Fight the Night 2 tuo Helsingin Ääniwalliin 13.–14.6. kelpo kattauksen vanhaa ja uutta vaihtoehtomusiikkia. Promoottorit Ville Metsola ja Alex Anttila kertovat, mitä kaikkea on luvassa ja mitä jäi uupumaan.
Teksti: Saku Schildt, kuvassa: Chrome
Onko Fight the Nightin konsepti monipuolistunut viime vuodesta? Edellisellä kerralla tapahtuma oli selkeämmin vauhdikkaan raskaan rockin festivaali.
Metsola: ”On toki monipuolistunut ulkomaisten artistien mukaantulon lisäksi ja kaksipäiväiseksi laajentuneena sijoitimme perjantaille ensimmäisen Fight The Night -tyylisen kattauksen pätevillä lisämausteilla. Lauantai keskittyy pääosin hämärämpään ja raskaampaan materiaaliin. Tarkoitus on aina kehittää konseptia, ja kun ensimmäisessä tapahtumassa hoidin kattauksen yksin ja tällä kertaa Alexin kanssa, niin kaksi pässinpäätä osoittautui tässä tapauksessa paremmaksi kuin yksi. Tulee vaihdettua ajatuksia ja ideoita ihan toisella tavalla kuin Napoleonina toimiessa.”
Alex: ”Monipuolistunut on ja paljon! Thrash-menoa löytyy tälläkin kertaa, mutta se genre pätee paremmin perjantain tarjontaan. Osaltaan tietysti siksi, että illan yhtenä pääesiintyjänä nähdään thrash-legenda Master. Pohdime Villen kanssa pitkään, miten festiä lähdetään toteuttamaan. Eri vaihtoehtoja mietittiin, mutta viime syksyn Fight the Night oli niin kovaa kamaa, että oli helpointa jatkaa hyväksi todetulla konseptilla ja lisäämällä siihen italohorror-vivahdetta.”
Tapahtuman järjestelyissä ovat tällä kertaa mukana myös Fullsteam, Blow Up That Gramophone ja Night Visions. Kenen aloitteesta tällainen monen tahon välinen yhteistyö lähti liikkeelle ja miksi?
Metsola: ”Alex ja minä olemme molemmat omilla tahoillamme tehneet yhteistyötä kaikkein näiden tahojen kanssa, ja homma on aina toiminut kiitettävästi. Niinpä tälläkin kertaa yhteistyökumppanit olivat varsin luonnollinen valinta. Sekä Fullsteamilla että Blow Upilla oli tarjolla mielenkiintoisia artisteja, jotka halusimme esitellä yleisölle – mainittakoon näistä vaikkapa kulttiyhtye Chrome ja Roadburn-festivaaleilla tänä vuonna esiintyvä Salem´s Pot. Kumpikaan bändi ei ole esiintynyt ennen Suomessa. Night Visions on meille molemmille leffanörteille lähellä sydäntä, ja muun muassa Dario Argenton elokuviin musiikkia tehneen Goblinin buukkauksen myötä yhteistyö tuntui enemmän kuin sopivalta.”
Alex: ”Night Visions auttoi todella paljon viime vuoden Void Ov Voices: An Evening with Dr. Caligari -illan toteutuksessa Korjaamolla, ja vastaavanlaisia näytöksiä on ollut viime aikoina enemmänkin. Tsekeissä Obscene Extreme ja Tanskassa Heavy Days in Doomtown näyttävät ohjelmistossaan raskaampaa kauhua, ja täällä meillä Kuudes aisti ja Flow ovat esittäneet festariyleisölle leffoja.”

Miten tapahtuman ulkomaalaiset vieraat valikoituivat? Onko mukana tapauksia, jotka nimenomaan haluttiin mukaan ja joiden eteen nähtiin erityisen paljon vaivaa?
Metsola: ”Oman maun mukaan mentiin, eli lähestyimme artisteja, jotka kiinnostivat. Ihmeellisen hyvin tuntui aikataulut sumpliintuvan, ja yhtyeillä riitti kiinnostusta tulla soittamaan. Nekin bändit, joille ei ajankohta sopinut, yleensä sanoivat olevansa kiinnostuneita tulemaan tulevaisuudessa esiintymään. Parissa tapauksessa toki sopparien hionta vei aikansa ja hermoja kaikkine hinkkauksineen, mutta ei se ollut mitään, mistä ei olisi selvitty.”
Alex: ”Loppusyksystä alettiin pyöritellä eri bändien nimiä ja kokeilemaan tikulla jäätä. Niin koti- kuin ulkomaisetkin artistit olivat yllättävänkin kiinnostuneita ja hommassa nopeasti mukana. Claudio Simonettin Goblin nyt oli itselleni se isoin juttu, mitä väännettiin ja pitkään! Kyse oli detaljeista, mutta haluttiin varmistaa, ettei luvata liikoja ja saadaan budjetoitua homma järkevästi. Koko paketin kasaaminen on tietysti ihan oma taiteenlajinsa, ja duunia pusketaan 14.6. lauantain pilkkuun asti!”
Oliko mitään artisteja tai bändejä, jotka olisitte halunneet paikan päälle ja joita yritettiinkin, mutta jotka eivät syystä tai toisesta onnistuneet?
Metsola: ”Toki näitä oli ja osa harmittaa erityisesti, mutta ensi kerralla sitten lisää. En ala mitään nimiä tässä paljastamaan. Odottakaa kärsivällisesti seuraavaan tapahtumaan.”
Alex: ”Näitä on monia! En nyt lähde kaikkia nimiä heittelemään, jotta ei ala liika spekulointi, mitä seuraavalla kerralla mahdollisesti on luvassa, mutta viime syyskuussa Suomessa edellisen kerran käyneen Pagan Altarin voin mainita. Laulaja Terryn perheessä on omia huolia, ja bändi jäi siksi pois. Mielellään olisivat tulleet ja toivotaan, että myöhemmin saadaan bändi uudelleen Suomeen, joko klubikeikalle tai festeille.”
Viimekertainen Fight the Night oli menestys. Mikä oli itsellesi sykähdyttävin kokemus edellisellä kerralla?
Metsola: ”Se oli isoin siihen asti järjestämäni tapahtuma ja jo silläkin meriitillä sykähdyttävä henkilökohtainen kokemus, varsinkin kun ilta oli nappisuoritus kaikin puolin. Oli erittäin mukava huomata, että sinällään marginaalissa oleva kattaus houkutteli tuvan täyteen, vaikka kaupungissa oli samaan aikaan taas sellainen viikonloppu kilpailun osalta, että olisi voinut hieman hirvittää. Tapahtuma sai siis heti todella kovan kaikupohjan alaan vihkityneiden parissa, mistä olen erittäin tyytyväinen. Toki esimerkiksi Rangerin näkeminen ensi kertaa isommalla areenalla mylvivän fanilauman edessä oli tilanne, joka veti väkisinkin hymyn korviin.”
Alex: ”Itse soittelin klubin puolella levyjä koko illan, enkä siksi päässyt kaikkea näkemään, mutta ennen Rytmihäiriön keikkaa ollut metallidisco oli kyllä ihan ässäkamaa! Loistotoiveita tuli, joista lähes kaikki tuli soitettua, porukka jorasi menemään täysillä ja veti Judas Priestin, Dion ja Acceptin klassikkoveisujen lyriikoita sellaisella hartaudella, että tippa meinasi tulla linssiin ja toinen housuun!”
Entä mikä osuus paraikaa käynnissä olevasta ennakkosäätämisestä on mielestäsi kaikkein harmillisin riesa?
Metsola: ”Ei näihin hommiin oikein voi lähteä, jos näkee pakolliset hommat riesana, mutta juuri buukkauksiin liittyvät ’Hups, ohi meni’ -tilanteet söivät välillä miestä aika pahasti. Jo varmistuneen Hot Lunch -yhtyeen peruutus kietueaikataulun muuttumisen myötä voidaan ehkä nostaa kirsikaksi kakun päälle.”
Alex: ”Näissä hommissa on aina omat säätönsä. Totta kai jo ohjelmistossa julkaistun Hot Lunchin peruutus söi miestä, mutta kun kiertueaikataulu on tiukka, ei asialle vain voi mitään. Sain taas opetuksen, että varmista, varmista ja vielä kerran kun kaikki on selvää, niin varmista!”

Mitä tärppejä antaisit Fight the Night kakkosesta, että mitä kannattaisi erityisesti pitää silmällä?
Metsola: ”Paha nakki valita, koska kaikki bändit ovat erittäin laadukkaita. Kuten jo ensimmäisessä Fight the Nightissa, tälläkin kertaa olemme ottaneet kattaukseen mielenkiintoista ja lupaavaa ug-matskua, joka ei suuremmin vielä julkisuuden valokeilassa paistattale. Suosittelen siis heti alkuun kaikkien kotimaisten tsekkausta. Ulkomaisista odotan henkilökohtaisesti Psychedelic Warlordsia, Goblinia ja Chromea. Kahden ensimmäisen keikat olen missannut syystä tai toisesta ja Chrome nyt on CHROME!”
Alex: ”Chrome on Suomessa ensi kertaa, ja todella huuruista menoa on luvassa. Goblin on itselleni yksi tärkeimmistä bändeistä näillä festeillä. Olin katsomassa Goblinin edellisen Suomen-vierailun Korjaamolla, mutta kyllä tämä nyt on uudelleen koettava! Dario Argenton elokuvien ystäville on luvassa yllätys festivaalin yhteyteen, mistä lisää infoa kesän lähestyessä. Master ja Mortuary Drape eivät paljoa muissa pohjoismaissa lähiaikoina kiertele. Kun Master oli muutama vuosi takaperin isommalla Suomen-turneella, olin koko viikon hulppeassa kuumeessa. Ja toivon toki, että muutama veto Death Strikelta kuultaisiin bändin setissä!”
”Psychedelic Warlords oli todella kova Roadburnissa keväällä 2013 ja viime kesä aina syksylle asti pohdittiin jos olisi jo silloin onnistunut järjestää heille Suomeen keikka. Onneksi se nyt toteutuu ja kaksipäiväisenä! Salem’s Pot on ollut kovassa nosteessa nyt kevään aikana. Millään muodoin ei pidä unohtaa kotimaista osastoa, jossa melkein kaikilta bändeiltä tulossa uutta materiaalia kevään aikana. Kirsikkana kakun päällä Circle – Incarnation ei ole muualla nähtävissä menneen maaliskuun lopun Turun klubikeikan lisäksi.”