Kaikki meni – Justin Timberlake teki muut maailman miehet tarpeettomiksi

Jarkko Fräntilä nosti kädet ilmaan Justin Timberlaken keikan jälkeen. Miehet hävisivät tämän pelin.

Teksti: Jarkko Fräntilä, kuvat: Ari Korpi

Justin Timberlake
Hartwall-areena, Helsinki
13.5.2014

Jos Dave Grohlilla on maine rockin mukavimpana miehenä, taitaa Justin Timberlakella olla maine popmaailman sympaattisimpana poikana. Mikä on tietysti aivan väärin, sillä Timberlake täytti tänä vuonna 33 vuotta ja koko maailma haluaa harrastaa seksiä hänen kanssaan.

Sellaiseksi hän monille jää, elämänsä loppuun saakka. Kauniisti hymyilevä, hypersöpö naapurin poika.

Jota kaikki haluavat. Ihan kaikki.

Justin Timberlaken keikan jälkeen Facebook-feed on täynnä hehkutusta, johon on helppo yhtyä. Myös Twitter on täynnä Justin-hashtagia. Tämä on Justin Timberlaken tapauksessa yksityiskohta, jota on vaikea jättää huomioimatta. Justin nousi tähteyteen N’Syncin riveissä, mutta megatähti hänestä tuli vasta iPod/iPad-aikakaudella. Justinin kuvia katsotaan netistä, ei oman huoneen seinältä. Ja tietenkin kameran ruudulta. Jopa keikalla ollessa.

Näistä lähtökohdista huolimatta Justinin Hartwall-areenan keikka on yllättävänkin perinteinen. Okei, keikan toisella puoliskolla hän matelee yleisön yli jättimäisen hydraulisen catwalkin päällä ja esiintyy laulajien ja tanssijoiden kanssa, mitä Sinatran ja muiden kaltaisten viihdyttäjien olisi ollut vaikea kuvitella tekevän.

Valkoisissa ja mustissa esiintyvä yhtye sekä tanssijat tuovat mieleen 1940-luvun ihan tarkoituksella. Tyylilajien kirjo heittelee esityksessä melkoisesti, mutta pysyy kuitenkin hyvin kurissa. Jopa lyhyt versio Elviksen Heartbreak Hotelista onnistuu. Kappaleella Justin kunnioittaa kotikaupunkinsa Memphisin ja rockin kuningasta, ja sen pitäisi kaiken järjen mukaan olla kaamea fiasko. Tietenkään se ei ole sitä, sillä Justin ei osaa epäonnistua.

Siinä missä toisella artistilla kännykkävalomeren anelu slovarin aikana olisi silkkaa nuoleskelua, Justin tekee sen huomaamattomasti.

Areenalla on 12 000 ihmistä. Heistä noin 80 prosenttia kaivaa kännykkänsä esiin. Näky salpaa hengen.

hr

Ainoat kauneusvirheet tulevat lopussa. Michael Jackson -laina Human Nature menee tietenkin nuotilleen oikein. Siinä vaiheessa, kun Justin pyytää yleisöä laulamaan kappaleen ”niin kovaa, että Michaelkin sen kuulee” osoittaa hän kohti taivasta, vaikka Jacksonin lopullinen majapaikka saattaa yhtä hyvin olla maan alla tulipätsien keskellä.

Toinen ongelma on SexyBack. Se on Justinin uran ehdoton kohokohta, jota hän ei tule koskaan ylittämään. Se on kappale, jollaista Justin ei tule enää koskaan tekemään, sillä sellainen syntyy ainoastaan kerran muutamassa vuosikymmenessä.

Sellainen meidän Justin on. Hartwall-areenan keikan ainoa huono puoli on siinä, että hän on tehnyt liian täydellisen kappaleen eikä voi koskaan enää ylittää saavutustaan.

Miehet, meillä ei ole enää mitään mahdollisuutta. Hävisimme tämän pelin, ja keikalla olleet naiset kuiskivat tästä lähin aina Justinin nimeä hekuman ollessa huipussaan. Miehet eivät voi enää lisääntyä, sillä ei meillä ole enää merkitystä.

Maailmanloppu tuli.

Kiitos vain tästäkin, Justin.