Robert Mapplethorpen ja Patti Smithin henki elää: viisi New Yorkin olennaista rock-pariskuntaa sekä Mapplethorpe-kilpailu

13.03.2015

Vuonna 1989 kuollut valokuvaaja Robert Mapplethorpe on yhtä kuin New York. ”Punkin kummitädiksi” kutsuttu laulaja Patti Smith on myös yhtä kuin New York. Yhdessä he olivat yksi New Yorkin hengen havainnolistavia parivaljakkoja 1970-ja 80-luvuilla – vielä pitkään parisuhteensa loppumisen jälkeen. Kiasmassa tällä viikolla avautuvan Robert Mapplethorpe -näyttelyn kunniaksi listaamme viisi olennaisesti New Yorkin kiteyttävää rock-pariskuntaa aikojen saatosta.

5. Kathleen Hanna & Adam ”AD Rock” Horowitz

Alkuperäinen ”riot grrl”, 1990-luvun alussa uransa Bikini Kill -yhtyeessä suurta suosiota saavuttanut punk-laulaja Kathleen Hanna ja Beastie Boysin Adam ”AD Rock” Horowitz tapasivat Horowitzin bändikaverin Mike D:n kautta 1990-luvun puolivälissä. Pari alkoi tapailla puolijulkisesti jo tuolloin, mutta seurustelu muuttui vakavaksi, kun Hanna muutti länsirannikolta New Yorkiin 1997. Hanna oli juuri perustamassa toista bändiään, Julie Ruin -sooloprojektiinsa pohjautuvaa Le Tigreä, joka korvasi Bikini Killin punk-myllytyksen elektronisemmilla taustoilla, mutta ei suinkaan hylännyt Hannan feministisiä ja vasemmalle kallellaan olevia mielipiteitä. Samana vuonna taiteellista huippuaan elävä Beastie Boys palasi myös kotikaupunkiinsa New Yorkiin asuttuaan muutamia vuosia väliaikaisesti Kaliforniassa. Poliittisesti aktiiviset muusikot menivät naimisiin vuonna 2006, mikä yllätti ehkä monenkin Hannan fanin – onhan hän kritisoinut avioliittoa vanhanaikaisena ja patriarkaalisena instituutiona. Pääsyyksi naimisiinmenoon Hanna kertoi sen, että avioliiton kautta hän saa sairasvakuutuksen – sekä sen että Horowitz on hänen elämänsä rakkaus. Lisää pariskunnan elämästä voit oppia YLE:n vastikään näyttämästä dokumenttielokuvasta The Punk Singer: A Film About Kathleen Hanna. Hannan nykyinen bändi The Julie Ruin saapuu 12. elokuuta esiintymään Helsingin Kuudennelle Linjalle.

4. Laurie Anderson & Lou Reed

Kypsemmällä iällä vuonna 1992 hynttyyt yhteen löivät rock-legenda Lou Reed sekä kokeellisen taiteen ja musiikin veteraani Laurie Anderson. Reed oli tuolloin 50-vuotias ja Anderson 45. Pariskunnan yhteiselosta ei ole kirjoitettu erityisen paljoa, mutta Anderson avasi suhdetta Rolling Stone -lehden jutussa Reedin kuoleman jälkeen vuonna 2013. Heidän tavatessaan John Zornin Kristalliyö-konsertissa vuonna 1992 Münchenissä Anderson ei tiennyt juuri mitään Velvet Underground -legenda Reedistä, mutta ihastui häneen välittömästi. Jo muutaman kuukauden kuluttua pariskunta asui yhdessä New Yorkin West Villagessa. Anderson on vieraillut useimmilla Lou Reedin levyillä 1990-luvun lopulta saakka, mutta ennen kaikkea hän kertoo heidän olleen parhaita ystäviä. Lapsettoman taiteilijaparin harrastuksiin kuului esimerkiksi meditointi ja perhosten metsästys sekä ennen kaikkea taiteen seuraaminen kaikissa muodoissaan. Reed ja Anderson menivät naimisiin vasta vuonna 2008 – päivän varoitusajalla, kaverinsa pihalla ja koko maailmalta salassa. Lokakuussa 2013 Anderson hyvästeli erittäin vakavasti sairaan Lou Reedin omassa sylissänsä.

3. Kim Gordon & Thurston Moore

New Yorkin rock-pareista ehkä pitkäaikaisin ja tunnetuin, Sonic Youthin perustajapari Gordon-Moore oli yhdessä vuodesta 1981 aina neljän vuoden takaiseen avioeroonsa asti. Tuona aikana he tekivät parikymmentä levyä, saivat Coco-nimisen tyttären vuonna 1994 ja kasvattivat maineen indierockin lyömättömänä parivaljakkona sekä New Yorkin viileyden ruumiillistumana. Ristiriita pariskunnan tekemän raivokkaan kitararockin ja toisaalta kotoisan perheidyllin välillä oli kutkuttava: nyt jo 20-vuotias Coco-tytär näkyy esimerkiksi Sonic Youthin Murray Street -levyn (2002) kannessa poimimassa mansikoita. Siinä missä Moore on ikoninen kitarajumala, joka kokeili soittimensa rajoja niin ruuvimeisseleillä kuin oudoilla virityksillän, Gordon on laajentanut ilmaisuaan visuaalisen taiteen puolelle jo varhaisessa vaiheessa. Hän kuratoi näyttelyitä ja kirjoitti taidejulkaisuihin jo 1980-luvun alussa, ja piti ensimmäisen oman näyttelynsä vuonna 1996. Ikuisena pidetyn indie-pariskunnan ero kuohutti skeneä enemmän kuin monikaan muu tapahtuma 2010-luvulla – ja kuohuttaa edelleen, sillä Gordon kertoo tapahtumista seikkaperäisesti vastikään ilmestyneessä muistelmakirjassaan Girl in a Bandissa.

2. John Lennon & Yoko Ono

Maailmanhistorian ehkä kuuluisin rockpariskunta, The Beatlesin John Lennon ja kuvataiteilija Yoko Ono tapasivat tarinan mukaan taidegalleriassa Lontoossa vuonna 1966, mutta New York on vähintään yhtä olennainen osa heidän tarinaansa. Pariskunta muutti New Yorkiin kolme vuotta seurustelunsa aloittamisen jälkeen vuonna 1971. Sen lisäksi että Yoko Ono nimettiin julkisesti hyvin pian ”naiseksi joka hajotti The Beatlesin”, hän päätyi John Lennonin taiteilijapariksi jo ensitapaamisella. Ensimmäisen yhteisen yön aikana tehty Two Virgins -albumi (1968) sai seurakseen muun muassa useita näkyviä protesteja Vietnamin sotaa vastaan sekä kolme levyä lisää. Vuonna 1975 John ja Yoko saivat pojan Sean Lennonin, joka on 1990-luvulla kasvoi olennaiseksi osaksi New Yorkin sen ajan musiikkipiirejä, levyttäen Beastie Boysin Grand Royal -levymerkille. Vuonna 1980 tapahtuneen John Lennonin traagisen murhan jälkeen Yoko Ono on jatkanut menestyksekkäästi kuvataiteilijana ja muusikkona tähän päivään saakka. John Lennonin tuhkat on siroteltu New Yorkin Keskuspuistoon, nykyisin Strawberry Fields Memorial -nimisenä tunnetulle paikalle.

2_PattiSmith

1. Robert Mapplethorpe & Patti Smith

Patricia ”Patti” Smith tapasi nuoren taiteilijan Robert Mapplethorpen pian Chicagosta New Yorkiin muutettuaan vuonna 1967. Pari kohtasi ensi kertaa kirjakaupassa, jossa Smith oli töissä tuohon aikaan ja intensiivinen romanssi sai välittömästi alkunsa. Nuoren pariskunnan suhdetta väritti ennen kaikkea köyhyys, huumeet, taide ja Mapplethorpen epävarmuus omasta seksuaalisuudestaan. New Yorkin East Villagesta käsin hädin tuskin parikymppiset Smith ja Mapplethorpe tutustuivat ympäröivään maailmaan sekä hanttihommiin, yrittäen samalla saada nimeä taidemaailmassa. Lopulta suhde päättyi vuoden 1968 lopulla, kun biseksuaalinen Mapplethorpe tapasi ensimmäisen poikaystävänsä nimeltä Terry. Smith ja Mapplethorpe pysyivät kuitenkin erittäin läheisissä väleissä Mappelthorpen kuolemaan saakka vuonna 1989. Mapplethorpe on muun muassa kuvannut Smithin maineikkaan debyyttilevyn The Horsesin ikonisen kansikuvan. Patti Smithin kirja Ihan kakaroita (Just kids, 2010) keskittyy pääasiassa hänen ja Mapplethorpen väliseen suhteeseen.

3_palkinto_kirja_liput

Kilpailu:

Robert Mapplethorpe tunnetaan maineikkaista potreteistaan, joita hän on ottanut lukemattomista julkisuuden henkilöistä. Ketä seuraavista ikonisista muusikoista Robert Mapplethorpe EI ole tiettävästi kuvannut? Vastanneiden kesken jaetaan vapaalippuja Mappelthorpen näyttelyyn sekä Patti Smithin Ihan kakaroita -kirjaa (Like).

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Lisää luettavaa