Band on the Web -verkkopalvelu lupaa muusikoille ”kiitotietä menestykseen”. Käytännössä sivuston tarkoitus on yhdistää yhtyeitä etsiviä muusikoita muusikoita etsiviin bändeihin ja tarjota mahdollisuus jakaa tekemäänsä musiikkia muille käyttäjille. Lisäksi palvelussa voi ostaa Hiili Hiilesmaan, Leri Leskisen ja Jussi Jaakonahon kaltaisten tuottajien palveluita.
Myös Spinefarm-yhtiön perustajana tunnettu Riku Pääkkönen on mukana sivuston tuottajaportaalissa. Pääkkönen tarjoutui Rumban haastateltavaksi aiheesta, ja päätimme kysyä, mistä koko systeemissä on oikein kysymys.
Band on the Webin sivuihin voi tutustua täällä.
Band on the Web lupaa auttaa muusikoita ”saavuttamaan tavoitteitaan musiikkialalla”. Miten palvelu käytännössä toimii?
”Palvelussa on erilaisia ominaisuuksia. Selaimella artisti pystyy jakamaan raitoja julkisesti tai yksityisesti. Mahdollisuus on jakaa valmista musiikkia tai tehdä esimerkiksi koesoittoja muusikoille. Itse olen mukana tuottajaportaalissa, jossa muusikko voi hakea apua tarvitsemaansa asiaan, oli se sitten musiikin tuotannollinen asia tai vaikka levysopimuksiin liittyvä.”
Miksi koitte, että tällaiselle palvelulle on kysyntää?
”Oikeastaan minä en sitä päätöstä tehnyt. Palvelun takana on oululainen Netsono-firma. Sieltä minua ja muutamaa muuta pyydettiin mukaan. Olen vuosien aikana nähnyt monenlaisia musiikin startupia. Tämän palvelun kohdalla kiinnostus syntyi, kun juuri tälläistä palvelua en maailmalta löytänyt ja palvelulle luulisi olevan tarvetta ja kysyntää. Systeemin helppokäyttöisyys teki vaikutuksen. Aina löytyy bändejä, jotka etsivät muusikoita tai muusikoita, jotka etsivät bändiä. Koesoiton helppous lisäksi säästää kaikkien aikaa.”
Millaisia muusikoita bändit yleisimmin etsivät? Ovatko hyvät laulajat kysyttyjä, vai jonkin muun tontin edustajat?
”Tilastotietoa mulla ei ole, mutta varmaan on aika tasaisesti etsijöitä kaikilla yleisimmillä instrumenteilla. Kovin usein se yksi lenkki kuitenkin puuttuu, ja tämä palvelu ehkä auttaa etsinnässä.”
Palvelussa voi lähestyä myös asemansa vakiinnuttaneita ammattituottajia. Miten tämä puoli toimii?
”Tuottajaportaalista voi tilata palvelun haluamaltaan tuottajalta, ja häneltä voi tilata apua haluttuun asiaan. Sen takia mukana on aika eri osa-alueisiin keskittyneitä tuottajia, joilla on omia erikoisosaamisalueita. Normaalisti näitä henkilöitä ei ole helppo lähestyä, ellei ole tuttuja oikeissa paikoissa. Tämän kuvion on tarkoitus madaltaa turhia esteitä.”
Sinulla on vuosikymmenten kokemus musiikkialalta. Miten mielestäsi vuoden 2015 demobiisit eroavat vuoden 2005 tai vuoden 1995 vastaavista?
”Demojen taso on keskimäärin kohentunut huomattavasti. Tietysti studiotekniikka on halvempaa, eli materiaali on paremman kuuloista. Mutta samaan aikaan vaatimustaso on myös noussut. Demon edellytetään olevan vähän turhankin valmista, jotta asiat liikahtaisi. Huippubiisejä ja -demoja on varmaan yhtä vähän kuin 20 vuotta sitten. Alkuun pääsee nykyään helpommin, mutta huipulle on yhtä pitkä matka.”