”Sano mitä sanot, tää ei oo huumorimusaa” – levyarviossa Tuuttimörön Kromihammas

Tuuttimörkö kuuluu sanavarastoltaan ja sanojen käytön uskallukseltaan maan eliittiin, kirjoittaa Niko Toiskallio.

Julius Töyrylä
Tuuttimörkö
Kromihammas
Monsp
9,4

”Sano mitä sanot, tää ei oo huumorimusaa eikä muutu siksi tästä / puhun totta ja elämä on vitsikästä.”

Voi, jos siinä elämässä olisi myös tällainen groove. Yöeläimemme soundi lyö tällä levyllä isoa yläfemmaa jo taatun laadun saavuttaneiden läppien kanssa. Tuuttimörön musiikki on ollut alusta asti poikkeuksellisen laadukasta, mikä ei artistin taustan huomioiden tietenkään ole mikään ihme. Nyt tunnelma kuitenkin tuntuu päätyneen entistä vapautuneemmaksi, ja svengaa kuin loistavasti svengaava asia. Kun tanssifunkin ytimen saavuttaa, ei ole helppoa palata sille tielle, joka aukeaa myös lattialliselle sitä vain sivusta nuuhkinutta kansaa – kysykää vaikkapa Dam-Funkilta. Kromihammas haisee samaan aikaan paksulta hieltä ja viettelevältä parfyymilta, ja se on hampaalta paljon.

”Tuuttimörköooppera on päättymätön aaria / luotijunan lamput ampuu seratoniinisateenkaaria.”

Koko levyn voisi julkaista myös instrumentaaliversiona. Sana siitä ei kuitenkaan sanoitta leviäisi nykyiseen malliin, ja Tuuttiksen elämäntyyli vaatii leviämistä. Se vaatii leveää kaistaa ja pehmeitä kenkiä, tai vaihtoehtoisesti katujen pehmentämistä. Hämeentien kovuus säilyy kuitenkin ennallaan, mitä tulee Lamput päällä– ja Takakeno-biiseihin. Kummankin ensimmäisellä rivillä mainitaan kyseinen väylä, ja ainakin näissä korvissa se symboloi harmautta, karuutta ja elämän yleistä tylyyttä/vitsikkyyttä.

Levyllä  on mukana laskujeni mukaan neljä jo aiemmin tuttua biisiä. Ne on sijoiteltu mainiosti; uusien riimien tsunami koko levyn mitalla olisi liian kova paketti kerralla sulateltavaksi. Väliin on hyvä ottaa Savuke plus Cola.

Ajattelin tehdä arvion loppuun yhteenvedon levyn tekstimaailmasta, mutta toiseksi viimeiselle raidalle piilotettu Korokotiilin kyyneleet sai harkitsemaan tätä. Sen voi kokonaisuudesta sanoa, että Tuuttimörkö kuuluu myös sanavarastoltaan ja sanojen käytön uskallukseltaan maan eliittiin. Sano mitä sanot, tää ei oo huumorimusaa.