Vesa-Matti Loiri – Hyvää puuta

Laadukasta lainatavaraa

Vahvasti Johnny Cashin American Recordings -sarjan henkeä tavoitelleen Lappi-trilogian huhuttiin jäävän vanhemman valtiomiehen laulajanuran viimeisiksi koetinkiviksi, mutta kuinkas kävikään. Lannistuneet suomirock-lainat toivat suuryhtiön huventuneisiin rahakirstuihin siinä määrin tuohta isänpäivän ja joulunajan myynneillään, ettei hanoja haluttukaan sulkea tuon synkeän lainatriptyykin jälkeen.

Kun tämän albumin lauluäänityksiä jouduttiin ääniongelmien johdosta hieman lykkäämään, Warnerin konttorissa levisi pakokauhu: katastrofi uhkaa, ellei vuoden tärkein julkaisu ehdikään kauppoihin tämän vuoden puolella.

Vaan eipä hätää, levy on valmis, ja mikä parasta, se on aivan eri puusta veistetty kuin edeltävät cover-albumit. Tällä kerralla lauluntekijät ovat tehneet kappaleensa mittatilaustyönä juuri tälle albumille.

Kirjoittajat ovat ottaneet pestinsä selkeästi kunnia-asiana, sillä Loirille ei ole tarjottu esitettäväksi pöytälaatikon pohjalla lojunutta ylijäämää, vaan kappalenippu on täynnä laatutavaraa. Vaikka tälläkin levyllä käydään syvissä mietteissä, pohjavire on selkeästi toiveikkaampi ja tyytyväisempi kuin edeltäjillä.