Feniks keikalla: Jätkäjätkät vieraineen päräytti Tavastialla

Tiistai-iltana (15.2.) Tavastialla vietettiin rytmimusiikin juhlaa. Yle Teemalla esitetyn Rock-Suomi dokumenttisarjan Grande Finale -tapahtumassa lavalle nousii yksi tämän hetken kovakuntoisimmista liveyhtyeistä, Jätkäjätkät. Puolitoistatuntisen setin aikana lauteilla nähtiin myös lukuisia vierailijoita. Taustakankaalle heijastettiin illan hengen mukaan pätkiä suomalaisen rockin historiasta. Yle taltioi konsertin ja esittää sen Teemalla 28.3.

Teksti: Feniks Willamo
Kuva: Matti Tanskanen

Jätkäjätkien soitannollisesta osaamisesta kuulee monien vuosien keikkakokemuksen. Aiempina vuosina lähes sama ryhmä on kiertänyt nimellä Asa ja Jätkäjätkät. Nyt lauteilla on oikea tasa-arvoinen yhtye eikä vain Asan taustabändi. Edelleen monipuoliseen soitinarsenaaliin luottava yhtye vaihtelee osia toistensa kanssa tiiviiseen tahtiin, lavameininki ei päästä katsojaa tylsistymään. Etenkin Puppa J ja Joska Josafat vakuuttavat. Itseäni miellyttää se, että myös muut kuin Asa räppäävät. Keikkasetti koostuu suurimmaksi osaksi Jätkäjätkien tuoreen Ykstoist ykstoist -levyn biiseistä. Mukana on myös kappaleita Asan tuoreemmasta tuotannosta.

Ensimmäisenä vierailijana nähdään Paleface. Herra, joka on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, on illan kohokohtia. Loistava Helsinki Shangri-La lähtee Jätkäjätkien tuella aivan uuteen liitoon. Uusi sovitus onnistuu olemaan vielä alkuperäistäkin parempi. Miehen välillä liiallinenkin uho asettuu hyvin uomiinsa ison orkesterin soittaessa taustalla. Vedettyään muutaman biisin, Kalpeanaama poistuu takavasemmalle. Vierailijoiden välissä Jätkäjätkät räimii läpi omia biisejään. Seuraavana lavalle nousee Joose Keskitalo. Tyylikkäästi pukeutunut nuori mies vaikuttaa olemukseltaan oikeastaan paljon vanhemmalta kuin todellisuudessa onkaan. Yhdistelmänä Keskitalo ja äärimmäisen svengaava Jätkäjätkät on omituinen, mutta silti toimiva. Seitsenkertainen aurinko nykivällä boogiellaan jää pitkäksi aikaa päähän soimaan.

Miesten jälkeen on naisten vuoro. PMMP:n ihanat ”tytöt” rientävät lavalle. Joku raja ja Matkalaulu saavat aivan uuden muodon Jätkienjätkien taitavassa käsittelyssä. Tuttuun tapaan Paula ja Mira hurmaavat myös olemuksellaan. Ammattitaitoisella, mutta silti heittäytyvällä asenteella vedetytty esiintyminen on viihdyttävää katseltavaa. Viimeisenä vierailijana nähdään vielä romanilaulaja Anneli Sari. Näyttävän naisen laulu sopii tietenkin hyvin yhteen Jätkäjätkien musisoinnin kanssa, jossa on selkeitä vaikutteita mustalaismusiikista. Sari tulkitsee vahvasti, vaikkakin lunttipapereita silloin tällöin vilkuillen. Kappaleita olisi tosin voinut esittää hänen kanssaan muutaman vähemmän. Nyt yleisön huomio pääsee loppua kohden herpaantumaan.

Keikasta jää päällimmäisenä mieleen onnistuneet vierailijat ja erittäin ammattitaitoinen soitanta. Välillä lavalla sählättiin vähän liian paljon, mutta tuon kokoisella jätkäporukalla sitä on varmasti lähes mahdotonta välttää. Vahva veto, festareilla nähdään!