Sara – Veden äärelle

Tekeekö 13 vuotta puurtanut Sara vihdoin lopullisen läpimurron?

Rocktoimittajat ovat ihmetelleet Sara-albumi toisensa jälkeen, miksi bändi ei vain breikkaa. Kaiken pitäisi olla kunnossa, mutta suurelle yleisölle Saran mystiikkaa tihkuva raskaahko rock ei vain ole uponnut.

Keulakuvan karisman puutteesta suurempi läpilyönti tuskin on kiinni. Sitä paitsi Jorma Korhonen on supisuomalaisesta äijänimestään huolimatta perin eksoottisen näköinen ilmestys. Tosin uuden levyn kansissa hänet on nimetty ”Joaksi”. Tulee vaikutelma, että nyt satsataan täysillä joka osa-alueeseen kutsumanimiä myöten. Mutta yhtä lailla Jormassakin olisi ollut munaa.

Metallibändiksi Saraa ei ole enää hetkeen voinut luonnehtia. Pikemminkin kyse on kuulaasta mutta jämerästä modernista rockista lievillä elektronisilla mausteilla.

Entistä hitikkäämpää Veden äärellä -uutuutta kuunnellessa iskee ”nyt tai ei koskaan” -fiilis. Ja syystä. Kappaleissa nimittäin piisaa imua. Kartta rinnassa lienee vuoden sykähdyttävin levyn avausraita. Aallot kääntyy pois puolestaan on takuuvarma haikeushymni Ultramariinia ikävöiville. Tunnelmia sitovana elementtinä toimivat sessioissa vierailleen Antti Pitkäjärven piano-osuudet.

Kuten jo levyn nimikin kertoo, kappaleissa on melkoisen märkää. Muun muassa vesiteeman kautta käsitellään juurille palaamisen ja uskontokritiikin kaltaisia aiheita.

Laulaessaan Korhonen kurkottelee vesitasolta taivaisiin – ja yltää korkealle. Ääni on sopivan persoonallinen, vaikkakin paikoin mies kuulostaa hämmentävästi Mikko von Hertzeniltä. Kuunnelkaa vaikka Meren äärellä -kappaleen kertosäe.

Linjakas Veden äärelle ei ole ansioistaan huolimatta puhdas täysosuma. Kitarariffit ovat paikoin kuluneen oloisia ja liiaksikin valtavirtarockin piiriin hakeutuvia. Lisäksi orgaanisempi äänimaisema olisi tehnyt hyvää monille kappaleille. Esimerkiksi Vuorien painon saundit ovat jo vähän liian 51koodia-osastoa.

Muutoin on turha motkottaa. Viidennellä albumillaan Sara ansaitsee vihdoin suuremman sukseen. Jos sitä ei vieläkään näy, syitä on lähdettävä hakemaan hakemaan vastaanottajien päästä.