”Vain kosmisen kaunis musiikki ja loputtomasti työtapoja sen tekemiseen” – ensiesityksessä Stiletti-Anan musiikkivideo

Stiletti-Ana

Stiletti-Ana julkaisee soolodebyyttinsä 4. syyskuuta 12-tuumaisena vinyylinä ja kahta viikkoa myöhemmin digiformaateissa. Stiletti-Ana, oikealta nimeltään Ilari Larjosto, on toki tuttu hahmo muun muassa Jessen ja Tähtiportin riveistä sekä studiotyöstään, joten onkin korkea aika astua parrasvaloihin myös itsenäisesti.

Levyn avaavasta Universe Carrier -kappaleesta on työstetty musiikkivideo, joka saa ensiesityksensä nyt Rumban sivuilla.

”Raita on loputonta pystysuuntaista nousua, kiitos samean melodian ja laukkaavan bassolinjan. Perkussiot tulevat esiin hiljalleen ja tuloksena on täyteläisesti kerrostettu ja erittäin tanssittava biisi, joka on yhtä paljon velkaa niin krautrockille kuin diskolle”, saatteessa kirjoitetaan kappaleesta.

Ennen videon pariin siirtymistä Stiletti-Ana saa vastata tekosistaan haastattelun muodossa.

Minkälaiseen musiikilliseen jatkumoon sijoittaisit mini-lp:si?

”Lp:ni musiikki on jatkumoa kaikelle, mitä olen koskaan tehnyt ja pikemminkin aloittaa uuden jatkumon kuin jatkaa jotain vanhaa. Asioiden julkaiseminen on paras tapa saattaa asioita pois päiväjärjestyksestä, koska aina kun julkaisee jotain, joku teos tulee valmiiksi ja voi siirtyä seuraavan pariin. Jotkut lp:ni kappaleet ovat osiltaan jopa aika vanhoja, kappaleiden viimeisteleminen ja julkaiseminen tuppaa vain helposti – ainakin omalla kohdallani – olemaan aikaa vievä prosessi.”

”Kyseessä lienee sellainen jatkumo, jossa jatkan keskenäni suuremman teoksen työstöä käyttäen rakennuspalikoina kaikkea sitä, mitä olen itsestäni antanut muiden projekteihin ja toisaalta sitä, mitä olen muiden kanssa työskennellessä heiltä varastanut.”

Tuntuiko Stiletti-Ana luonnolliselta aliakselta käyttää tämän julkaisun yhteydessä? Musiikkityyli kun poikkeaa Jessestä.

”Mielestäni kaiken tekemäni musiikin voi julkaista Stiletti-Anan aliaksella. Stiletti-Anan nimi on toki lanseerattu ensimmäistä kertaa Jesse-yhtyeen parissa, mutta en koe johtavani ketään sillä harhaan, koska onhan pohjimmiltaan kaikki tekemäni musiikki lähtöisin samasta ihmisestä.”

Voiko soolodebyyttiä pitää jonkinlaisena Stiletti-Anan aikuistumisriittinä Jessen anarkistisesta syntikkahurjastelusta?

”Itseasiassa Jesse-yhtyekin on jo aikuistunut huomattavasti jäsentensä nuoruusiän tekeleistä. Sen huomaa, jos kuuntelee alkutaipaleemme julkaisuja ja vaikkapa vuosi sitten ilmestynyttä, hyvinkin aikuiseen makuun sopivaa Music for Emotions vol. 1. -äänitettä. En silti koe aikuistuneeni, vaan päässeeni lähemmäs sitä ilmaisua, johon olen aina pyrkinyt ja johon pyrin jatkossakin.”

Levyn julkaisijana toimii I’m a Cliché, joka on arvostetun dj:n Cosmo Vitellin pyörittämä yhtiö. Miten I’m a Cliché valikoitui Stiletti-Anan kodiksi?

”Julkaisin taannoin Enderin (Hannu Nieminen) kanssa teknosplitin ja lähetin kyseisen splitin I’m a Clichén Cosmo Vitellille. Hän piti splitillä julkaistuista kappaleistani ja kysyi, olisiko minulla jotain julkaisematonta materiaalia. Lähettelin erinäisiä kappaleita kutakuinkin vuoden ajan Cosmolle, ja lopulta niistä muodostui lähes vahingossa jotakuinkin täysipitkä lp.”

Kuinka tutuksi Cosmo Vitelli tuli tämän projektin aikana?

”En voi sanoa tuntevani miestä kovinkaan hyvin. Nähdäkseni hänellä on hyvä musiikkimaku, ja hän on raskaassa sarjassa painiva musiikkidiggari ja dj. Se on mielestäni hyvä lähtökohta levy-yhtiön pyörittämiseen.”

Suomalaisesta konemusiikista kertova Machine Soul -dokumentti on ohjelmistossa syksyn Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla. Larjosto vilahtaa muutamaan otteeseen leffassa ja sen soundtrackiltä löytyy Stiletti-Anan ja Randy Barracudan kimppabiisi. Joko olet nähnyt dokumentin ja minkälaisia ajatuksia se herätti?

”Näin elokuvan, ja pidin siitä kovasti. Se oli varsin lämminhenkinen ja positiivinen, ja dokumentin henkilökuvat vastasivat hyvin omia käsityksiäni sen esittelemistä henkilöistä.”

Helsinki tuntuu elektronisen musiikin ja teknon saralla melko virkeältä kaupungilta tällä hetkellä, jaatko mielikuvani?

”Elektroninen musiikki ja tekno ei ole vähään aikaan ollut kovinkaan virkeää oikeastaan missään päin maailmaa, joten siinä mielessä jaan mielikuvasi täysin.”

Koetko, että tällaisella musiikilla olisi sijaa Suomessa myös Lil Tonyn valtakunnan (Kaiku, Kuudes linja, Ääniwalli) ulkopuolella?

”Musiikkini sopii kiistatta myös kehittyviin maakuntiin.”

Stiletti-Analla on seuraavaksi ohjelmassa kimppa-ep Trevor Deep Jr:n kanssa.

”Trevor Deep Jr:n kanssa työskentely oli hauskaa ja huoletonta, koska emme yrittäneet keksiä pyörää uudestaan. Kappaleet ovat syntyneet hetkessä ja äänitetty livenä sisään. Niissä on erittäin korkeatasoinen ja tuhti äänenlaatu, joka saa klubien kivijalatkin tanssahtelemaan.”

Suomenlinnan studiossa työskentelyn, soolomateriaalin ja edelläkin mainittujen yhteistyöprojektien lisäksi vaikutat Jessessä, Tähtiportissa ja välillä myös K-X-P:ssä. Milloin nukut?

”Koen, ettei aikani riitä, mutta pärjään aikalimbossa kohtalaisen hyvin. Siihen auttaa se, että antaa periksi eikä aseta itselleen deadlineja. Pidän usein kollegoideni stressiä esimerkiksi levyjen valmistumisesta turhana. Se on nähdäkseni aivan yhdentekevää tuleeko joku levy kauppoihin kuukauden vai puolen vuoden päästä. Ei vaikuta isommassa mittakaavassa mitenkään. Siksi pyrin omien projektieni parissa eroon deadlineista. Hommia tehdään aina silloin, kun on aikaa ja voimia. Sillä tavoin pystyn tekemään ja hallinnoimaan useampaa isompaa kokonaisuutta samaan aikaan.”

”Veikkaan, että tekisin vielä enemmän julkaisuja soolona sekä yhtyeitteni kanssa, jos olisin sellaisessa tilanteessa, ettei toimeentuloni riippuisi niin paljon muille tekemistäni studiotöistä. Musiikkiani ei johdata inspiraatio. On vain kosmisen kaunis musiikki, loputtomasti erilaisia työtapoja sen tekemiseen ja kanavoimiseen sekä pyrkimys niiden työtapojen täydelliseen hallitsemiseen. Musiikkia on tehtävä paljon ja koko ajan ja mielellään niin monesta eri lähtökohdasta kuin mahdollista. Välillä syntyy riffien kuningas ja välillä täyttä paskaa.”

”Nukkumisesta en yleensä suostu tinkimään, tykkään mennä nukkumaan ennen puoltayötä ja pyrin nukkumaan vähintään kahdeksan tuntia yössä.”

Nyt ensiesityksen saava video on isäsi Harri Larjoston käsialaa. Hänen ansiolistansa mediataiteen parissa on mittava. Minkälaista oli työskennellä hänen kanssaan?

”Työskentely oli helppoa ja hauskaa. Tulen erittäin hyvin toimeen isäni (ja äitini) kanssa ja arvostan hänen taidettaan suuresti. Kuvasimme videon vanhempieni kesämökillä.”

Harri Larjosto tunnetaan myös yhteiskuntakritiikistään. Osaatko arvella, kuinka huolissaan hän on Suomen poliittisesta ilmapiiristä?

”Tiedän huolen olevan suuri ja täysin aiheellinen. Tiedän kuitenkin, ettei huoli ole henkilökohtainen ja hän saa yönsä nukuttua rauhassa.”

Mitkä olivat fiilikset, kun näit valmiin videon?

”Vähän samanlainen fiilis kuin tilaisi suosikkipizzeriassaan pizzan ja tietää jo valmiiksi, mitä saa, mutta silti innostuu saadessaan herkun eteensä.”

Onko Stiletti-Anan lp:tä tulossa myyntiin myös suomalaisiin levykauppoihin?

”Uskoisin näin. Levykaupat voivat tilata levyä jakelijalta Kompaktilta. Uskaltaisin väittää, että sitä tullaan kaupittelemaan Suomen laajuisesti ainakin levykauppa Äx -liikkeissä.”

Viime hetken vinkit kuuntelijalle ennen play-napin painallusta?

U press play, I go to Bahamas. C u dere.

Katso Stiletti-Anan Universe Carrier alta: