon sofistikoitunutta vaihtoehtorockia. Vaikea uskoa miehestä, joka on luonut maineensa Kyussin päihteiden täyttämällä aavikkopaahdolla ja Feel Good Hit of the Summerin (2000) kaltaisilla soosihiteillä.

En tiedä, pysyykö edes Homme mukana laskuissa siitä, ketkä hänen bändissään kulloinkin soittavat. Like Clockworkilla esiintyvät alati vaihtuvien vakijäsenten lisäksi muun muassa Scissor Sistersin Jake Shears, Arctic Monkeysin Alex Turner, Dave Grohl ja Sir Elton John(!). Vierailijoita ei kuitenkaan ole nimetty levyn kansilehdessä, ja esimerkiksi Grohlin tunnistettavaa soittotyyliä lukuun ottamatta nämä rockin supertähdet hukkuvat palvelemaan Hommen suurta visiota.

Like Clockwork käynnistyy hitaasti. Sen kolmas raita, pianovetoinen The Vampyre of Time and Memory on paras Hommen koskaan tekemä balladi, joka muistuttaa Jack Whiten The Raconteurs -tuotantoa. Mahdollisena vaikutteiden välittäjänä voidaan pitää multi-instrumentalisti Dean Fertitaa, joka soittaa sekä Whiten että Hommen orkestereissa.

Ei uusi Queens of the Stone Age tietenkään pelkkää himmailua ole. If I Had a Tail polkee tanakasti eteenpäin southern rock -tunnelmissa, ja funkahtava Smooth Sailing kuulostaisi 2000-luvun Red Hot Chili Peppersiltä, jos Peppers olisi hyvä bändi. Kalopsia puolestaan yhdistää rakenteessaan hienosti flaminglipsmäisen rauhallisen trippailun ryhdikkääseen loppujyräykseen.

Like Clockwork on vahva, maltillinen ja tasapainoinen kokonaisuus. Se on paras Queens of the Stone Age -levy sitten Songs for the Deafin (2002). Fanien hard rock -janoa se ei sammuta, mutta albumi tulee olemaan korkealla, kun listataan vuoden 2013 parhaita rockteoksia.

Arvio on julkaistu Rumbassa 6-7/13. Kuuntele levy Spotifyssa.