”Festarin ja klubin tasapainoinen symbioosi” – haastattelussa tahot Teurastamolla järjestettävän Visio-festivaalin takana

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Visio Festival haluaa yhdistää klubifiiliksen perinteiseen kesäfestariin. Visionäärit festivaalien takana lupailevat taidetta, laadukasta ruokaa ja juomaa ja industriaalielementtejä sulatettuna tyylikkääseen pakettiin.

Mikäs hemmetin Visio Festival?

Helmikuussa Njassa paljasti yllättäen Radio Helsingin päiväohjelmassaan, että Flow’ssa esiintynyt Todd Terje & The Olsens olisi tulossa keikkailemaan kesällä Teurastamolle. Myöhemmin samaisena päivänä selvisi, että yksittäinen keikkapaljastus olikin osa suurempaa kokonaisuutta – nimittäin Visio-festivaalia, joka kasaa 1.–2.7. yhteen laadukkaita konemusiikin lähettiläitä ympäri maailmaa.

Idea festarista on tuore ja konkretisoitui toden teolla vasta alkuvuodesta. Festarin takana on nuori uraohjuskaksikko Tony Joakim ja Shpat Qerimi, jotka ovat järjestäneet ug-bileitä ja klubi-iltoja Helsingissä jo pitemmän aikaa. Miehet antavat seuraavassa sanasen siitä, mitä on oikein luvassa ja mistä idea festareihin oikein sikisi.

Mistä ajatus festariin lähti? Ketkä ovat idean takana?

Tony Joakim: ”Alkuvuodesta jouduimme päättämään lähdemmekö itse rahoittamaan näinkin suurta projektia. Ei sitä jokainen 26-vuotias pääse festivaalia julkistamaan. Pakko meidän oli tämä tehdä, houkutus oli niin suuri. Tammikuu oli aika monumentaalista aikaa elämässämme; se ei tule koskaan unohtumaan.”

Shpat Qerimi: ”Ollaan Tonyn kanssa aina oltu sellaisia tyyppejä, että tykätään haastaa itseämme. Ollaan tässä kulttuurissa oltu ja pyöritty hetken, tarkkailtu ja nautittu. Haluttiin tehdä jotain, mistä me voidaan olla ylpeitä ja sanoa ihmisille että nauttikaa ja viihtykää. Koko meiningin inspiraationa on ollut tämä kulttuuri, tämä skene, ihmiset. Visio Festival edustaa meidän ajattelutapaa ja tekemisen meininkiä.”

Minkälaisella pöhinällä jenginne lähtee järjestämään pippaloita?

Tony: ”Siis ihan mielettömällä energialla! Ydintiimin rakentaminen oli suhteellisen helppoa, haettiin taitavia tyyppejä, jotka elää samanlaisella mentaliteetilla kuin me. Yksi kulmakivi koko projektille on yhteisöllisyys. Haluttiin vetää koko kulttuuri tähän mukaan: se ei enää ole ainoastaan meidän Visio, vaan näiden ihmisten kollektiivinen kokonaisuus. Paketti on muuttunut ja elänyt tässä koko ajan, ja pakko tunnustaa, että jokainen muutos on ollut vielä parempaan suuntaan kuin mitä ennakoimme.”

Minkälaista menoa on luvassa, jos ottaa verrokiksi perinteisemmät rockfestarit?

Shpat: ”Perinteiseen rockfestariin tätä ei oikein voi verrata. Kyseessä on erilainen kokemus, jossa intiimi meno on ollut tavoitteena. Tämä tunnelma on jokaisella lavalla aistittavissa. Visio ei ole niin keikkapainotteinen, vaan nojautuu paljon klubikulttuuriin. Jos jotenkin voidaan asiaa luonnehtia, niin se on festarin ja klubin tasapainoinen symbioosi. Jokainen lava ja aikataulu on järjestetty niin, että artistien soundit istuvat toistensa kanssa hyvin yhteen ja niissä on kuultavissa kokonaisuudessaan oma tarina.”

Tony: ”Näiden tueksi Visiolla on älytön taideohjelma, johon on muun muassa saatu kuvataiteilija Alvar Gullichsen ja katutaiteilija Jani Tolin tekemään ennennäkemättömiä töitä. Hän esimerkiksi maalaa festareiden aikana paikan päällä uuden teoksen. Kaikennäköisiä ja -kokoisia installaatioita on siis luvassa. Kaiken kaikkiaan Visio on suunniteltu yhtenäisenä kokonaisuutena, jossa jokainen pala sopii toisensa kanssa yhteen ja edustaa arvoja, joita haluamme tuoda esille.”

Shpat: ”Olen täysin varma, että jokainen joka saapuu festareille avoimin mielin löytää itselleen sopivia ja toivottavasti myös uusia elämyksiä, jotka jäävät mieleen.”

Esiintyjäkaartinne on hyvin dj-vetoinen – mikä on mielipiteenne ylipäätään dj-kulttuurista, onko tämä tulevaisuutta?

Tony: ”Uskomme, että tällä hetkellä dj-kulttuuri elää kulta-aikaansa. Teknologian kehitys on mahdollistanut sen, että melkein kuka tahansa voi käydä ostamassa tarvittavat laitteet halvalla ja olla dj. Aikaisemmin tuo investointi oli monia tuhansia euroja ja piti oikeasti miettiä haluanko käyttää aikaani ja rahaani tähän. Tämä johti toki usein omistautumiseen ja täten myös parempiin dj:ihin, mutta koska uusia kykyjä on paljon, tuovat he mukanaan monimuotoisuutta, joka pakostakin kehittää alaa ja artisteja eteenpäin. Tällä hetkellä pelkästään levyjen soittaminen ja miksaaminen ei enää riitä, vaan pitää tuoda yhä enemmän mukaan artistillisia näkemyksiä omassa tekemisessä. Kun tarjontaa on paljon, on oman soundin löytäminen tärkeämpää. Visio-esiintyjäkaartissa on mielestämme juuri tällaisia artisteja, joilla jokaisella on laadukas tausta, sekä tuottajana että ansioituneena maailmanluokan dj-artistina.”

Kelle menee festarienne pääslotit? Mitä esiintyjiä kannattaa pitää erityisesti silmällä?

Tony: ”Heineken Main Stagella nähdään Todd Terje & The Olsens, Max Graef Band sekä yksitoistahenkinen Kito Jempere Live Band, jossa muun muassa soitetaan vanhaa kirjoituskonetta. Visio Stagella nähdään paljon jazz- ja improvivahteita, kun Iiro Rantala esiintyy Serot bändin kanssa. Paikalle ollaan tuomassa siis myös flyygeli, joten Visio Festivalia ei voi luokitella pelkäksi teknofestariksi. Unohtamatta, että Visio on osa Lontoossa hullun suosion saavuttaneen Secretsundaze-kollektiivin 15-vuotisjuhlakiertuetta.”

Shpat Qerimi: ”Meidän mielestämme on hienoa myös tuoda esille suomalaista osaamista, joista mainittakoon tamperelainen Maajo Live -bändi, joka nähdään päälavalla perjantaina. Isoja odotettuja elektronisia livejä on myös luvassa mm. Juju & Jordash (Main Stage), Shifted (Techno Studio), Rasmus Hedlund (Techno Studio), ja Harvey Sutherland (Main Stage), joka on australiainen artisti, joka myöskin esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa. Muita maailmalla tunnettuja pääesiintyjiä on mm. Levon VincentHuneeFred PJoey Anderson ja Detroit Swindle.”

Teknoskene saattaa vaikuttaa ulkopuolisen silmiin hieman sisäänpäin kääntyneeltä. Uskaltaako Visioon tulla juhlimaan ”kuka tahansa”?

Shpat: ”Todellakin uskaltaa tulla! Visio on paljon muutakin kuin teknoa. Tanssimusiikki on Vision keskiössä, mutta sitäkin löytyy laidasta laitaan ja vähän kaikille jotain. Neljään intiimiin lavaan mahtuu paljon kaikenlaista musiikkitarjontaa.”

Visio Festival
1.–2.7.2016 Helsinki, Teurastamo
Lisätiedot kotisivuilta:
visiofestival.com