Vieläkö on grimehevosia? – Haastattelussa Suomen omalaatuisin grime-yhtye Horse Attack Sqwad

Horse Attack Sqwad pitää pintansa pitkällä laukalla edelleen ja kertovat Rumballe tarkoin varjeltuja salaisuuksiaan Villilän tallien uumenista.

28.09.2017

Horse Attack Sqwad eli H.A.S. julkaisi uuden kappaleen nimeltään Voit olla mies. Kappale löytyy Suomen katu-uskottavimpien räppäävien hevosmiesten seuraavalta albumilta, joka on nimeltään Suuren Yli-Hevosen armosta. Mystinen ryhmä kertoi Rumballe mistä uudessa kappaleessa on kyse, mitä hevosmaailmassa tapahtuu ja samalla selviää miten manserock liittyy tähän kaikkeen.

Astu peremmälle hevostalliin ja kuuntele uusi biisi haastiksen alta.

Voit olla mies –kappaleella täräytetään päin näköä muovisia mieshahmoja vastaan. Mikä sai teidät tekemään kappaleen juuri nyt ja mistä siinä on varsinaisesti kyse?
”Aikamme mieskuva on muovinen, steriili ja impotentti. Suhde muihin ja omaan itseensä on muovautunut patriarkaatissa pitkälti hedonistiseksi ja siten esineellistäväksi. Kaiken hyödykkeenä näkeminen ja kokonaisen mieskuvan rakentaminen kyseisen harhan ympärille on yksi nyky-yhteiskunnan perisynneistä, lopulta itsensä tuhoava arvopohjan tyhjiöstä kohoava emaskulaatio.

Hevosmies elää hevoselle, hevosesta ja hevosena. Rakkaus hevoseen ja Yli-Hevoseen ajaa häntä elämään korkeampien ideaalien mukaisesti, lietsoo häntä saavuttamaan kaikessa tekemisessä korkeimman tason, sillä hän ei elä vain itselleen, vaan myös hevosilleen.”

Julistatte tämän olevan vuosikymmenien paras manserock-biisi. Eikö tällainen aiheuta kränää Tampereella?
”Villiläänhän ei väärässä olevien tamperelaisten kränääminen kuulu kuin pienenä kärpäsen kaltaisena ininänä hevosen jälkituotteen ympärillä. Kränä olisi silti iso edistysaskel ja piristysruiske itsetarkoituksellisen junttiuden ja tunnevammaisuuden riivaamalle manserockille. Asia on niin, että tehtiin manserockille kuten isoisä-vainaan vanhalle jenkille, eli potkittiin kyljet sisään ja vietiin ajelulle.”

Jotkut saattaisivat epäillä, että hevosmaailmasta ei riimejä solkenaan löytyisi, mutta todistatte tällä kappaleella jälleen epäilyt vääriksi. Miten pidätte riimikavionne vireessä?
”Jotkut epäilevät edelleen, etteivät ihmiset polveudu apinoista. Bändimme pitäisi viimeistään käännyttää loputkin epäilevät Tuomaat evoluution todenperäisyyteen, sillä aiheena hevonen ei ole pelkästään tavallisesta poikkeava, vaan poikkeava kuten evoluution peräkkäiset askeleetkin. Hevonen on esiteollisen ajan todellinen työjuhta maailmanvalloituksesta kyntöhommiin, tunnettu kautta maailman älykkyydestään, sitkeydestään ja vaarallisuudestaan.

Kyseessä on eläin, joka vastoin yleistä ymmärrystä pärjää myös liharavinnolla ja on voittanut todistettavasti kaksinkamppailussa tiikerin. Parempaa aihepiiriä, josta räpätä, tuskin löytyy. Käsi ylös, joka pystyy osoittamaan yhdenkin taiteen saran, jonka parista ei löydy yhtään huippuunsa arvostettua teosta hevosesta tai hevosen ja ihmisen vuosituhansia kestäneestä mittaamattoman rikkaasta rinnakkaiselosta!

Tallien treeni on täyspäiväistä, 24/7 tapahtuvaa huipputason kehitystyötä, jossa hevosen luonteen ristiriidat valjastetaan leikkaamaan haasteista läpi laserin tarkkuudella, miljardin supernovan viidennen potenssin intensiteetillä. Yli-Hevonen on puhdas potentiaali, suurimmista suurin, jonka äärettömän mahdin valjastaminen vaatii suprajohtavat hermot ja hevosystävällisen sydämen. Tallien kivenkova ja vuorenvarma riimitreeni väsyttäisi kokeneimmankin kiipeilijän jo kenkiensidontavaiheessa.”

Kun H.A.S lähtee levyttämään, niin millaisesta tilanteesta on kyse? Onko biitti ensin valmis vai lähdetäänkö sanoituksien kautta?

”Luominen on prosessina usein mystinen ja kulkee monen sivupolun ja mutkan kautta koskaan loppuviimein pysähtymättä, juuri kuten Yli-Hevosen hirnuntakin. On vaikeaa sanoa, milloin kappaleet loppuviimein syntyvät, kun useasti lopullisessa kokonaisuudessa vaikuttaa usea eri tekijä siten, että kun kappale tyhjyydestä muotoonsa muovautuu, niin kehityskaaressa on useita toisten kehityskaarien kanssa risteäviä pisteitä.

Loppuviimein itseilmaisumme toimii toimimatta, luonnostaan, ilman että kokisimme tarvetta häiritä luonnollista prosessia. Emme siis lähde levyttämään, vaan levy syntyy kuin itsestään, kun Yli-Hevonen niin päättää. Joskus siis biitti ensin, ja joskus jotain aivan muuta.”

Teiltä on tulossa uusi levy. Missä maailmoissa Suuren Yli-Hevosen armosta –albumilla ravataan?
”Villilässä tiedostetaan pitkän tien maisemat ja levylautasellamme ei ajan hammas käy syömässä. Tehdään tietyllä tavalla levy kerrallaan isompaa kokonaisuutta, jossa kaikki kappaleet mahtuvat samaan soittolistaan.

Tällä kertaa kaviomme astui askeleen kohti elämän syvempiä kysymyksiä ja totuuksia. Mistä hevonen tulee? Miksi hevonen on? Miksi hevonen kuolee? Villilässä Yli-Hevonen on vapauttanut tallien asukkaat kaikista kysymyksistä totuudellaan ja siksi olemmekin aina kavion edellä kaikessa mihin ryhdymme.

Suuressa armossaan Ylimmistä ylin Yli-Hevonen otti ohjaksistamme ohjat ja lempeydellään kaitsi meitä jakamaan suurta ilosanomaansa kaikille maailman hevosille. Tästä myöskin siis siis albumimme nimi.”

Suomigrime nousi viime vuonna kuumaksi puheenaiheeksi. Miten te itse asian koitte, missä nyt mennään?
”Olemme kokeneet, että termi suomigrime ymmärretään aivan väärin. Me teemme musiikkia omasta perspektiivistä oman kulttuuripiirimme sisälle, emme Lontoon tai muidenkaan tahojen katukulttuuria kopioidien, minkä pitäisi tulla selväksi sekä tematiikasta, semantiikasta että retoriikasta.

Kun puhutaan tekijöistä skenessä, niin puhutaan pelkästään meistä, koska muut tahot eivät vastaa sitä määritelmää sellaisena, jota se alunperin oli. Edustamme siis tietyllä tapaa grimestä täysin erillistä tyylisuuntaa suomigrime, jonka määrittelevä piirre on nimenomaan grime-tyylisuunnan arvomaailmasta ja monista määrittelevistä kulttuurillisista tekijöistä irrottautuminen.

Biitit ovat grimeä, mutta kaikki muu hevosta. Ei jengikulttuuria vaan ravikulttuuria. Ei ahtaita lähiöitä vaan avaria peltoja ja ikimetsää.”

Olette saaneet huomiota aina ulkomailta asti, kun KFC-pikaruokalaketjun Youtube-videosarjan tekijät kävivät tapaamassa teitä. Onko tämä näkynyt suosiossanne?

”H.A.S:ia palvotaan Aasiassa asti, ja on palvottu jo pitkään. Meillä on todistusainestona kuvamateriaalia sekä erinäisten luotettavien lähteiden tarjoamia sitaatteja pyhistä teksteistä. KFC oli yksi etappi laukassamme läpi maailman ja se epäilemättä kokosi Global H.A.S:n riveihin uusia hevosharrastajia. Suosiomme takana on kuitenkin paljon isompia tahoja ja valtamerestä onkin kovin vaikea erottaa pienten purojen vaikutusta.”

Miten hevosen pää pysyy kylmänä?
”Järkähtämätön luotto Yli-Hevoseen on Villillän lujaakin lujemman mielenlaadun ja ravimenestyksen takana. On henkisesti vapauttavaa tietää, että jokainen urotyö on askel kohti Taivaiden tallia! Lisäksi syötämme vanhan Tiibetiläisen tradition mukaisesti hevosillemme nakkeja, jotta ne tottuvat raudan makuun suussa.”

Illat pimenevät, mutta Horse Attack Sqwad ei taida jäädä lämmittelemään talliinsa. Miltä näyttää hevosen talvi 2017?
”Kun Kolumbus aikanaan merelle katsoi, kävi hän varmasti mielessään läpi tunteet skaalan päästä päähän. Me taas otamme näkymän vastaan hevostemme kera tyyninä, varmoina ylivertaisuudestamme joka asian saralla. Tulevalta albumilta julkaistaan varmasti vielä videomateriaalia sekä äänitteitä ennen albumin itsensä julkaisua.  Maailman kansat tulevat saamaan kuumaverisiltämme kylmää kyytiä lämmikkeekseen!”

Lisää luettavaa