Haastattelussa Seinabo Sey: ”Beyonce on täydellinen. Kaikki, mitä hän tekee, on täydellistä.”

08.11.2014

Nyt se on todistettu: vaatimattomuus kaunistaa joskus myös yleensä niin itsevarmoja ruotsalaisia – tai sitten laulajan ammatti on todellakin vaikeampi kuin nopeasti ajattelisi. 24-vuotiaalla laulaja-biisintekijällä Seinabo Seyllä on Spotifyssa reilusti päälle 50 miljoonaa kuuntelua, mutta hänen suurin haaveensa on maksaa asuntonsa vuokra laulamalla.

Seinabo Sey julkaisi aiemmin tänä vuonna tyylikkään ja viileän For Madeleine -ep:n, joka kokoaa yksiin kansiin hänen suurta kuhinaa herättäneet singlehittinsä kuten Younger, Hard Time ja Pistols at Dawn.

Kysyimme soul-laulajan mietteitä hänen Tavastian-keikkansa yhteydessä lokakuun alussa.

Millaisesta musiikista pidät?

”Kuuntelen nykyään valtavan paljon erilaista musiikkia. Pidän soul-laulajista. Lapsena kuuntelin paljon urbaania musiikkia, mutta nyt yritän kuunnella vielä monipuolisemmin kaikkea. Lapsena en varmaankaan olisi kuunnellut esimerkiksi Fleet Foxesia tai Simon & Garfunkelia.”

Onko sinulla esikuvia, joista olet saanut vaikutteita musiikkiisi?

Cee Lo laulaa hyvin ja tekee kauniita kappaleita. Erykah Badu on cool. Beyoncé taas on täydellinen: kaikki, mitä hän tekee on täydellistä, vaikka musiikki ei aina osuisikaan ihan nappiin. Hän on viihdyttävä. Pidän hyvistä sanoituksista ja tavasta, jolla esimerkiksi Lauryn Hill kirjoittaa lyriikoita.”

Onko sinua verrattu joihinkin toisiin laulajiin?

”Minua on usein verrattu laulajiin, joita en ole koskaan kuunnellut. Jotkut ajattelevat esimerkiksi, että kuulostan Nina Simonelta, joten olen varmaan kuunnellut paljon häntä. Oikeastihan kuuntelen Alicia Keysia ja Destiny’s Childia.”

Oletko itseoppinut laulaja, vai oletko käynyt laulutunneilla?

”Olen käynyt musiikkikoulua kymmenvuotiaasta aina 18-vuotiaaksi asti. Lisäksi olen ollut mukana kuorossa ja saanut paljon harjoitusta sitä kautta. 15–18-vuotiaana saimme lisäksi koulussa yksityisopetusta tunnin verran viikossa. Minun pitäisi varmaan aloittaa tuo uudelleen, etten laiskistu.”

Onko sinulla muuta musiikillista koulutaustaa?

”En ole opiskellut klassista musiikkia enkä tunne musiikin teoriaa itse asiassa ollenkaan, mutta opin vapaamielisessä musiikkikoulussamme paljon.”

Soitatko jotakin instrumenttia?

”Toivoisin että soitan, mutta en soita. Kärsivällisyyteni ei millään riitä niin kurinalaiseen opiskeluun. Kokeilin soittaa hetken koskettimia 12–13-vuotiaana, mutta se ei vain ollut minun juttuni.”

Millainen musiikkitaustasi muuten on?

”Isäni oli muusikko, joten olen ollut musiikin ympäröimänä koko ikäni. Perheessämme on aina ollut kiinnostusta musiikkiin, ja minutkin laitettiin musiikkikouluun. Musiikki on aina ollut luonnollista ja läsnä kaikkialla.”

Teetkö musiikin lisäksi muuta luovaa, esimerkiksi näyttelemistä tai visuaalista taidetta?

”En, mutta voisin kyllä hankkia jonkin harrastuksen, jotta saisin muutakin ajateltavaa! Itse asiassa hassuttelin muutama kuukausi sitten ajatuksella näyttelemisestä, mutta en tiedä mitä hyötyä siitä olisi ollut, koska en tule näyttelemään elokuvissa. En vain pysty muistamaan repliikkejä! Miten näyttelijät oikein tekevät sen? Mieluummin laulan ja vietän loppuajan sohvalla katsoen tv-sarjoja.”

Unelmoitko aiemmin laulajan ammatista, vai tapahtuivatko asiat sattumalta?

”Olen aina pitänyt musiikista ja laulamisesta. Muusikkoperheen tyttärenä ajattelin, että teen kuitenkin toisin kuin vanhempani ja minusta tulee vakavan ammatin harjoittaja. Gilmore Girlsin inspiroimana ajattelin meneväni opiskelemaan asianajajaksi Yaleen tai Harvardiin. Jotakin sellaista akateemista, tiedäthän. Luovuin ajatuksesta 15-vuotiaana tajutessani, etten tykkää opiskelusta yhtään. Voisin kyllä edelleen kuvitella työskenteleväni jossakin hiljaisessa museossa. Pitäisin siitä kovasti!”

Kertoisitko urasi alusta?

”Vuosi sitten olin kirjoittanut jo joitakin biisejä, kun tapasin Magnus Lidehällin yhteisen ystävämme Maskinenin Herbertin kautta. Kiersin Herbertin ja muutaman muun muodostaman rap-kokoonpano Afasi & Filthyn kanssa jonkin aikaa, ja he sanoivat, että minun kannattaisi laittaa sähköpostia Magnusille. Tiesin, että hän on tuottanut esimerkiksi Britney Spearsia ja ajattelin, että ei hän nyt minua tule kuuntelemaan. Magnus oli kuitenkin todella cool, ja siitä yhteistyömme lähti. Ensimmäistä kertaa tunsin tavanneeni jonkun joka ymmärtää, mitä haluan tehdä. Sain siitä intoa tehdä töitä tullakseni yhä paremmaksi ja tehdä omaa juttuani genreistä välittämättä. Kirjoitimme yhdessä kappaleen Younger.”

Mitkä ovat tavoitteesi muusikkona?

”Haluaisin maksaa vuokrani laulamisesta saamillani rahoilla vielä silloinkin, kun olen 60–70-vuotias. Siitä tulee vaikeampaa kuin miltä se kuulostaa, mutta minusta se on hyvä tavoite! Lisäksi haluan tietysti saada albumini valmiiksi, se on suuri askel. Ennen kaikkea haluan kuitenkin olla tyytyväinen olooni ja siihen, mitä teen. Sillä ei ole niin väliä, paljonko kappaleeni myyvät. Kunhan voin olla ylpeä itsestäni.”

Onko vielä jotakin muuta, mitä haluaisit sanoa?

”Tämä kahvi on kyllä laihaa!” (nauraa)

Lisää luettavaa