The Flaming Sideburns – Keys to the Highway

Fleimarit palaavat juurilleen Detroitiin.

The Flaming Sideburns ei ole koskaan hötkyillyt, mutta edellisestä Sky Pilotsista on kulunut jo kolme vuotta. Vieläkö pulisongit liekehtivät? Kyllä vaan. Keys to the Highway liekehtii, sätkii, potkii ja värisee – ja levyn paras osa on parasta Flaming Sideburnsia koskaan. Sky Pilotsin kokeiluista on palattu Detroit-vaikutteisen rockin pariin, vaikka mukana on myös pistoja kantrirockin ja jopa boogien puolelle.

Pentti Dassumin ja Jürgen Hendlemeierin kanssa loihdittu rapea ja tymäkkä energiapläjäys alkaa yhdellä kaikkien aikojen parhaista Sideburns-biiseistä. Worldwide Evil Reverse on mahtiriffin kuljettama raivokas rykäys, joka huipentuu hienoon kertsiin. Toinen kohokohta on levyn b-puolen lopusta löytyvä Roky Mountain Sidegates, joka voisi olla Roky Erickson & The Aliensin repertuaarista. Kolmas kova on tyylikäs hituri Slow Down, jossa pedal steel vie länsirannikon tunnelmiin.

The BellRaysin tykki laulaja Lisa Kekaula vierailee kahdella biisillä, jotka on myös laskettava levyn parhaimmistoon: She Makes My Blood Burn ja Conspiracy. Näissä sekä Count Me Out -raidassa bändin soitto on mehevimmillään, ja onpa mukana jopa ehtaa Stax-henkeä. Sinkku Lost Generation on ihan kelpo menopala, mutta en millään keksi, mistä Beatles-biisistä on vohkittu sen kertosäkeen loppuriffi.

Näiden mainetekojen vastapainoksi levyltä löytyy turhan paljon huttua. Nimibiisi on vähän mielikuvitukseton baariboogie rymäkällä slidella maustettuna, Cut the Crap on turha baarikärpäsrypistys (jossa on kyllä ihan hauska suomenkielinen tilitysosa), Left Alone in the Danger Zone jokseenkin ankea riffimonsteri ja Rock’n’Roll Bang toisinto miljoonannesta rokkibiisistä.

Hurriganes-filtterin läpi katsottuna nämä palat voivat toki olla keikkamateriaalin peruskiviä, mutta melodisempien ja sielukkaampien biisien seassa ne tuntuvat auttamatta kivikautisilta jäänteiltä tai rock’n’roll-harjoitelmilta. Keys to the Highway on siis loistava pettymys, mutta aina toki maukkaan kolmosen arvoinen esitys.