Tavastialla vieraillut Tinashe: Ihmiset huomaavat kyllä eron aidon ja levy-yhtiössä luodun välillä

04.04.2015

R&b-laulaja Tinashe käväisi kaksi viikkoa sitten esiintymässä Helsingin Tavastialla. Päätoimittaja Teemu Fiilin pääsi tutustumaan Urho Kekkosenkadulle paikoitettuun kiertuebussiin ja kysymään 22-vuotiaalta laulajattarelta muutaman täsmäkysymyksen.

Julkaisit juuri uuden mixtapen nimeltä Amethyst, joka on jo neljäntesi. Miksi pidän mixtapeista niin paljon?

”Rakastan sitä henkilökohtaisuutta, mikä mixtapeissa on. Minun ei tarvitse kysyä kenenkään mielipidettä selvittää sampleja levy-yhtiön kanssa, sumplia biisejä A&R-tyyppien, tuottajien ja äänittäjien kanssa. Voin tehdä kaiken yksin omassa huoneessani, joten lopputulos on paljon henkilökohtaisempi ja luonnonmukaisempi. Se raakuus miellyttää minua.”

Tuotat itse paljon biittejä omiin kappaleisiisi. Haluaisitko laajentaa osaamistasi muiden artistien tuottamiseen?

”Aivan ehdottomasti. Olisi kiva tuottaa biisejä muille artisteille. Tykkään myös musiikkivideoiden tekemisestä, joten niitäkin olisi kiva tehdä muille artisteille.”

Minkä arvelet olevan syynä siihen, että niin harvat naispuoliset artistit tuottavat itse musiikkia?

”En rehellisesti osaa sanoa, mutta minusta se on tosi harmi. Yritän aina rohkaista naisartisteja syventymään myös tuottamiseen, koska minun näkökulmastani koko homma on niin miesvoittoista. Olen koko urani aikana tehnyt hommia ehkä yhden naispuolisen äänittäjän ja yhden naispuolisen tuottajan kanssa. Se on tosi outoa.”

Olet tehnyt hommia suunnilleen kaikkien tämän hetken kuumimpien tuottajien kanssa. Ketkä heistä on suosikkejasi?

”Parhaita ovat tietysti ne, joiden kanssa kemiat menevät parhaiten yhteen. Eli Boi 1Da, joka tulee Torontosta ja on yksi maanläheisimmistä tyypeistä. Sade-yhtyeen Stuart Matthewman kertoi ja opetti minulle mielettömiä juttuja. Lisäksi Nez & Rio, Ryan Hemsworth, ja niin monia muita.”

Millaista on ollut tehdä hommia Blood Orange -mies Dev Hynesin kanssa?

”Oi, Dev! Kuinka voin unohtaa hänet! Hän on myös yksi kaikkien aikojen kivoimmista tyypeistä. Teimme hänen kanssaan joku 4–5 biisiä, jotka jäivät kuitenkin pois levyltä. Äänitin nimittäin melkein 200 biisiä levyä varten. Mutta halusin että Dev Hynes on mukana jollain tavalla, ja olin nähnyt hänen soittavan Coachellan keikalla kitarasoolon. Tajusin että sellaisen tarvitsen levylleni. Levyä tehdessäni keksin että Bet– ja Cold Sweat -biisien välissä pitäisi olla kitarasoolo, joka johtaa edellisestä seuraavaan. Lähetin hänelle biisin ja hän lähetti minulle kitarasoolon siihen. Olin ihan ’jjjeeeeees’.”

Kun sävellät biisiä, onko sinulle mielessä joku tietty ihminen jolle laulua teet?

”Yritän pitää mielessä fanini, mutta jos ollaan tyäysin rehellisiä, teen juuri sellaista musaa, mitä itse haluaisin kuulla. Siinä mielessä seuraan vaistojani: jos minusta biisi on tosi hyvä ja haluan kuunnella sitä uudestaan ja uudestaan, silloin se on riittävän hyvä.”

Musiikkisi on paikoin hyvin tummaa ja synkkää. Miksi haluat tuoda tuon puolen itsestäsi esille?

”Olen aina ollut kiinnostunut vähän aavemaisista jutuista, tummasta ja tunnelmallisesta menosta. Se muodostaa kiinnostavan ristiriidan minun persoonani kanssa. Kun olen tällainen ystävällinen, valoisa ja söpö tyyppi mutta musiikkini on tällaista.”

Mikä on kaikkein ikävintä kiertämisessä?

”Se, että pääsen kaupunkeihin, joissa en ole koskaan käynyt, mutten pääse näkemään niitä. Tulet soittamaan keikan, ja sitten lähdet. Ei ole mahdollisuutta viettää aikaa paikoissa, joissa haluaisin.”

Mikä on kaikkein hauskinta kiertämisessä?

”Että näkee faneja toisella puolella maailmaa, jotka osaavat kappaleesi sanat ulkoa. Se on uskomatonta.”

Pidätkö enemmän studiotyöstä vai keikkailusta?

”Molemmilla on puolensa. Rakastan äänittämistä, koska olen luova ihminen. Rakastan luoda jotain tyhjästä. Siinä on haastetta. Mutta toisaalta ei ole mitään esiintymisen vertaista, ja sen energian jonka saan yleisöstä esiintyessäni.”

Mikä on päällimmäinen ajatus silloin, kun kävelet lavalle?

”Ei siinä oikein mitään ajattele. Yrittää vain saada yhteyden yleisöön, katsoa niitä silmiin ja nähdä niiden innostuksen.”

Olet nuorempana näytellyt tv-sarjoissa ja joissain elokuvissakin. Miksi lopetit sen?

”Luulen että tulevaisuudessa tulen tarttumaan siihenkin vielä, mutta nyt olen tosiaan ottanut näyttelemisestä askeleen poispäin hyvin tietoisesti. Tein sen jo 16-vuotiaana, koska halusin että minun musiikkini otettaisi vakavasti. Se ei ole jotain mitä minä vain kokeilen. Tyyliin ’teenpä levyn, niin katsotaan miten se menee. Ehkä joku pitää siitä!’ (hassulla äänellä). Musiikki on minulle paljon tärkeämpää joten haluan panostaa siihen täysin. Ja sitten kun olen tosi tunnettu nimi, voin vaikka palata takaisin näyttelemiseen. Voit näytellä vanhemmassa iässä.”

Miltä tuntuu, kun ihmiset vertaavat sinua Aaliyahiin?

”Pakkohan se on ottaa kohteliaisuutena, koska hän on legendä ja suuri vaikuttajani, jota arvostan muusikkona ja artistina. Mutta tietysti lopulta haluaisin olla tunnettu vain omana itsenäni, ja tietnkin vertailut haihtuvat sitä mukaan kun ihmiset oppivat tuntemaan minua. Mutta onhan se imartelvaa.”

Olit joitakin vuosia sitten Stunners-tyttöbändissä. Miksi sooloartistina oleminen on parempi valinta?

”Bändissä olemisessa on ehdottomat etunsa. Sinuun kohdistuu paljon vähemmän paineita, jos hommat eivät onnistukaan. Silloin se ei ole minun vikäni, koska minä en tee päätöksiä. Lisäksi on muita ihmisiä joiden kanssa saa tehdä esimerkiksi haastattelut, joten sinulla on aina seuraa vaikka matkustaessasi. Mutta sooloartistina oleminen on minulle paljon palkitsevampaa, kun saan tehdä sellaista musiikkia kun haluan, pukeutua niin kuin haluan ja tehdä sellaisia videoita kuin haluan. Tuon takia soolona oleminen on ehdottomasti sen arvoista. Kuulijat huomaavat kyllä sen eron, kun jokin asia tulee aidosti siltä ihmiseltä joka tekee musiikin, eikä se ole hänelle levy-yhtiössä luotua.”

Mikä on lempilevysi juuri nyt?

”Olen kuunnellut paljon Draken uutta levyä ja Big Seanin uutta levyä. Eilen sain Kendrick Lamarin uuden levyn, mutta siitä minulla ei vielä suosikkibiisiä, kuuntelin sen vasta kerran. Mutta suosikkikappaleeni tällä hetkellä on pakko olla Know Yourself Draken uudelta levyltä.”

Lisää luettavaa