”Tultiin nostamaan aitopäät varjopenkeiltä tanssilattialle” – haastattelussa Mouhous

Jyväskyläläinen Mouhous on uuden aallon rap-yhtyeitä.

Mikko Kaunisto

Mouhous julkaisi viime viikolla uuden ep-levyn Crackstreetboys. Kysyimme, että mistä palasista Mouhous oikein muodostuu. Tsekkaa Monakon, Van Hegenin, Axel Cashin ja Super Duven tunnelmat alta. EP-levy löytyy useimmista suoratoistopalveluista.

Mistä Mouhousissa on kyse?
”Monako: Tultiin nostamaan aitopäät varjopenkeiltä tanssilattialle.
Van Hegen: колбасня
Axel Cash: Rajojen rikkomisesta, oman itsensä toteuttamisesta ja elämäntavasta. Halutaan tehdä sitä mistä tykätään ja luoda siitä myös työpaikka!
Super Duve: Gang”

Jäsenillä on myös muita musiikkikuvioita. Kuinka tärkeä Mouhous on?
”Monako: Nyt on tullu enemmän keskityttyä tähän mouhoomiseen, mutta kyllä sitä sooloa ja muita juttuja on tulossa. Sit ’syssymmällä’.
Axel Cash: Omalla kohdallani Mouhouksen projekti on ilman muuta ykkönen. On erittäin siistiä olla mukana jossain, jossa näkee niin paljon potentiaalia.
Super Duve: Tässä on soolohommat vähän olleet hyllyllä sen takia, että riittää aika molemmille bändeille (Korstoraatio). Ei tämä mikään sivuprojekti ole.”

Millainen projekti ep:n äänitys oli?
”Monako: Alkuvuodesta jouduttiin tapaa joko viikonloppuisin tai alkuviikosta, joka oli välillä helppoa ja välillä rankkaa. Joskus saatiin biisi melkein yhdessä päivässä, kun taas joskus ambulanssi joutui keskeyttämään studio-illan. Vichyä meni, paljon.
Axel Cash: Emme miettineet EP:n konseptia liikaa etukäteen, vaan se muodostui luonnollisesti levyn edetessä. Tehtiin pari biisiä heti alussa, kuunneltiin niitä ja päätettiin, että meidän on pakko tehdä tämä. Tällä riittää. Aina ei ollut helppoa, mutta kyllä se aina lopulta palkitsee. Nyt vuosi sen jälkeen platta on pihalla ja jengi mouhoo mukana keikoilla. Shit is real!”

Miten Mouhous-soundi kypsyy?
”Van Hegen: Kaikki lähtee sumuisesta ideasta tai tunnetilasta, joka halutaan välittää kuuntelijalle. Me tehdään musiikkia seuraamalla intuitiota, eikä hirveämmin välitetä, mihin genreen kappale lopuksi tuomitaan.
Super Duve: Curettumalla.”

Mouhousin musiikki on eittämättä modernia ja erottuvaa Suomen mittakaavassa. Mitä haluaisitte lisää Suomen musaskeneen?
”Axel Cash: Mä en tiedä mitä pojat haluaa, mutta itse ainakin haluisin nähdä enemmän kokeellisia juttuja biiseissä ja nähdä enemmän jengin omaa persoonaa. Vaikka sitten tekisikin just niitä trendijuttuja mitä muutkin.
Super Duve: Mouhousta.”

Tiedotteella kerrotaan, että lyriikkanne sisältää ”hämärän kieroa lyyrista tematiikkaa”. Millaisista aineksista syntyy täydelliset rap-sanoitukset?
”Axel Cash: Mouhouksen bootcampeilla. Suljetaan koko posse yhteen taloon muutamaksi päiväksi,
treenataan, syödään ja tehään hommia. Tarkkaa reseptiä en halua valottaa enempää.”

Entä mitä musiikillisia vaikuttajia teillä on?
”Monako: Kyllä ite on tullu seurattua Gucci Mane:n jalanjälkiä samalla kun pumppaan Van Hegenin Spotify soittolistoja.
Axel Cash: Omalta kohdalta löytyy liuta tuottajia, vaikkapa Dr. Dre ja Dj Premier kun aloitin hommat. Sen jälkeen oppinut tykkäämään uudemmista trap-kauden kokeista kuten Mike Will Made It ja Lex Luger. Suomalaisista pakko lisätä vielä Ameeba ja RoopeK.”

Olette kotoisin Jyväskylästä, mistä on tullut viime aikoina monia todella lupaavia nimiä. Mikä Jyväskylässä on niin maagista, että siellä riittää lahjakkaita räppäreitä?
”Axel Cash: Jyväskylän taso on aina ollut korkea, joten alisuoritumiselle ei ole tilaa.
Jengi kyllä näkee täällä teetkö sä sun musaa ittes vai muiden takia!
Super Duve: Tai sit juomavesi.”

Julkaisitte juuri uuden ep:n, mutta mitä muuta Mouhousilta voi vielä odottaa?
”Axel Cash: Elokuvaa, kirjasarjaa ja cameota Linnan juhlissa. Me aiotaan tehä tää!”

Päivitys: Axel Cashin nimi korjattu.