Levymoguliksi palkattu Pyhimys: ”Johannalle ei kannata tuoda sellaista räppiä, jonka tavoite on hallita listoja”

20.09.2013

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että Mikko ”Pyhimys” Kuoppala on palkattu Universal Musicin alaisuudessa toimivan Johanna Kustannuksen tuotantopäälliköksi. Hän aloittaa toimessa lokakuun alussa. Kysyimme sähköpostitse Pyhimykseltä pari levyfirmateknistä asiaa.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Heikki Kuula (Ruger Hauer)

Sanoit HS:n haastattelussa, että haluat ”säilyttää Johanna-yhtiön hengen, mutta niin, että se ei ole vain nostalgiaa vaan tätä päivää”. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

”Itsehän olen syntynyt vuonna 1981, joten käsitys hengestä ei ole omakohtainen. Toiseksi henki ei koskaan ole mitään konkreettista, eikä konkrettinen työ ole vielä alkanut. En siis tiedä, miten tulen tämän toiveeni toteuttamaan. Ennakkoluulottomuus ja pitkäjänteisyys ovat tärkeitä arvoja, kaupallinen menestys ja volyymi ei niinkään.”

Markkinoilla on runsaasti erityylistä hiphopia. Itsekin vaikutat eräänlaisia ääripäitä edustavissa Teflon Brothersissa ja Ruger Hauerissa. Millaisesta räpistä olet itse nyt erityisen kiinnostunut?

”Räpin osalta olen joko hyvin kaikkiruokainen tai nirso, riippuu puhutaanko siviilimusamausta vai ammatillisemmasta kulmasta. Johannalle ei kannata tuoda sellaista räppiä, jonka tavoite on hallita listoja. Teksti on se, johon kiinnitän ensimmäisenä huomiota, ja sen osalta on vielä paljon maisemia maalaamatta.”

Levy-yhtiöt ovat nykyään varovaisempia kuin koskaan uusien kiinnitysten suhteen. Onko sinulla paineita tuoda taloon myyviä nimiä?

”On, totta kai. En mieti niin paljon voittoa, mutta tappioitakaan ei haluaisi tehdä. Kaupallinen ajattelu ei ole itselleni ominaisinta, mikä voi olla työssä vahvuus ja heikkous. Kumpi, se jää nähtäväksi. Mutta ainahan paineita on. Hyvä niin.”

Artistikentällä näyttää olevan sellainen raakajako, että muutama ison profiilin Cheek-henkinen kansansuosikkiartisti myy paljon ja iso nippu marginaalissa olevia, taiteellisesti kunnianhimoisempia nimiä tekee musiikkia lähinnä harrastuksena. Uskotko, että rajoja rikkovasta artistista voi edelleen tulla suosittu?

”Tarkoitatko ’Cheek-henkisellä’ artistia nimeltä Cheek? Muuthan eivät myy, vaikka samaan ryhmään niputetaankin. Kahtiajako yksi vs. muut on aika keinotekoinen, joskin ainakin mediahuomion perusteella olemassa. Taiteellisesti kunnianhimoinenkin osuu silloin tällöin johonkin isompaan hermoon, ja uskon, että se on mahdollista genrestä riippumatta. En ole kuitenkaan varma, onko se paras tavoite musiikintekijälle.”

Mikä artisti tai yhtye Johannan kunniakkaasta historiasta on erityisesti mieleesi?

”Leevit.”

Lisää luettavaa