Kun päässä kuuluu ääniä – Mikko Joensuu kertoo sooloilun iloista ja suruista

08.05.2014

Joensuu 1685 -yhtyeen solistina ja Mannan oikeana kätenä tunnettu Mikko Joensuu keskittyy keväällä soolouraansa. Fullsteam julkaisi komean Land of Darkness / Lake of Fire -ep:n maaliskuun alussa. Nyt Joensuu kertoo tummasävyisen musiikkinsa synnystä.

Teksti: Susanne Salmi, kuva: Jonathan Ben Ami

Miltä sooloura maistuu?

”En koe varsinaisesti siirtyneeni soolouralle, sillä olen aina tehnyt musiikkia myös yksin. Se on hyvin estotonta. Idean ja lopputuloksen välille ei tule muita kuin oma pääni, jolloin musiikki saa elää vapaasti läpi kappaleen tekoprosessin. Muiden kanssa työskentelyyn verrattuna tämä on vain erilainen tapa tehdä musiikkia, ei parempi tai huonompi.”

Vastaat kuitenkin nyt musiikistasi yksin. Jännittääkö sinua, millaisen vastaanoton uusi tuotantosi saa?

”Toisinaan minusta on mukava kuulla, mitä mieltä joku musiikistani on. En voi sanoa juurikaan jännittäväni. Oma mielipiteeni ja ajatukseni musiikista kypsyy mielessäni yleensä niin pitkään, että suhtaudun aika etäisesti siihen, miten joku muu reagoi lopputulokseen.”

Millaista soolokeikkojen tekeminen on?

”Toisinaan se on mahtavaa, toisinaan hyvin rankkaa. Keikkaillessa yksin tekeminen korostuu, sillä myös roudauksesta on yleensä vastuussa yksin. Keskityn keikkoihin aina todella paljon, ja niihin valmistautuminen vaatii paljon energiaa. Jos keikan kokee onnistuneeksi, voi onnitella itseään ja fiilis on mainio. Jos keikan kokee menneen päin seiniä, se on mennyt päin seiniä vain itsesi takia.”

Miten kuvailisit uutta ep:täsi?

”Kannustan kuuntelemaan ep:n molemmat puolet edes kerran elämässään. Kappaleet on tehty yhdeksi kokonaisuudeksi. Molemmat ovat osa yhtä ja samaa matkaa, niin musiikissa kuin sanoituksissakin.”

Miten kappaleesi syntyvät?

”Kuulen yleensä päässäni lähes valmiin kappaleen, mutta kipinän se voi saada esimerkiksi jostain äänestä tai rytmistä, jonka ulkomaailma tarjoaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lopputulos olisi välttämättä se, mitä olen alun perin päässäni kuullut. Ep:n kappaleet syntyivät nopeasti, mutta lojuivat lopulta valmiina noin kaksi vuotta.”

Mistä sanotuksesi kertovat?

”Sanoitukset ovat usein eräänlaisia dialogeja, joissa käsitellään esimerkiksi lohtua, epätoivoa, toivoa tai vapahdusta. Sanat nousevat yleensä aina musiikista, todella harvoin toisinpäin. Kun musiikki alkaa asettua muotoonsa, tiedän yleensä aika pian, mistä kappale kertoo.”

Land of Darkness -kappaleen video on varsin vaikuttava. Kerro videon synnystä.

”Videon ohjasi Jonathan Ben-Ami. Sanoin hänelle, että kuuntele kappale ja kerro mitä näet. Hän kertoi olevansa juuri matkalla Israeliin ja ehdotti kuvaa Kuolleeltamereltä. Lisäksi hän mainitsi nähneensä vaikuttavaa NASA-materiaalia, jota saa vapaasti käyttää. Jonathanin näkemys oli mielestäni hyvin linjassa kappaleen kanssa. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen, vaikka en itse Israeliin päässytkään.”

Mitä lähitulevaisuudessa on odotettavissa?

”Ensi syksynä julkaistaan Mannan seuraava albumi, jota olen ollut tuottamassa. Olen myös aloittanut pidemmän sooloalbumin teon. Pyrin julkaisemaan sen vuonna 2015.”

Lisää luettavaa