Smoukahontas-Saara julkaisi ensisinglensä – Rumban kriitikkoraati ei arvosta

Saara-taiteilijanimen laulajan uralleen valinnut Sara ”Smoukahontas” Forsberg julkaisi tänään ensimmäisen singlensä. Miltä kuulostaa YouTube-sensaatioksi kohonneen artistin esiinmarssi musiikkimarkkinoille?

Rumban päätoimittaja Teemu Fiilin ja toimittajat Oskari Onninen, Anton Vanha-Majamaa, Kimmo Vanhatalo, Markus Laakso, Santtu Reinikainen ja Tapio Ahola kuuntelivat Ur Cool -kappaleen, ja niin siinä kävi, ettei biisi tehnyt tähän kokoonpanoon kummoista vaikutusta. Lue raadin kommentit alempaa ja tarkasta itse käsiteltävänä oleva single alta.

”Omassa etelähelsinkiläisessä somekuplassani useimmat vaikuttavat inhoavan tätä kappaletta aggressiivisesti. En osaa sanoa, miksi. Minusta Ur Cool on varsin mainio pala hattarankevyttä r&b:tä – löytyy kauniit lauluharmoniat ja kiva koukku (biitti on tosin hieman hajuton ja mauton, muttei ainakaan ärsytä). Tällainen jenkkityylinen pop-r&b ei tosin Suomessa tunnu monia muutenkaan sytyttävän, oli sen tekijä sitten Brandy, Kelly Rowland, Mya, Ashanti tai Keyshia Cole. Mutta kenties Saara lähtee paremmin Amerikassa, missä edellä mainitut nimet ovat edes jollain tavalla tunnustettuja.”

– Teemu Fiilin

”Väitän, että Teemun mainitsemaan aggressiiviseen inhoon on ihan simppeli syy: elitismi. Sa/ara (tämäkin olisi muuten ollut parempi nimi kuin se valittu) ei ole oikealla tavalla valtavirta-cool, puhumattakaan tietysti että hän olisi oikeasti viileä altsusuosikki. Henkilön kieltämättä ärsyttävä imago vaikuttanee aika ratkaisevasti reaktioihin. Biisihän on ihan ookoo. Brandy/Mya-estetiikka kohtaa kertsissä Carly Rae Jepsen -tyyppisen täsmäiskemään suunnitellun lelupopin. Mikä ei ole suinkaan huono asia. Yleisarvosana (ihan) hyvä, kertosäe jopa parempi.”

– Santtu Reinikainen

”Halpa-hallista on lähdetty, ja mihin se tiikeri karvoistaan sitten. Saara kuulostaa nimenä ihan Halpa-hallilta – kiitos osin kotimaisten artistien etunimien ryöstöviljelyn. Kansi ja biisikin jatkavat samalla linjalla. Kappale ja ennen muuta sen biitti tuovat mieleen vanhan hyvän ajan suomalaiset maailmanvalloitusyritykset: tehdään X-tra-tuotteita popin Stockmannille. Nyt on nähty, että samaan ansaan voi mennä, vaikka taustajoukot olisivat paremmat kuin kotimaisella muusikolla ikinä aiemmin. Koukku on sentään ihan hyvä.”

– Oskari Onninen

Ur Cool on hölmö, halpa ja äärimmäisen tarttuva kappale, ja mitä ilmeisimmin juuri tällaiseen lopputulokseen tekijät ovat pyrkineetkin. Olisin ehkä itse toivonut koko kappaleen liikkuvan enemmän melodisten säkeistöosuuksien linjoilla, ja laulajaa olisi sokkotestissä mahdoton tunnistaa suomalaiseksi. Omassa sarjassaan ei lainkaan hassumpi suoritus.”

– Tapio Ahola

”Kansikuva on yhtä kamala kuin itse biisikin: köykäinen ja halpa, mutta ei itsetietoisesti tai erityisen älykkäästi. Biisin koukku on kai tarttuva, mutta ennen kaikkea se on ärsyttävä. Ei sellainen, jota haluaisi mehustella toista kuuntelua. Kyllähän tästä jotkut Brandyn tyyppiset r&b-tyypit tulevat mieleen, mutta pastissinakin kappale on aika köpö. Ekalla singlellä pitäisi räjäyttää, tätä ei kukaan kannen perusteella edes ottaisi kuunteluun. Etunimen käyttö tuntuu myös tosi huonolta idealta, koska jos jotain on pop-maailma täynnä, niin etunimiä. Smoukahontaskin toimisi nimenä paremmin.”

– Anton Vanha-Majamaa

”Kuulijaa aliarvostavaa idioottipoppia. Hyvä ääni ja paikoittain asialliset taustat, mutta kappale on vedetty tahallaan ’USA-hauskaksi’, kuten monimediataiteilijan YouTube-videotkin. Kohderyhmäajattelu on koettu tärkeämmäksi kuin artistin vakavastiotettavuus, mikä on sääli, koska Saara on lahjakas laulaja.”

– Markus Laakso

Ur Cool on huono, mutta ei tarpeeksi huono ollakseen hauska. Kappaleessa kuuluu harrastelijalaulajalle tyypillinen näkemyksen puute. YouTube-videoissaan Forsberg pyrkii olemaan hauska ja nokkela. Musiikissaan hän tuntuu sen sijaan tähtäävän täydelliseen persoonattomuuteen. Tätä korostavat kappaleen lapsenomaiset sanoitukset ja Forsbergin välillä tunnistamattomaksi muokattu ääni. Lopputulos on enimmäkseen vain ärsyttävä. Not cool.”

– Kimmmo Vanhatalo