Therion – Gothic Kabbalah

Ruotsalaista ällistysfantasiaa miltei vuosien kokemuksella.

Christofer Johnssonin luotsaama Therion on 90-luvun taitteen kuolometallilevytteiden

jälkeen siirtynyt huomattavasti haastavamman musiikillisen linjan suuntaan ja on kolmannellatoista albumillaan äimistyttävässä vedossa. Siitäkin huolimatta, että nykyistä linjaa kuvaavat epäseksikkäät adjektiivit ”sinfoninen”, ”mystinen”, ”mahtipontinen” ja ”progressiivinen.” Kun mukana on vielä huiluja, torvia, saksankieltä ja maalailevaa neitolaulua, on vaikea kuvitella, että moisesta keitoksesta maukasta apetta saisi.

Vaan toisin on. Jollain eriskummallisella tavalla monisyiset ja juhlallisesti ylilyövän fantastiset biisit toimivat aivan mahtavasti. Taustalla on suoraviivaisen ryminämetallin tanakka perusta, jonka jyhkeä raskaus ankkuroi touhun kyllin selväpiirteiselle ja rivakalle asteelle. Taiten sovitettu tanakan jouhevan riffittelyn ja komeiden sävelkulkujen liitto etenee ilman minkäänlaista keinotekoisuuden tai päälleliimauksen tunnetta. Myös epämääräisen tekotaiteellinen haahuilu on osattu välttää.

Haastavien kappaleiden kiehtovuuden lisäksi tyylitaju ja soitannon vaivaton ote ovatkin levyn erinomaisuuden olennaisia tekijöitä. Viimeistään pidäkkeettömästi veuhtova rumpalointi pitää homman liikkeellä.