Itsensä hyväksyminen ihmisenä jollainen on – haastattelussa Stepa ja Are

20.02.2017

Stepa julkaisee perjantaina uuden levyn nimeltä Henget. Vielä sitä ennen saadaan singlejulkaisuna Oon 3 -kappale, jossa on mukana Are ja Nelli Milan. Kappale on eräänlainen tribuutti Kemmurun Oon 1– ja Oon 2 -kappaleille. Mistä biisissä on kyse ja mitkä fiilikset Stepalla on tulevan levynsä suhteen? Kysyimme myös Arelta asiaankuuluvimmat. Mikä onkaan fiittaamisessa tärkeintä? Entä mistä he molemmat tekisivät uuden tribuutin?

Mistä Oon 3 -kappaleessa on pohjimmiltaan kyse?
Stepa: ”Itsensä hyväksymisenä ihmisenä jollainen on.”

Oon 3 biisillä kuullaan kahta eri vierailijaa. Miten he päätyivät biisille mukaan?
Stepa: ”Are on selvä valinta, koska tykkään tyypistä ja hänen kanssa homma sujuu. Hän on myös Kemmurun musiikin ystävä, joten valinta oli helppo.

Nelli Milan taas oli yksi oululainen lauluntekijä, jonka keikalla olen käynyt muutaman kerran. Se pieni rokkarin alku oli niin rohkea kun saapui studiolle, joka oli täynnä hänelle tuntemattomia tyyppejä. Kaikista näistä tyypeistä huolimatta se uskaltautui laulamaan ja testailemaan ääntään, kunnes hänen laulusta muodostui koko biisin ydin. Olen aika varma, että Nelli sai itsevarmuutta omaan tekemiseen tämän biisin ansiosta ja se nainen tulee tekemään kivan uran musiikin parissa.”

Kommentoit Rumban haastattelussa, että Henget tulee olemaan paras levysi. Mitkä fiilikset on nyt?
Stepa: ”Joo hyviä muistoja tämä levy tuo mieleen. Ystävystyin Petri Kuuselaan, joka äänitti lähes jokaisen kappaleen. Ystävystyin myös Määtän Ristoon, joka teki suuren osan levyn taustoista. Ei tule mieleen ketään, jotka olisivat tehneet osuutensa paremmin. Tässä vaiheessa ehkä harmittaa se, ettei levy minulle enää uutta tuo, sillä tunnen sen läpikotaisin. Se kuitenkin on antanut minulle paljon hyviä hetkiä, joten uskon, että se antaa hyviä hetkiä niille, jotka ehtivät sen kuunnella.”

Tämä kappale on tribuutti Kemmurun Oon 1- ja Oon 2 -kappaleille. Mistä muusta suomibiisistä tekisit tribuutin?
Are: ”Paljon biisejä, jotka sinänsä ansaitsisi tribuutin, mutta sanotaan vaikka Tommi Deksin Mun naapurusto ja Ruudolfin Oukki Doukki.”

Stepa:”Tono Slonon Aleksis Kiven katu on soinut mun kuulokkeissa paljon. Se ois hyvä valinta. Nyt kun Are mainitsi Ruudolfin niin tykkään Ruudolfin Jalokivii tiputtelen -kappaleesta todella paljon. Se biisi menee mun sielunmaisemaan kuin perse ämpäriin.”

Mikä on fiittaamisessa tärkeintä?
Are:”Fiittaaminen on tosi haasteellista hommaa. Vaikean siitä tekee etenkin se, että koska kappaleen idea ei omasta päästä lähtöisin, niin joskus on haastavaa sisäistää sitä tunnelmaa, ajatusta ja ideaa, mitä se fiitin pyytäjä hakee. Myös biitti voi olla sellainen mihin ei ite ehkä muuten räppäisi.

Yleensä näillä fiiteillä on tapana jäädä roikkumaan ja sitten kirjoitetaan otsa hiessä siinä vaiheessa, kun muu levy on jo miksattu ja ainoastaan vierailijoiden verset uupuu. Vaikka olennaista on juuri ymmärtää mitä sillä biisillä ollaan hakemassa, niin sanoisin, että tärkeintä fiittaamisessa on tuoda se oma tyyli siihen biisiin mukaan. Siksi kai ketään fiittiin pyydetään, koska ajatellaan, että juuri se tai se jäbä voisi sopia tiettyyn biisiin.”

Mikä sai sinut hyppäämään tähän biisiin mukaan?
Are: ”Tehtiin tälle levylle toinenkin biisi, joka ei kuitenkaan löytänyt siltä paikkaansa. Muistaakseni Joni soitti tästä biisistä ja oli innoissaan, joten se innostus tarttui ja ajattelin, että nyt varmasti onnistutaan ja pääsen itsekin hönkimään henget-levylle.”


Lisää luettavaa