”Kiss Charli Kiss” vai ”Xrated Cunt Xrated”? Haastateltavana räväkkä Charli XCX

Tänään Helsingin Tavastialla Ellie Gouldingia lämmittelevä Charli XCX kertoi Otso Karhulle kaikenlaisista asioista.

Teksti: Otso Karhu, kuva: Atlantic

Ruotsalaiskaksikko Icona Popin viime kesäisellä menestyskappaleella I Love It oli vierailijana brittiläinen Charlotte Aitchison eli Charli XCX. Vasta parikymppisestä, elektronista poppia esittävästä naiskauneudesta on brittimedioissa povattu suuren luokan tähteä, joka vielä löytää paikkansa pop-artistien paalupaikoilta.

Nyt debyyttialbumi True Romance on julkaistu, ja esimerkiksi Coldplayn sekä Justicen kanssa keikkaillut nuori laulaja saapuu tänään Helsingin Tavastialle englantilaisen Ellie Gouldingin kanssa. Vaikka neidillä ei ole ikää edes kaljaostoksiin Amerikassa, on hänellä takana lähes kymmenen vuotta musiikin parissa. Ja vaikka Charli XCX on jo astunut isoihin saappaisiin, oli hän vielä jokunen vuosi sitten tyttö, joka kävi reiveissä, lauloi dinosauruksista ja halusi olla Darth Vader. Rumba tapasi Charlotten tämän hotellihuoneessa Ruoholahdessa.

Tervetuloa Suomeen. Miltä meininki on täällä vaikuttanut?

“Kiitos. Hienoa olla täällä. Olen ollut täällä kerran aiemminkin, koska vanha kämppikseni on suomalainen.”

Julkaisit juuri debyyttialbumisi True Romance, jossa monissa kappaleissa on perinteistä poppia tummempi tunnelma. Mistä saat aiheet kappaleisiisi?

“Tummuus tulee minua inspiroineista asioista. Elokuvat ja musiikkivideot ovat inspiroineet minua suuresti. Sofia Coppola, Kate Bush ja musiikkivideo-ohjaaja Chris Cunningham näin esimerkiksi. Ihailen myös suuresti The Curen Robert Smithiä, hän on uskomaton.”

Olet sanonut levysi kuulostavan pinkiltä, kullalta ja mustalta. Mitä asioita nämä värit levyllä edustavat?

“Ajatukset vaihtuvat tosiaan nopeasti. Ajattelin levyä tehdessäni sen kuulostavan pinkiltä, kullalta ja mustalta. Nyt kuvailisin levyä enemmänkin violetiksi, sillä se on romanttinen, dramaattinen ja unenomainen. True Romance on myös vähän 1980-luvun tuntuinen.”

Musiikistasi on kuultavissa myös hiphop-vaikutteita. Mikä on suhteesi hiphopiin? Voisitko itse tehdä hiphop-kappaleen?

“Itse asiassa tein jo sellaisen, sillä albumin kappaleessa Cloud Aura vierailee räppäri ja strippari Brooke Candy. Olen suuri hiphop-fani, sillä mielestäni räppärit ovat siistejä ja heillä on hyvä asenne. Tällä hetkellä kuuntelen esimerkiksi ASAP Rockya. Pidän biiteistä, joihin voi sitten helposti vuodattaa sanottavansa.”

Olet aloittanut kappaleiden tekemisen todella nuorena. Millaisia kappaleita sinulla oli silloin?

“Tein silloin kappaleita, jotka soivat warehouse-reiveissä Lontoossa. Lauluni olivat outoja ja typeriä, mutta sopivat reiveihin ja siihen ympäristöön. Silloin musiikki oli toissijaista ja kaikki pyöri muodin ympärillä, Club Kids -tyylisesti. Tein kappaleita esimerkiksi dinosauruksista. Yksi biisini oli nimeltään T. Rex Dinousaur Sex, haha.”

Teetkö nykyään musiikkia, jollaista olisit halunnut tehdä jo silloin?

“Nuorempana ei niinkään tiennyt mitä tekee, kokeili vain uutta. Noin 15-vuotiaana ei vielä tiedä, millainen ihminen itse on, tosin en taida tietää vieläkään. Menin 18-vuotiaana Los Angelesiin, jossa tein kappaleen, joka kuulosti siltä mitä nykyään musiikiltani haluan.”

Artistinimesi kirjaimet tarkoittavat “Kiss Charli Kiss”, mutta olet kertonut tahtoneesi kirjainten tarkoittavan “Xrated Cunt Xrated”. Miksi?

“Siinä tapahtui tavallaan erehdys. Kiss Charli Kiss, lyhennettynä XCX oli aikanaan MSE Messenger -osoitteeni ja chat-nimeni, joten kun sainasin levy-yhtiölle, halusin käyttää nimeä XCX. Minusta se on söpö. Xrated Cunt Xrated oli vain levy-yhtiön pojille heitetty vitsi, joka jotenkin päätyi julkisuuteen.”

Olet ollut kiertueella Coldplayn kanssa. Millaista kiertueella oli? Minkälaisia ihmisiä he ovat?

“Kiertue oli mahtava. Oli uskomatonta esiintyä niin valtaville yleisömassoille, Coldplay on kuitenkin yksi suurimmista. He ovat myös ihania ihmisiä ja tosi ammattilaisia. Opin paljon vain seuraamalla heidän keikkojaan, jotka liikuttivat paljon. Itkin vaikka kuinka monta kertaa, haha.”

Kerro outo sattumus kiertueelta.

“Nolasin itseni pari kertaa pahasti. Coldplayn Chris Martin sanoi minulle, että hänellä on musiikkiani iPhonellaan. Punastuin ja jäädyin täysin, ja pyysin hänet vahingossa keikan jälkeisille jatkoilleni, jotka olivat siis hänen jatkonsa. Lisäksi kiertueen lopussa annoin heille lahjaksi ystäväni tekemän My Little Pony -lelun.”

Nyt olet kiertueella Eliie Gouldingin kanssa. Millaista hänen kanssaan on ollut?

“Ellien kanssa on hienoa ja helppoa olla. Hänen keikoillaan on nuorempaa väkeä, ja nuorille esiintyminen on aina mukavaa. Nyt olen ehtinyt myös tehdä enemmän haastatteluja.

Et siis ole vielä kyllästynyt jatkuviin haastatteluihin, kuten tähän?

“Haha, en. Haastattelut ovat ihan okei. Tosin on todella outoa puhua itsestään koko päivän.”

Sinulla on varhainen demokappale nimeltä I Wanna Be Darth Vader. Oletko varma, että haluat olla Darth Vader?

“Oi niitä aikoja. Halusin silloin, mutta nykyään en Darth Vaderia pahemmin mieti. Olen silti edelleen kova Star Wars -fani, ja Darth Vader asuineen ja äänineen on todella cool. Pidän erityisesti siitä maskista.”

Onko siinä mitään huonoja puolia, jos tulee tähdeksi noin nuorena?

“En oikein koe itseäni tähdeksi. Pelkään ja jännitän aina jokaista keikkaa, ja mietin, onkohan ketään tullut paikalle. Yleensä vilkuilen lavan takaa yleisöön hermostuneesti ennen esiintymistä. Toki esiintymiset vievät aikani, enkä ehdi esimerkiksi nähdä ystäviäni niin paljon. Toisaalta pääsen tekemään ja näkemään asioita, mitä moni ikäiseni ei pääsisi.”

Elektronisia elementtejä sisältävä popmusiikki on maailman suosituinta. Mitä olet mieltä esimerkiksi Rihannasta ja Lady Gagasta?

“Pidän heistä. Kummatkin tekevät hienoja kappaleita ja erittäin ammattimaisesti. Lisäksi he ovat saavuttaneet niin paljon. Pidän Rihannan villistä olemuksesta. En välitä, onko artisti top 40 -listamusiikkia vai ei, kunhan musiikki on tehty hyvin.”

Albumisi nimi on True Romance. Mitä todellinen romanssi sinusta on?

“Rakkaus on kaoottista. 15-vuotias kokee rakkauden hyvin eri tavalla kuin 20-vuotias. Todellinen romanssi on vaikea koota sanoiksi, mutta ainakin levyllä on rakkauden eri perspektiivejä. On se vihainen angstivaihe, on pakkomielteinen rakkaus ja on masennus. Itse rakastuin levyn teon aikana.”

Charli XCX ja Ellie Goulding Helsingin Tavastialla 15.4. klo 20-01. Liput 20–22e.