Vaihtoehtomusiikin H2Ö-festivaali alkaa huomenna – Järjestäjä kertoo, kuinka haastavaa uuden festarin toteuttaminen on

17.07.2014

Festarijärjestäjän arkeen kuuluu trooppisia ukkosmyrskyjä, kriisipalavereita ja jatkuvaa taistelua viranomaisten kanssa. H2Ö-festivaalin tuottaja Tuomas Sara tietää, kuinka kunnon bileet järjestetään.

Teksti: Susanne Salmi

Festarikartta menee uusiksi tulevana viikonloppuna, kun upouusi H2Ö-festivaali valloittaa Turun. Vaihtoehtoista kesäjuhlaa vietetään Ruissalon vanhalla telakka-alueella heinäkuun puolivälissä. Esiintyjäkatraassa on monenlaisia tapauksia Islajasta Pietarin Spektaakkeliin ja Hawkwindistä Ristoon.

Karkeloita ovat järjestämässä samat hahmot, jotka taannoin pyörittivät kulttimaineeseen noussutta Ilmiö-festivaalia. Vuonna 2009 perustettua festaria järjestettiin viiden vuoden ajan turkulaisessa Uittamon tanssipaviljongissa. Tänä vuonna Ilmiö saa kuitenkin väistyä tekijöidensä uuden projektin tieltä.

H2Ö-festivaalin tuottaja Tuomas Sara kertoo, että uudet festarit tarjoavat tekijöilleen uusia haasteita. Mukana on Ilmiö-aikoja enemmän kansainvälisiä esiintyjiä. Suurin muutos liittyy kuitenkin juhlien sijaintiin.

”Bongasin ensin paikan. Ollaan käyty ajelemassa autolla pitkin Turkua ja katseltu vanhoja teollisuuskiinteistöjä. Kun paikka kolahti, uuden festarin pyörät lähtivät pyörimään”, Sara kuvailee H2Ö:n taustoja.

Ruissalon telakalla luonto ja meri kohtaavat teollisuusromantiikan. Erityislaatuisen paikan käyttöön saaminen on vaatinut järjestäjiltä melkoisia ponnisteluita.

”Aikamoisen jännityksen ja paineen kanssa on jouduttu elämään. Olen ollut valehtelematta kymmenien virkamiesten kanssa tekemisissä”, Sara huokaa.

Tuottaja on saanut viime vuosien aikana kovia oppitunteja byrokratiasta. Kireimmät säädökset saavat Saran puistelemaan päätään, mutta kaiken kanssa oppii elämään. Kokemus on opettanut, mikä onnistuu ja mikä ei.

”Tietysti tulee hulluja visioita, mutta enää ei tarvitse mennä pelastuslaitokselta kyselemään, voidaanko hypätä laskuvarjolla paikkaan, jossa on ihmisiä alla.”

Festarien järjestäminen on tasapainoilua sekopäisen taiteellisuuden ja tiukan budjetin välillä. Lisäksi tarvitaan luovuutta, stressinsietokykyä ja taitoa tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Kriisipalavereilta on mahdoton välttyä. Viimeksi sellaiseen ajauduttiin, kun ranskalainen Gong perui odotetun esiintymisensä.

”Hermojen pitäisi olla rautaiset, niin kovan stressin ja epävarmuuden alla tehdään töitä”, Sara toteaa.

Lisäksi homma vaatii pitkäjänteisyyttä. Seuraavan kesän festivaalia aletaan järjestää heti, kun edellisestä on selvitty. Tähän mennessä touhusta ei ole voitu maksaa palkkaa, vaan valtava projekti toteutetaan täysin vapaaehtoisvoimin. Tekijät ovat mukana rakkaudesta musiikkiin ja tapahtumajärjestämiseen.

Tavoitteena on toteuttaa kokonaisvaltainen elämys, joka tarjoaa ihmeteltävää kaikille aisteille. Mutta ehtiikö tuotantotiimi itse nauttimaan työnsä tuloksista?

”Teen käytännössä ongelmanratkaisua festivaalien ajan. Koko ajan pitää ratkaista jotain. En elättele kovin suuria toiveita, mutta jos kaikki menee hyvin, voisin mennä katsomaan muutaman keikan”, Sara pohtii.

Palkitsevimmat hetket häämöttävät vasta aivan loppusuoralla.

”Ensin täytyy purkaa kaikki, mutta sitten vaihdetaan vapaalle. Siinä voi mennä päivä jos toinenkin. Sitten meillä on omat festarit.”

TOP 5: Tuomas Saran unohtumattomimmat hetket festarijärjestäjänä

1. ”Vuonna 2011 Ilmiössä raivosi ukkosmyrsky. Siihen liittyi paljon kauhua ja epätoivoa ja sittemmin riemua, kun huomattiin, ettei myrsky lannistanutkaan meininkiä. Nicole Willis liukastui mutaisessa rinteessä ja oli hieman ärsyyntynyt.”

2. ”Ilmiö myytiin ensimmäistä kertaa loppuun vuonna 2011. Kytättiin tietokoneella ja päivitettiin ruutua kunnes nähtiin, että nyt meni viimeinenkin lippu.”

3. ”Future Sound of Londonin Garry Cobain oli esiintymässä vuonna 2012. Hän on hyvin eksentrinen henkilö – saattoi soittaa kesken kaiken ja sanoa, että nyt tarvittaisiin kolme sitruunaa ja purkki hunajaa.”

4. ”Takaiskut. Joskus tuntuu siltä, että homma peruuntuu täysin ja kuukausien työltä lähtee pohja pois. Aina on kyllä jotenkin selvitty.”

5. ”Se fiilis, joka tulee, kun festarit menevät hyvin. Se on sellainen tunne, jota en ole saanut koskaan mistään muusta kokea. Uskomaton yhteishenki ja rakkauden ilmapiiri.”

Artikkeli on julkaistu Rumbassa 6/14. H2Ö-festivaali järjestetään 18.–19.7.